Înregistrarea animalelor

Directorul executiv al DSVSA Argeş, dr. Daniel Lupu, ne-a informat că în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 743/05.11.2012 a fost publicată Legea nr. 191/2012 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 23/2010 privind identificarea şi înregistrarea suinelor, ovinelor şi caprinelor, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative. Acesta lege aduce unele modificări referitoare la condiţiile de realizare a activităţii de identificare şi înregistrare a animalelor, de importanţa majoră fiind:
1. Identificarea şi înregistrarea ecvideelor, cu excepţia cabalinelor de rasă, se efectuează de către medicii veterinari de liberă practică, organizaţi potrivit legii. Costul mijloacelor de identificare şi al manoperei de identificare şi înregistrare a ecvideelor, precum şi costul paşapoartelor duplicat şi al paşapoartelor înlocuitoare sunt suportate de către proprietarul animalelor.
2. Toate ovinele şi caprinele se identifică în mod obligatoriu odată cu mişcarea lor din exploataţia în care s-au născut ori, cel mai târziu, la împlinirea vârstei de maximum 6 luni.
3. Începând cu data intrării în vigoare a prezentei, ovinele şi caprinele, indiferent de categoria şi destinaţia acestora, se vor identifica obligatoriu cu două mijloace de identificare, dintre care unul trebuie să fie electronic.
4. Costul manoperei de identificare şi înregistrare a bovinelor, ovinelor, caprinelor şi suinelor care au depaşit vârsta maximă prevăzută de legislaţia în vigoare pentru identificare şi înregistrare este suportat de către proprietarul acestora.
5. Proprietarul de animale din exploataţiile unde s-au născut acestea achiziţionează mijloace oficiale de identificare, ce respectă criteriile tehnice stabilite de legislaţia comunitară şi naţională, de la furnizori primari, precum şi de la organizaţia profesională a crescătorilor de animale sau de la medicul veterinar de liberă practică împuternicit, în cazul în care proprietarii de animale nu sunt membri ai organizaţiilor profesionale care au calitatea de furnizori secundari aprobaţi de către autoritatea competentă. Costul manoperei de identificare şi înregistrare a ovinelor şi caprinelor ce au depăşit vârsta de 6 luni, dar care nu au fost identificate şi înregistrate până la data intrării în vigoare a prezentei legi va fi suportat de proprietarul acestora.

Vladimir ALBU

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: