Aţi greşit, Majestate!

Am fost şi rămân ataşat ideii că istoria este baza patriotismului. Şi că ar trebui să figureze printre materiile obligatorii ca probă de examen la orice ciclu de învăţământ şi, de ce nu, la acordarea cetăţeniei române unor străini. Aşa se procedează în multe state civilizate şi nimeni nu are nimic de comentat. Istoria, limba naţională şi respectul faţă de legi asigură acolo un climat civilizat pentru viaţa de zi cu zi. De ce n-ar fi şi la noi tot aşa?…
Pentru mine, monarhia face parte din istorie. Pe cale de consecinţă, am tot respectul pentru regele Mihai. Controversele iscate faţă de anumite acte ale sale dinainte să părăsească tronul, cred eu, ar trebui să fie judecate de istorie şi nu de patima sau interesele unor oameni mai mult sau mai puţin politici. Mărturisesc că după căderea regimului Ceauşescu, văzând că la conducerea ţării au rămas tot comuniştii, fie ei şi din linia a doua a nomenclaturii, vedeam în persoana ultimului monarh omul care putea şi trebuia să-şi asume misiunea istorică de a readuce ţara în rândul celor civilizate. M-am numărat printre cei care au fost însă dezamăgiţi de comportarea sa. N-am înţeles de ce a trebuit să se lase umilit de proletarul Ion Iliescu, ajuns preşedinte al ţării. Şi am fost revoltat atunci când au căzut la pace şi şi-au strâns mâinile. În acel moment m-am simţit înşelat în speranţe de regele meu şi am devenit republican!
Ca orice om responsabil, am urmărit cu atenţie evoluţia evenimentelor din ultimele două decenii. Pentru mulţi dintre noi începe să devină tot mai limpede faptul că socialiştii lui Iliescu, într-un fel sau altul, au manevrat astfel încât să-şi păstreze puterea, fără să le pese că ţara bătea pasul pe loc. N-ar avea rostul să inventariem acum şi aici manevrele cunoscute de toată lumea, prin care s-a instituit jaful generalizat care a sărăcit marea masă a populaţiei. Scopul a fost unul singur: s-o ţină sub ascultare, dependentă de măsuri de protecţie aşa-zis sociale, prin care s-a distrus aproape definitiv cultul muncii. Dacă astfel de cumpărări de conştiinţe a oamenilor de rând intrau în firescul unei societăţi infestate cu morbul autodistrugerii, n-am înţeles cum a păcălit Ivan Ilici Iliescu întreaga Casă Regală a României. Şcolit la anii tinereţii la Moscova, convins că nu putea repeta cu regele Mihai şi ai lui figura bolşevicilor cu familia ultimului ţar, a cumpărat-o, redându-i proprietăţile cu aer de mare senior. Iar regele a acceptat astfel un statut care nu-l onora. A fost un pas mic, dar hotărât spre distrugerea ideii de monarhie din minţile românilor. Liderul accidental al unui partid istoric l-a propus pe rege pentru postul de preşedinte al republicii populare atât de dragi comuniştilor travestiţi în socialişti. Ei şi Iliescu au închis ochii la proclamarea monarhiilor rrome şi astfel regele Mihai a devenit egalul lui Cioabă sau Iulian!?!… Înghiţirea unui asemenea afront de către Casa Regală este greu de calificat.
Judecând strict după constituţia din perioada interbelică, potrivit căreia “regele domneşte, dar nu guvernează”, monarhul ar trebui să se situeze deasupra luptelor politice. Cu atât mai mult în actuala situaţie cetăţeanul Mihai, ultimul şef de stat rămas în viaţă dintre cei din timpul ultimului război mondial, ar fi trebuit să aibă înţelepciunea şi, de ce nu, demnitatea de a nu se da pe faţă cu socialiştii şi ceilalţi aliaţi ai lui Ivan Ilici! Din punctul meu de vedere, persoana sa aparţine istoriei. Consider că nu am dreptul să-l judec, dar din postura de simplu cetăţean dezamăgit îmi permit să-i spun cu tot respectul cuvenit instituţiei regalităţii, care în alte state europene este preocupată de bunăstarea naţiunilor respective, şi cu tot regretul pentru că la noi nu este aşa: “Aţi greşit prea mult, Majestate, iar greşelile se plătesc!”

Virgil BACIU

Un răspuns sa “Aţi greşit, Majestate!”

  1. 1. Sa inteleg ca Regele trebuia sa refuze sa vina in tara si sa-si recapete bunurile? Nu Iliescu a dat, ca n-avea de unde!
    2. Iar afilierea politica a Regelui e doar o vorba in vant. UItati-va mai bine la rectitudinea fizica si morala a acestui om de 90 de ani! Cuvantul Majestate are un sens deplin cand e atasat persoanei sale.
    3. Permiteti-mi sa ma indoiesc de pretinsa dumneavoastra admiratie anterioara pentru Rege. Daca a fost, s-a stins prea usor. Prea usor ati renuntat la loialitate. Majestatea sa este insa loial poporului sau, din care cu nemeritata cinste facem parte. Si este loial de peste 70 de ani.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: