SĂ REPUNEM MERITOCRAŢIA ÎN DREPTURILE FIREŞTI!

doru-decupatObiectivul nr. 1 al naţiunii pentru anul 2015 cred că trebuie să fie acela al repunerii lucrurilor pe făgaşul normalităţii. Iar garantul poate fi preşedintele Iohannis, cu rigoarea lui nemţească. Dacă o impune în colaborarea instituţională cu guvernul şi partidele, există şansa ca mişcarea să facă unde ca o piatră aruncată în mijlocul lacului. Pornind de la incidentul din Valea Jiului, unde mii de oameni au petrecut Revelionul în frig, temperatura fiind afară de -25 grade C, iar în case de numai câteva peste zero, aşteptăm măsuri exemplare cu cei care nu şi-au făcut datoria. Astăzi am aflat cauza – o defecţiune provocată de conducte îngheţate – dar pare mai mult o scuză. Deranjamente se pot produce oricând, oriunde, dar probabilitatea creşte acolo unde nu s-au făcut reparaţiile şi lucrările de întreţinere programate decât pe hârtie. Cinismul directorului termocentralei de la Paroşeni care minţea ieri că situaţia fusese restabilită încă de dimineaţă, când în mod real minunea s-a produs spre seară, trebuie taxat de superiori printr-o demitere. Asta ca să le taie cheful şi altora de a mai dezinforma, bătându-şi joc de suferinţa oamenilor. Sunt sigur că ministrul Gerea – dacă va vrea – va reuşi să găsească omul capabil să asigure buna funcţionare a termocentralei de la Paroşeni, asumându-şi riscul de a tăia în carnea vie a incompetenţei arogante şi a minciunii prea mult tolerate.

Spuneam că avem nevoie de seriozitate în toate domeniile de activitate. Aceasta nu poate fi impusă decât de oamenii competenţi, cu capacitate de decizie, care nu permit celor din subordine să-şi fure singuri căciula. Jigodenia şi slugărnicia trebuie înlocuite urgent cu meritocraţia, pe care unii au făcut pe dracu-n patru s-o marginalizeze, dacă n-au reuşit s-o exileze. Restaurarea bunului simţ şi a competenţei va fi un proces dureros, de durată, pentru că acele păcate naţionale instalate în fruntea meselor bucatelor nu se vor lăsa uşor date la o parte. Tocmai de aceea trebuie înlăturate cu prima ocazie în care şi-au dovedit incapacitatea de a rezolva problemele din aria de activitate. Dacă se va consemna pe documentul de demitere faptul că persoana în cauză s-a dovedit necorespunzătoare pentru a face faţă cerinţelor postului şi se vor enumera dovezile, se va diminua posibilitatea de a avea câştig de cauză într-un eventual proces.

Vă rog să mă credeţi că nu visez cu ochii deschişi sau că mă cred în altă ţară. Conştientizez însă că aleşii noştri calcă în picioare prevederile legii. Verificaţi pe site-ul Primăriei Curtea de Argeş câţi dintre consilierii locali au depus rapoartele legale de activitate şi veţi avea mari şi neplăcute surprize. Foarte adevărat, cei mai mulţi dintre dumnealor n-ar prea avea ce să scrie în afara participării la şedinţele de comisii sau la cele de consiliu, unde au ridicat mânuţele ca să voteze ceea ce li s-a indicat, asigurându-şi dreptul de a semna pentru încasarea indemnizaţiilor lunare. Dacă vreunul dintre concitadini i-ar întreba câte proiecte au propus în cei doi ani şi jumătate din actualul mandat – deci nu câte au dus la bun sfârşit – cei mai mulţi s-ar simţi jigniţi, de parcă ar fi înjuraţi de mamă.

Fără a relua tema slăbiciunii actualului legislativ, mă gândesc la oameni care ocupau altădată scaunele de consilieri locali: fostul deputat Adrian Miuţescu, Constantin Călin, Nicolae Derviş (Dumnezeu să-l odihnească în pace!), Mihai Badea, doctorii Mihai State şi Ionela Dăneţ… Nu i-am mai pomenit pe cei din secolul şi mileniul trecut, dar trebuie să ne întrebăm dacă n-ar fi cazul ca toţi cei care vor şi pot face ceva pentru ca oraşul ăsta să merite cu adevărat titlul de “regal” să revină în lupta pentru schimbarea radicală a stării lucrurilor în bine. Iar dacă li s-ar alătura alţi oameni care au dovedit deja că n-au stat cu mîinile în sân, precum Ioan Cozma, directorul general Dr. Oetker Romania, ctitor al bazei sportive de tenis de câmp, prin care Curtea de Argeş a devenit cunoscut în toată lumea prin turneele pe care le-a găzduit, Nichita Sandu, preşedinte de la Argcoms SCM, oamenii de afaceri Dumitru Grecu, Aurel sau Dan Ilea, Mădălin Marinescu, arhitectul Florin Scărlătescu şi câţiva tineri dispuşi să se implice în schimbarea în bine a vieţii comunităţii, parcă am avea motive să privim cu mai mult optimism viitorul. Şi asta pentru că au meritul de a fi dovedit că ştiu să sfinţească locul cu înfăptuiri durabile, fiind capabili să reprezinte foarte bine oraşul şi zona nu numai pe plan local, judeţean, naţional dar chiar şi ca europarlamentari. Îi invit pe concitadini să mediteze asupra unei astfel de echipe de forţă şi să tragă concluziile de rigoare.

Doru Bobi, 2 ianuarie 2015, ora 11.00

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

<span>%d</span> blogeri au apreciat: