Părinţii din Costeşti-Vâlsan şi-au băgat copiii în grevă şcolară

Ziua de 13 septembrie, când a sunat clopoţelul startul în noul an şcolar, a fost una cu ghinion pentru autorităţile locale din comuna Muşăteşti: părinţii elevilor din satul Costeşti-Vâlsan au refuzat să-i ducă la şcoala din Stroeşti, acolo unde îi trimitea o decizie a minsterului transmisă prin ISJ Argeş. Motivul era foarte simplu: condiţiile la numita şcoală erau incomparabil mai proaste decât cele din Costeşti-Vâlsan, unde imobilul fusese reabilitat în trecuta legislatură, prin câteva sute de milioane de lei vechi aduse de fostul deputat liberal Adrian Miuţescu. “Mai bine punem mână de la mână şi ne trimitem copiii să înveţe la Curtea de Argeş, decât să-i lăsăm în dărăpănătura asta!”, spuneau revoltaţi părinţii.
Primarul Mircea Păuna, chemat la faţa locului, n-a reuşit să-i facă să-şi schimbe părerea. Acuzat că ar fi manevrat să păstreze şcoala de la Costeşti-Vâlsan din raţiuni subiective, acesta a precizat că propusese mai multe imobile şcolare pentru reabilitare, dar banii veniseră pe o hotărâre de guvern cu destinaţie precisă, astfel încât se conformase. “Datoria mea era să duc la bun sfârşit investiţia şi, eventual, să asigur transportul elevilor cu microbuzele şcolare. Într-adevăr, la şcoala din Stroeşti încă se mai lucrează şi poate că ar fi mai bine ca până la finalizarea lucrărilor, toţi copiii să înveţe la Costeşti-Vâlsan, însă decizia nu-mi aparţine mie. Apoi nimeni nu-mi garantează că într-un asemenea caz nu s-ar revolta părinţii din Stroeşti… Cei din Costeşti-Vâlsan fac presiuni, sperând că voi rezolva situaţia aşa cum am mai făcut-o în urmă cu câţiva ani. Din păcate, acum nu se mai poate…”, a declarat primarul Păuna.
Inspectorii trimişi de la ISJ n-au avut câştig de cauză în prima fază. Până la urmă, vineri, 17 septembrie, s-a ajuns la decizia ca elevii de la ciclul gimnazial din Stroeşti să facă naveta la Costeşti-Vâlsan. Părinţii lor au luat foc susţinând că nu e normal să-i facă navetişti pe cei 37 copii ai lor, care erau cu 5 mai mulţi decât cei de la Costeşti-Vâlsan. Astfel s-a ajuns la o soluţie de compromis, conform căruia fiecare rămâne pe loc, făcându-i navetişti pe profesori. La Costeşti-Vâlsan se va învăţa după-amiaza în clase comasate (V cu VII şi VI cu VIII), indiferent dacă unii fac franceza şi alţii engleza, căci nu mai contează un Turn Babel în plus. Părinţii din ambele sate se pot împăuna că au câştigat “războiul şcoalelor”, numai că adevărul este acela că au pierdut pacea, întrucât de suferit şi de plătit pentru orgoliile părinteşti vor avea numai copiii. Păcat!… 
Vladimir ALBU

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: