Poziția publicației noastre – Revenirea la o normalitate greu de definit

Acesta este imperativul momentului, impus de necesităţile reale şi confirmat de către oficialii Uniunii Europene. La mijlocul acestei luni, preşedintele Băsescu şi premierul Ponta au avut întâlniri separate cu aceştia, la Bruxelles. La întoarcere, ambii au transmis mesaje liniştitoare pentru popor, lăsând să se înţeleagă că sunt dispuşi să colaboreze instituţional pentru revenirea la normalitate. În plan personal este limpede că nu prea mai e cale de împăcare, pentru că s-au întâmplat lucruri de neiertat. Chiar şi normalitatea este înţeleasă în mod diferit. Palatul Cotroceni este supus presiunii publice aproape în fiecare seară, la incitarea unor parlamentari ai USL. Atunci când se aruncă peste ziduri suluri de hârtie igienică, îţi trebuie o tărie ieşită din comun ca să-ţi păstrezi zâmbetul şi să constaţi că ăsta poate fi semnul libertăţii unei democraţii înţelese după posibilităţi limitate. Traian Băsescu este văzut din afara ţării ca un factor necesar asigurării unui echilibru de care avem mai multă nevoie decât oricând. Şi, deocamdată, pare să-şi fi înţeles misiunea! Adversarii săi politici dau dovadă de o imaturitate greu de înţeles, care-i face să piardă puncte electorale în faţa unei populaţii majoritar saturate de politicianisme ieftine.
Curtea Constituţională a României a pus lucrurile la punct şi cu tentativa actualei puteri socialiste de a-i limita prerogativele: deciziile parlamentului vor fi analizate sub aspectul constituţionalităţii. Oamenii USL ţipă că această instituţie a statului de drept se plasează mai presus de lege. Şi anunţă că urmăreşte să câştige două treimi din mandatele viitorului parlament, la alegerile din decembrie. Dacă va reuşi, se va putea juca în voie cu Constituţia României, modificând-o astfel încât să dea gir de legalitate intereselor politice care cer să-şi subordoneze instituţiile statului. Curtea Constituţională, Justiţia, Serviciile Speciale, Presa şi tot ce mai poate conta la noi vor trebui să joace roluri de operetă şi să aplaude subjugarea ţării intereselor puterii coaliţiei socialiste în următorii 4 ani.
Privatizarea Oltchim a oferit un prim exemplu a ceea ce ne aşteaptă. Dan Diaconescu a câştigat licitaţia cu o ofertă de peste 203 milioane lei, adică de circa 45 milioane euro. Prima reacţia a lui Ponta a fost să-l someze să pună repede bănuţii în puşculiţa guvernamentală, ameninţându-l subtil cu puşcăria, în caz contrar. Semnul de întrebare al licitaţiei este de ce nu s-au transformat în acţiuni creanţele la AVAS şi Electrica, deşi exista aprobarea forurilor europene încă din martie, obţinută de guvernul PDL. Analiştii obiectivi nu s-au sfiit să spună deschis că asemenea atitudine dovedeşte existenţa unor interese economice ale USL. Care-l acuză pe Dan Diaconescu că ar avea în spate forţe oculte, ce-l sprijină pentru a câştiga alegerile parlamentare din 9 decembrie cu PP-DD. Şi poate că adevărul este undeva la mijloc, cum se întâmplă de obicei pe la noi…
Traian Băsescu şi PDL trebuie să asigure echilibrul forţelor politice şi după alegerile parlamentare. Preşedintele are sprijinul Europei, care vede în el garantul statului de drept şi al democraţiei. PDL a pus bazele unei coaliţii politice, cu PNŢCD şi Forţa Civică a fostului premier Mihai Răzvan Ungureanu, ţinta preferată a USL din ultima perioadă. Alianţa România Dreaptă (ARD) este o alternativă la USL. Dar rolul principal ne revine, totuşi, nouă, votanţilor de la 9 decembrie. Atunci trebuie să dăm girul încrederii celor pe care-i credem capabili să scoată ţara din criză, celor care au dovedit această capacitate în momente grele, şi nu celor care promit luna de pe cer! Lupta se va da, în mod sigur, între USL, ARD şi PP-DD. Pericolul cel mare ar fi dacă ar câştiga cineva majoritatea. Ideal ar fi un guvern de coaliţie, în care s-ar putea pune stavilă tentativelor de jefuire a ceea ce a mai rămas din resursele naţionale. Conlucrarea pe proiecte viabile de reconstrucţie a economiei poate fi cheia reuşitei, care ne-ar putea face tuturor vieţile mai suportabile. Şi decizia finală ne aparţine – repetăm – nouă, alegătorilor! Noi nu trebuie să uităm vreo clipă că nu poate fura cineva cât putem noi vota. Să votăm, deci, pentru echilibru, dând clasei politice avertismentul că trebuie să se mai gândească şi la noi, atunci când ia decizii importante!

ARGEȘUL DE NORD

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: