Alergiile – informaţii pe care trebuie să le ştim

Folosim cuvântul alergie pentru a descrie mai multe tipuri de reacţii la substanţe ce declanşează un răspuns exagerat al sistemului imunitar. Astmul, rinita alergică, anumite forme de urticarie şi eczema, alergiile alimentare şi reacţia anafilactică sunt forme ale alergiei. Corpul reacţionează la substanţe alergenice ca şi cum ar vrea să le distrugă, ceea ce antrenează diferite tipuri de simptome. Dacă alergiile respiratorii şi eczema atopică pot să se atenueze odată cu trecerea timpului, alergiile alimentare au tendinţa de a persista, ca şi alergiile la veninul insectelor, acestea putând chiar să se agraveze. Este important să încercăm să le prevenim, dacă ştim că ele sunt prezente în familie.

Simptome
* Respiraţie şuierătoare şi o tuse semnalează astmul.
* Erupţiile cutanate – puncte roşii sau albe – şi mâncărime apar în caz de eczemă, urticarie şi alergii datorate alimentelor sau veninului insectelor.
* Un nas cu probleme semnalează o rinită alergică
* Umflarea ochilor, a limbii sau a feţei în caz de alergie importantă sau în dreptul pişcăturii – avem de-a face cu o alergie la veninul unei insecte.
* Reacţia anafilactică, cea mai gravă dintre reacţii, se manifestă printr-o strângere a gâtului, dificultate în respiraţie, un puls rapid, paloare, dureri de cap, vărsături şi diaree.
* În caz de şoc anafilactic, o cădere a presiunii sanguine poate să antreneze pierderea cunoştinţei. Atenţie: şocul anafilactic poate fi mortal!

Ce duce la creşterea riscului?
* Predispoziţia genetică – putem suspiciona un părinte, frate sau sora care suferă de alergii.
* Mama care fumează în timpul sarcinii şi expunerea la fum pe perioada copilăriei.
* Poluarea aerului.
* Se presupune că există mai mulţi factori care joacă un rol în apariţia alergiilor. Dintre acestea enumerăm: faptul de a nu fi alăptat, contactarea unor alergii virale în copilărie, consumarea de puţine fructe şi legume, expunerea la creme ce conţin ulei de arahide în cursul primelor 6 luni de viaţă.

Prevenirea alergiilor
Evitaţi fumatul în timpul gravidităţii şi expunerea la fumul de ţigară a bebeluşului. Este singura măsură de prevenire cunoscută şi atestată.

Ipoteze privind prevenirea
* Luarea de probiotice în timpul gravidităţii de către femeile ce au antecedente familiale.
* Hrănirea bebeluşului prin alăptare în primele 4 luni.
* Întârzierea introducerii alimentelor solide şi a alimentelor alergene.
* Creşterea consumului de Omega6 în timpul gravidităţii.
* La cuplurile copil-mamă cu risc de alergii trebuie urmată o dietă hipoalergică pe perioada alăptării.
* Prezenţa animalelor domestice nu pare a contribui la apariţia alergiilor la copii. Dimpotrivă, în cazul copiilor expuşi la animale în primul an de viaţă, mai ales câini şi pisici, riscul ar fi mai mic.

Tratamente
Prima etapă a tratamentului împotriva alergiilor constă în găsirea alergenului şi evitarea lui. Medicamentele şi alte mijloace propuse vizează simptomele şi ameliorarea calităţii vieţii.
Atenţie: persoanele care au o alergie puternică alimentară sau venin de insectă trebuie să aibă la încheietura mâinii un autoinjector de epinefrină. Acesta permite întârzierea reacţiei alergice, astfel încât să se poată ajunge la spital pentru îngrijiri adecvate.

Medicamente
Medicamentele împotriva alergiilor se prezintă sub forma unor pilule, lichide, vaporizatori nazali, picături pentru ochi şi creme pentru ochi.
Principalele tipuri de medicamente sunt:
* Antihistaminicele, cum ar fi Claritin, Zyrtec, Reactin etc.
* Decongestionantele, cum ar fi Sudafed.
* Antileucotrinele, cum ar fi Singulair, Accolate.
* Corticosteroidele, cum ar fi Flonase, Nasonex, Dermacort.
Atenţie: anumite medicamente au efecte secundare importante şi au contraindicaţii în caz de graviditate şi anumite boli. Informaţi-vă la medic sau farmacist!

Tratamente de desensibilizare
Acest tip de tratament constă în administrarea de doze din ce în ce mai mari de alergeni pe o perioadă de 3-5 ani pentru a obişnui organismul cu prezenţa alergenului şi diminuarea reacţiei. Acesta este mai ales util în caz de alergii la venin, pisici, acarieni şi polen.

ARGEŞUL DE NORD

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: