Dublă sărbătoare la Valea Iaşului

La sfârşitul lunii trecute, în cadrul festivităţilor prilejuite de Ziua comunei, a fost aniversată o jumătate de secol de activitate a şcolii din satul Mustăţeşti. Ceea ce a fost extrem de interesant a fost faptul că n-au lipsit o parte din cadrele didactice care începeau anul şcolar din 1962 în noul local, dar şi câţiva dintre foştii elevi, cum au fost consilierii locali Andrei Grigorescu, Emil Gorunescu sau Constantin Oancea. Împreună au depănat amintiri din acei ani de început şi au subliniat faptul că de acolo s-au ridicat elevi care au făcut cinste liceelor, facultăţilor sau instituţiilor unde şi-au desfăşuta activitatea, inclusiv în străinătate. Primarul Nicolae Barbu le-a înmânat foştilor profesori diplome şi le-a mulţumit în numele edililor locali pentru faptul că au educat generaţii de copii, cu abnegaţie, deseori în condiţii grele. Ca şi ceilalţi colegi din administraţie, a deplâns situaţia în care se află învăţământul actual şi a scos în evidenţă eforturile făcute de edilii locali începând din 2004 pentru stabilizarea elevilor în localitate. Este vorba despre burse de sprijin pentru copiii proveniţi din familii cu posibilităţi materiale limitate, ca şi de asigurarea unor condiţii cât mai bune pentru desfăşurarea procesului instructiv-educativ. Dintre oaspeţii care au ţinut să fie prezenţi la sărbătoarea localităţii s-au remarcat Radu Dumitrache, care a înmânat placheta omagială a Consiliului Judeţean Argeş, primarul din Corbi, Virgil Baciu sau liderul PC Argeş, Cornel Lazăr.

Premierea valorilor locale

După tradiţionala slujbă religioasă oficiată de un sobor de preoţi, s-a trecut la premierea unor cetăţeni din comună. Este vorba despre ceva peste 100 vârstnici de peste 80 ani, 8 cupluri cu peste 50 ani de la căsătorie (Nunta de Aur) şi 11 la Nunta de Argint (25 cupluri). Ca şi la alte ediţii, s-au acordat titluri de cetăţeni de onoare ridicând numărul acestora la 15. Primele astfel de distincţii s-au acordat la ediţia din 2007, după cum urmează: Anghel Andreescu (chestor general în Jandarmeria Română); Dumitru Ghinea (director economic Faur Bucureşti); Petre Ioniţă (ing. şef şantier Centrala Nucleară de la Cernavodă); Gheorghe Petricu (diplomat, ambasador, apoi secretar tehnic al Senatului); Gheorghe Tomescu (prof. univ. Bucureşti); Nicolae Zinca (cercetător ştiinţific în industria vină-ritului); Nicolae Văcăroiu (preşedintele Senatului României); Corneliu Vadim Tudor (vicepreşeedintele acestui for, la vremea respectivă); Constantin Nicolescu (preşedinte Consiliul Judeţean Argeş); Marian Fulga (vicepreşedinte C.J.); Ion Mînzînă (deputat de Argeş). Următoarea sesiune a fost în anul 2010: Ion Ciolac (viceprimar Valea Iaşului, în perioada 1992-1994); Emilian Deaconu, primar (1968-1983); Valeriu Iacobescu, primar (1990-2004); Vasile Marin, col. ing., ISU Argeş; Ion Năstase, col. MApN; Gheorghe Nedea, secretar primărie (1986-2010); Ion Rada, consilier local (2004-2004); Petre Teacă, gen., comandant al trupelor de grăniceri. Post-mortem au fost atunci premiaţi Ion Ionescu, fost director la Şcoala Valea Iaşului şi Eugen Teculescu, fost primar al localităţii (1983-1989). Anul acesta, li s-au adăugat – la aceeaşi categorie – Nicolae Stoicescu, Angelu Dumitrescu şi Vergilica Jianu. Premianţii ediţiei 2012 au fost: Veronica Berevoiescu, col. Ion Marin, Mihail Stănescu, Teodor Teacă, Ionel Marinescu, gen. Valeriu Nicuţ, prof. Vasile Păuna, Marcel şi Leonard Duţă şi Viorel Duculescu.
Trebuie reţinut faptul că legislativul local, după ce a reluat în dezbatere cererile de cumpărare de teren din izlazul de la Valea Uleiului, şi-a dat acordul de principiu pentru începerea procedurilor de evaluare. Prima cerere a fost formulată de Benone Lazăr, fostul patron al FC Internaţional Curtea de Argeş, care a cerut să cumpere cele 2 ha teren pe care le concesionase anterior pentru 49 ani şi pentru care achita o redevenţă anuală de 1,3 miliarde lei vechi, în primii 10 ani. A doua a fost primită de la firma germană Dr. Oetker, care ceruse să cumpere 16 ha teren pentru înfiinţarea altor capacităţi de producţie, iar acordul de principiu s-a dat, cu majoritate de voturi, pentru 14 ha. Condiţia de bază a fost aceea de a se asigura înainte alternative de păşunat pentru vitele riveranilor, conform normelor agricole în vigoare. Ultima vânzare de teren în zonă s-a făcut pentru 18 euro/mp, astfel că un calcul sumar, făcut pe o evaluare estimată între 10 şi 15 euro/mp, dacă se vor vinde 160.000 mp teren din amintitul izlaz, la bugetul local ar putea intra peste 2 milioane euro. Aceşti bani ar urma să fie folosiţi, după cum spunea primarul Barbu, la rezolvarea problemelor de infrastructură locală (extinderi de reţele de apă şi canal, asfaltarea a circa 7 km drumuri comunale şi altele).
Partea artistică a fost asigurată prin grija directorului de cămin cultural din localitate, scriitorul Sorin Calea. Pe scena de la Mustăţeşti au evoluat ansamburile folclorice “Tamăşelul”, din Cicăneşti şi “Mândruliţa”, Valea Iaşului (coregraf Ilie Stelian). Cântecele şi dansurile au strâns participanţii în hore, iar grătarele, berea, vinul sau ţuica au avut partea lor considerabilă la întreţinerea bunei dispoziţii la o petrecere câmpenească, spartă la ceva vreme după ce s-au aprins primele stele pe cer. Fiii satului şi prietenii lor şi-au dat întâlnire peste un an, nu înainte de a ura din adâncul inimilor: La mulţi ani, Valea Iaşului!

Dan BASARAB

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: