Un an mai bun

virgojpgAsta aşteptăm cu toţii, acum când ne despărţim de 2012. Care a fost un an destul de frământat încă din ianuarie. Atunci au izbucnit la Bucureşti demonstraţii anti-guvernamentale, care s-au întins în toată ţara. Drept urmare, a picat guvernarea democrat-liberală şi a fost înlocuită în aprilie cu cea socialist-liberală. Guvernul Ponta s-a instalat în luna mai la Palatul Victoria. Rezultatul alegerilor locale a fost determinat de votul politic, iar USL a ştiut să determine populaţia s-o susţină. Nu este mai puţin adevărat nici că electoratul a dat semne de maturizare, pentru că acolo unde au apărut candidaţi credibili, au fost aleşi, chiar dacă nu făceau parte din arcul politic al actualei guvernări. Primarii care şi-au făcut datoria au fost realeşi, după cum bine se ştie. Noile administraţii au pornit la drum cu bugetele gândite de precedentele. Şi nu
le-a fost uşor, într-o vară sfâşiată de noi lupte politice. Pentru că, după cum se ştie, am avut un referendum pentru suspendarea preşedintelui ţării. Traian Băsescu a fost salvat de cvorumul despre care s-a spus că nu s-a realizat, iar disputele politice au continuat la nivel central. Noi, truditorii gliei, ne-am văzut de treburile noastre, pentru că ştiam prea bine că nu din certuri puteam să ne umplem hambarele şi să trecem de o iarnă grea.

Personal sunt unul dintre noii primari, care s-au angajat în lupta politică nu pentru orgoliul propriu, ci pentru a schimba în bine viaţa comunităţii în care am văzut lumina zilei. Şi care, comparativ cu altele, era evident rămasă în urmă după 8 ani de stagnare. Am pornit la drum decis să dau viaţă promisiunilor făcute în campanie, pe baza priorităţilor fixate după o analiză pragmatică a posibilităţilor. Oamenii ştiu că mi-aş fi dorit să fac mai mult, dar cred că au înţeles că atâta s-a putut în aceste 6 luni. Cel mai mare câştig a fost acela că împreună cu echipa de la primărie am dovedit că se pot mişca lucrurile în direcţia cea bună, dacă există voinţă neabătută. Acum ştim ce lipsuri trebuie să acoperim şi vom încerca să facem un buget local care să răspundă mai mult nevoilor de dezvoltare, eficientizând funcţionarea aparatului administrativ, pentru a realiza un echilibru sănătos al cheltuielilor. Nu ne minţim că va fi uşor, dar avem un set de soluţii verificate, pe care le vom aplica pentru a ne atinge obiectivele din 2013. Atunci când am ajuns în fruntea comunităţii, am decis cu responsabilitate să fac strict administraţie publică locală. Am abandonat politica de partid pentru aceea în folosul cetăţeanului. Mi-am propus şi cred că oamenii din comuna Corbi pot certifica faptul că n-am făcut deosebiri între cei care m-au votat şi cei care nu m-au vrut primar. În campania electorală pentru alegerile parlamentare am manifestat egală deschidere pentru toţi competitorii. Acum aşteptăm de la noii parlamentari legi bune şi trainice şi sprijin pentru a putea să ne desfăşurăm proiectele de modernizare a localităţii, crearea de locuri de muncă, taxe şi impozite locale care se pot achita, dar care să şi permită dezvoltarea comunităţii. Consider că politica de urmat, la toate nivelurile, trebuie să fie aceea a îndeplinirii datoriei de către fiecare dintre noi. Sperăm ca şi la vârf politicienii să lase disputele personale sau de partid la o parte şi să se concentreze pe îmbunătăţirea nivelului de viaţă a celor care i-au votat. Alegerile au prefigurat un guvern stabil, pe care ar trebui să-l vedem instalat înainte de sfârşitul anului, ca să poată să lucreze din plin imediat după sărbători. Timpul presează, avem nevoie de bugete, pentru a ne planifica strategiile de dezvoltare pentru anul viitor. Este, dacă vreţi, o situaţie asemănătoare cu cele din fiecare familie. România trebuie să devină o familie, în care toţi trebuie să muncim pentru mai binele comun. De aceea, acum, în prag de sărbători, vă urez ca vestea minunată a Naşterii Domnului să vă aducă pace în case şi suflete, iar Noul An, rod bogat al muncii, împlinirea speranţelor de mai bine şi multă sănătate pentru dvs. şi cei dragi. La mulţi ani!

Virgil BACIU

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: