“Bugetul 2013 va fi unul dirijat spre dezvoltarea comunei Corbi!”

DSC_7672Primarul Virgil Baciu a ajuns la momentul unui prim bilanţ al celor 6 luni de când se află în fruntea comunităţii locale. Acum când am scăpat de canicula verii, la gura sobei, în gerul iernii, am purtat un dialog cu dumnealui, sincer, aşa cum ne-a obişnuit.

– Dle primar, care a fost primul lucru pe care l-aţi făcut după preluarea funcţiei?

– Constatasem dinainte o problemă în ceea ce priveşte relaţia dintre funcţionarii primăriei şi cetăţeni şi primele măsuri au fost cele care aveau drept scop îmbunătăţirea situaţiei şi chiar eficientizarea colaborării cu oamenii. Am pornit de la fişa postului şi am căutat să le dau angajaţilor primăriei încrederea necesară pentru a-şi face datoria. Dacă am reuşit, o pot spune corbenii, însă meritele sunt împărţite între toţi membrii comunităţii. Aşa am început…

– Cu ce aţi continuat?

– Cu ceea ce puteam face prin forţe proprii, dintre obiectivele avansate în campania electorală. Ca să n-o lungim la nesfârşit, am început cu reabilitarea drumului comunal spre Poenărei, în lungime de 1,5 km, care a fost apoi balastat cu piatră de calcar cu dimensiuni de la 1 la 63 mm, ale cărui şanţuri pluviale au fost curăţate şi configurate corespunzător.

– Pentru că tot aţi pomenit despre campania electorală, ce-aţi făcut cu drumurile de câmp?

– Drumurile spre numeroasele exploataţii agricole din afara satelor sau drumurile de câmp, cum li se mai spune, le-am reparat şi reabilitat, aşa cum m-am angajat în faţa oamenilor. Este vorba despre un total de 23 km astfel de drumuri, din care 17 km au fost pietruiţi, balastaţi şi s-a putut circula, astfel ca gospodarii să-şi strângă recoltele şi să fie încurajaţi să-şi concentreze eforturile pe cele viitoare. Pentru că, numai producând putem să ne descurcăm în mijlocul acestei crize glo-bale, din care noi încă n-am ieşit, pentru că s-au făcut şi destule greşeli în ultimele luni. Dar nu despre acestea vreau să vorbesc acum…

– Cum staţi acum cu canalizările pluviale, deficitare, după cum semnalaţi şi dvs, în dialogurile cu cetăţenii?

– Am reuşit şi cu ajutorul cetăţenilor sau a benefi- ciarilor de ajutor social să facem ceva ordine şi curăţenie cam în toată comuna şi să curăţăm canalizarea văii din satul Poduri. Vor urma şi altele, în primăvară.

Administraţie cu oamenii şi pentru ei

– Una dintre ideile pe care le-aţi promovat în campania electorală pentru alegerile locale din vară a fost aceea de a aduce lumină în comună. Ce aţi făcut în acest sens?

– Am echilibrat iluminarul public în toate satele şi cătunele comunei Corbi. Şi când spun asta, am în vedere înlocuirea a circa 200 becuri şi lămpi arse, la care am adăugat extinderi de circa 120 bucăţi, acolo unde era neapărată nevoie. Mai sunt destule de făcut, dar atât am putut în aceste 6 luni. Problema rămâne însă în atenţia edililor localităţii noastre.

– Altă componentă a programului dvs., pentru care aţi obţinut voturi, a fost aceea a sportului. Aveaţi o echipă de fotbal, care se zbătea în mediocritate şi era în centrul multor scandaluri anul trecut. Acum situaţia este categoric schimbată în bine. Cum aţi acţionat în această direcţie?

– Am schimbat conducerea, am pus-o pe baze profesioniste şi rezultatele au apărut: echipa noastră a ajuns pe primul loc în seria sa. Aşa ceva nu era posibil dacă nu veneam şi cu condiţii mai bune de pregătire şi de participare la competiţie. Vali Grigoroiu a dovedit capacitatea de a conduce echipa şi de a se ocupa şi de o primă reabilitare a stadionului din satul Jgheaburi.

– Practic, ce s-a făcut acolo?

– Într-o primă fază, s-a nivelat terenul, s-a compactat şi însămânţat cu gazon în vară. Seceta ne-a făcut mari probleme, căci a trebuit să udăm această nouă suprafaţă de joc, dar am reuşit s-o îmbunătăţim substanţial. Este numai un prim pas, care va fi urmat de alţii, dar despre asta vom vorbi la momentul potrivit. Aş vrea să vă spun că am fost mereu preocupaţi – şi aici vorbesc şi despre consilierii locali – de ridicarea calităţii actului educativ.

– Ce măsuri aţi luat în acest sens?

– Am căutat să îmbunătăţim condiţiile din şcolile şi grădiniţele comunei, unde am asigurat apă potabilă şi aprovizionarea cu lemne pentru încălzirea imobilelor pe timpul iernii. Aici trebuie precizat faptul că s-a asigurat combustibilul solid din pădurile comunei. Este vorba despre circa 130 mc, iar costurile au fost numai cele ce ţineau de exploatare, transportul şi celelalte fiind acoperite cu forţe proprii. N-am neglijat nici cadrele didactice care fac naveta…

– Mai precis?

– Am prezentat legislativului local un proiect de hotărâre pentru acoperirea costurilor navetei, după ce am identificat suma de 13.000 lei pentru perioada septembrie-decembrie. Aici mă simt obligat să le mulţumesc consilierilor locali, pentru că au votat proiectul pe care l-am propus. Şi nu este singurul! Trebuie să vă mărturisesc faptul că am reuşit să colaborăm destul de bine, pentru că sunt oameni inteligenţi, care prind din zbor ideile şi soluţiile pragmatice ce pot rezolva problemele cu care se confruntă comunitatea.

Proiecte pentru 2013

– Sunteţi mulţumit cu ceea ce aţi realizat până acum?

– Ar trebui să fiu, dar ştiţi cum este omul, mereu vrea mai mult şi mai bine, aşa că…

– Un mandat de primar are 4 ani, din care s-au scurs numai 6 luni, deci o jumătate de an! V-aş întreba ce anume v-aţi propus pentru anul viitor şi discuţia ar trebui să pornească de la buget, nu credeţi?

– Foarte adevărat, pentru că secretul unei bune administraţii publice ţine deopotrivă de legi bune şi clare, care să fie aplicate în litera şi spiritul lor şi de banii fără de care nu se mişcă lucrurile. Vă mărturiseam în vară nemulţumirea mea pentru că la secţiunea de funcţionare a bugetului din Corbi erau alocaţi mai mulţi bani decât la cea de dezvoltare, deci la investiţii.

– Acum puteţi regândi bugetul pentru 2013?

– Da, am căutat şi am găsit deja soluţii pentru a asigura echilibrul necesar şi a creşte partea de investiţii – de la circa 1,2 miliarde lei vechi în 2012 – la de 10 ori anul viitor, bazându-ne pe veniturile proprii şi pe ceea ce trebuie să primim pe baza formulei pentru echilibrarea bugetelor locale. Bineînţeles, la ora actuală discutăm doar teoretic, căci nu avem cifre concrete, deocamdată, dar noi ne-am făcut un plan de investiţii prioritare pentru anul viitor.  

– Puteţi să ne punctaţi ceva din ele?

– Sigur că da, însă nu trebuie luate în ordinea priorităţilor, pentru că nu am documentele la îndemână. Aşadar, ne propunem în primul rând să realizăm cadastrarea comunei, apoi să asfaltăm şi să betonăm şanţurile pe 1 km din Drumul Carului, investiţie finanţată cu bani europeni. Prin forţe proprii, vrem să asfaltăm drumul de la Poenărei, de la crucea de intrare din drumul judeţean, până la o distanţă de 1 km, adică până la şcoală. Practic este vorba despre o îmbrăcăminte bituminoasă de 5-6 cm, căci terasamentul a fost deja realizat – după cum spuneam – în vara aceasta.

– Cum rămâne cu alimentarea cu apă?

– Sperăm să se încheie favorabil pentru primărie procesul cu firma de construcţii, pe care l-am moştenit de la fosta administraţie, ca să putem trece la finalizarea lucrărilor de aducţiune a apei potabile. Vom începe prin racordarea reţelei existente la Corbi şi în Jgheaburi, pentru care am avea nevoie cam de 1,5 km conductă pentru a o alimenta din bazinul de la Corbşori. Concomitent vrem să începem lucrările de acest gen şi pentru satele Corbşori, Stăneşti şi Poduri. Tot la alimentare cu apă trebuie trecută şi aceea de la Poenărei, care se poate face având ca sursă izvorul cunoscut sub numele “La Muchie”.

– Cum staţi acum cu podurile şi podeţele?

– Avem destul de mult de lucru şi la ele. Prima care îmi vine în minte este reparaţia absolut necesară care trebuie făcută la structura de rezistenţă de la podul peste Râul Doamnei din Piua, care mai trebuie şi lărgit. Avem de reparat nişte podeţe şi la Pârâieşti şi tot la modernizări şi balastări trebuie să luăm în calcul finalizarea reparaţiilor la drumurile de câmp din toate satele comunei – Corbi, Jgheaburi, Corbşori, Stăneşti, Pârâieşti şi Poduri – în total cam 10-15 km. În paralel, trebuie curăţate şi amenajate vreo 10 km de şanţuri pluviale pe marginea acestor drumuri.

– Cum rămâne cu promisiunea de a face baze sportive multifuncţionale?

– Spuneam anterior că suntem preocupaţi de activitatea sportivă. Avem de reabilitat gazonul în condiţii la stadionul din Corbi, şi eventual împrejmuirea acestuia, iar la Corbşori vom amenaja o bază sportivă multifuncţională, în suprafaţă de 40×20 m, cu gazon sintetic, unde se va putea juca minifotbal, handbal, baschet, tenis de câmp, volei ş.a.m.d. Este un prim pas, programat pentru 2013.

– Dle primar, v-aţi gândit să faceţi destule lucruri în comună. Instituţia pe care o conduceţi are tot ce-i trebuie?

– Nu chiar, dar unele lucruri mai pot aştepta. Pentru anul viitor, încercăm să punem la punct reţeaua de calculatoare, cu licenţe cu tot, pentru că fără informaţie obţinută şi fructificată la timp, riscăm să pierdem enorm. Ori noi ne-am propus să facem administraţie cu oamenii, pentru oameni!  

– Acum, la final, ce mesaj le daţi cetăţenilor din Corbi?

– Îi rog să-mi acorde încredere atât mie, cât şi consilierilor locali, pentru că toţi ne dorim să aducem schimbarea aşteptată în bine în acest mandat. Eu cred că am dovedit până acum că nu batem pasul pe loc. N-o vom face nici de acum încolo. În încheiere, aş vrea să le urez numai de bine, multă sănătate şi încredere în capacitatea noastră ca împreună să ieşim la lumină poate mai repede decât cred unii. În încheiere, le doresc ani mulţi fericiţi alături de cei dragi!

A consemnat Eva ADAM

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: