FOTOGRAFII DE FAMILIE

doru-decupatDupă Crăciun, personajele cu pretenţii de personalităţi au umplut internetul cu fotografii, ca să afle toată ţara cum au petrecut sărbătoarea. Fostul preşedinte Traian Băsescu n-a mai apărut, ca în vremurile bune de altădată, alături de muza Elena Udrea, ci de nepoţica dăruită de “regina succeselor şi eşecelor” – Eba – pe care o plimba cu săniuţa. Legenda pozei a fost semnificativă: “Un bunic cu tracţiune”. Parlamentarul liberal Cristina Pocora s-a afişat tot cu copiii. Nu s-a lăsat mai prejos nici premierul Victor Ponta care, la fel, pe fundamentul egalităţii în drepturi între femei şi bărbaţi, apărea într-o poză cu capul încadrat de cele ai copiilor. Comentariul la fotografie – “Daciana a botezat-o Balaurul cu trei capete” – ne scuteşte de alte comentarii. 

De astă dată ne-au lipsit apariţiile insolite ale lui Gigi Becali, mai discret decât oricând în plan vizual, dar uluind încă o dată prin disponibilitatea filantropică arhicunoscută: a asigurat câte 20 pâini zilnic pentru un an de zile pentru o familie cu 13 copii (aud că ar fi din Valea Danului), plus o donaţie de 5.000 euro pentru o mamă maternală, ca s-o ajute să crească un copil nefericit. Patronul din fotbal şi-a petrecut Crăciunul acasă, în Pipera, fiind într-o permisie pentru bună purtare acordată de conducerea puşcăriei de la Poarta Albă, unde urma să se întoarcă pentru Revelion. Preşedintele ţării, Klaus Iohannis, a dăruit unei fetiţe care are părinţii la muncă în străinătate o tabletă, pentru a-i diminua sentimentul de singurătoare. Probabil că au fost şi alte astfel de gesturi omeneşti simbolice, de care n-am aflat, fiind făcute cu discreţia creştină lesne de înţeles câtă vreme nu este vorba despre plimbări de refacere a psihicului prin ţările calde, unde numai drumul poate costa cât toată pâinea consumată de o localitate de mărime mijlocie pe timp de un an, dacă nu chiar mai mult.

După ce s-au anunţat codurile de vreme rea, care ne-au îndepărtat de vremea primăvăratică a Crăciunului, apropiindu-ne de Siberia, altele au fost pozele de cod negru. În România sfârşitului de an 2014 zăpada a făcut din nou victime, de a căror moarte se fac vinovate ele sau familiile, din câte aflăm de la posturile de televiziune unde se dau declaraţii oficiale. Ştabii şi-au trimis încă o dată sclavii din subordine în misiuni imposibile, cu mijloace de transport şi de ajutor echipate precar, punându-le vieţile în pericol pentru a demonstra cât de dedicaţi sunt ei îndatoririlor de serviciu. Cine s-a aşteptat să nu-l vadă pe ministrul Transporturilor, Ioan Rus, ieşind pe post cu vreo declaraţie explicativă asupra stării drumurilor sau a căilor ferate ori a aeroporturilor şi porturilor, n-a fost dezamăgit. Dar am văzut nişte cucoane cu pretenţii de mari vedete TV pe care le freca grija ce-a discutat preşedintele Iohannis cu premierul Ponta şi cu miniştrii Oprea şi Duşa, în timp ce pe şoselele din Brăila, Vrancea, Vaslui, Tulcea şi din alte zone ale ţării se ducea o luptă cruntă cu necruţătoarea iarnă, balaurul cu mii de capete crescute din politicianismul nepotist sau din cancerul corupţiei pe cale de generalizare, ale căror “emanaţii” au devenit insuportabile omului de rând.

În toată mizeria asta, un gest de aplaudat al noului şef al statului: Iohannis a promulgat în prima zi a ultimei săptămâni a anului 2014 legile bugetului naţional şi al asigurărilor, după ce CCR a respins contestaţia liberalilor făcută poate mai mult pentru a demonstra că vor să conteze în opoziţie. Un semn de normalitate într-o lume anormală?… Probabil şi poate şi o gură de oxigen pentru Victor Ponta, despre care se spune că ar fi fost ameninţat direct de baronii din PSD s-o lase mai moale cu reforma politică prin care vrea să le taie din tainul puterii absolute de care se bucură acum. Un liberal dezvăluia la televiziune că mesajul transmis liderului naţional social-democrat de oamenii care s-au obişnuit să taie şi să spânzure după “pohta ce-au pohtit” ar fi fost radical: “Copilu’, las-o moale cu reforma asta – maxim două mandate – că’ altfel te reformăm noi mai repede decât visezi!” C-o fi adevărat sau nu, deocamdată nu putem şti sigur. Cert este faptul că baronii locali sau naţionali – indiferent de culoarea politică în care se camuflează – au în faţă învăţăturile bolşevice, conform cărora “duşmanul de clasă nu doarme”. S-ar zice că propunerea lui Liviu Dragnea l-a făcut pe Victor Ponta un duşman de clasă pentru ciocoii lui – cum i-ar fi plăcut lui D.D. să spună, dacă nu s-ar fi ascuns în gaură de şarpe de frica dosarelor. Tare sunt curios cum va aniversa progenitura comunisto-bolşevică trecerea celors 67 ani de la lovitura de stat din 1947, când părinţii lor sufeteşti l-au silit pe regele Mihai să abdice, ca să poată sovietiza ţara pentru 42 ani, plus ce s-a mai putut, după. Concluzionînd, fotografiile de familie cele mai interesante nu sunt cele afişate, ci acelea încă ascunse de ochii prostimii, nu credeţi?…

Doru Bobi, 30 decembrie, ora 12.00

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: