Ziua comunei Valea Iaşului

Luni, 24 mai, în comuna situată la 5 km de prima capitală a Ţării Româneşti, străbătută de două drumuri naţionale şi cu vechime multiseculară a fost mare sărbătoare. Locuitorii celor 9 sate – Valea Iaşului, atestat documentar printr-un hrisov cu pecetea lui Radu de la Afumaţi, ginerele Sf. Neagoe Basarab, ctitorul Mănăstirii Argeşului, datată 4 aprilie 1523, Bădila, Bărbălăteşti, Borovineşti, Cerbureni, Mustăţeşti, Ungureni, Valea Uleului – s-au strâns la Căminul Cultural de la Mustăţeşti pentru a aniversa împlinirea a 535 ani de existenţă atestată documentar a satului Cerbureni (hrisovul de danie către Mănăstirea Argeşului emis de Cancelaria voievodală a lui Basarab cel Bătrân din 2 iunie 1475), precum şi Ziua Comunei.
Aleşii locali, în frunte cu primarul Nicolae Barbu şi viceprimarul Marian Olărescu au fost gazdele perfecte pentru fiii satului reveniţi la vetrele părinteşti, ca şi pentru invitaţii acestora. În ciuda crizei, programul manifestărilor a fost destul de bogat, cu distribuire de diplome şi premii, precum şi cu programe artistice prezentate atât de artişti consacraţi, cât şi de cei locali, aspiranţi la glorie, care deocamdată activează în cadrul formaţiunilor artistice locale coordonate de directorul Căminului Cultural, Sorin Calea.

Diplome, premii şi serbare câmpenească

Sute de localnici, fii ai satului şi invitaţi ai acestora, s-au adunat la Căminul Cultural de la Mustăţeşti pentru a cinsti evenimentul. Partidele politice au fost reprezentate destul de slab. Excepţie a făcut PSD, căci deputatul Mircea Drăghici n-a lipsit din Colegiu şi, în plus, a fost reprezentatul direct al liderului judeţean Constantin Nicolescu, în numele căruia a înmânat primarului şi o plachetă din partea Consiliului Judeţean. Celelalte instituţii judeţene, inclusiv Prefectura, au strălucit prin absenţă, deşi comunitatea locală a trimis invitaţiile de rigoare. Singurul care a avut eleganţa de a se scuza telefonic a fost subprefectul maghiar Zoltan Kalman, care avea o nuntă programată la Craiova. În rest, pauză, că doar nu e an electoral!
Festivităţile au debutat prin salutul primarului Barbu, după care s-au înmânat 11 titluri de cetăţeni de onoare pentru foşti aleşi locali şi fii ai satului, ale căror nume şi fapte cinstesc locurile der baştină. N-au lipsit nici 2 distincţii post-mortem, pentru fostul director de şcoală, prof. Ion Ionescu şi pentru fostul primar Eugen Teculescu, prins de revoluţie la post. S-au acordat şi diplome de fidelitate şi premii băneşti de câte 200 lei familiilor cu peste 50 ani de convieţuire. Diploma de excelenţă şi-a ridicat-o numai deputatul Drăghici, restul nominalizaţilor având posibilitatea să intre în posesia distincţiilor în proxima campanie electorală.
Buna dispoziţie a fost întreţinută de ansamblurile “Doina Argeşului” şi “Dorul”, conduse de fiul satului, Dorin Oancea, de solistul Graţian Bădescu şi grupul folcloric din Arefu şi de formaţiunile locale. Manifestarea s-a încheiat printr-o serbare câmpenească, prelungită până târziu.
La Mulţi Ani, Valea Iaşului!
Vladimir ALBU

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: