Fără jumătăți de măsură – Unde-s auditurile?

Când încă erau în opoziţie şi imediat după ce-au intrat în palatele puterii, useliştii au promis dreptate şi adevăr în instituţiile guvernamentale. Liberalul Iani Popa, mai ales, a tunat şi a fulgerat anunţând ca sigure controale în deconcentratele violate ca fetele mari de golanii pedelişti. Şi pe deputatul Vasilică, de la PSD, l-am auzit cerând imperativ audituri în special la Finanţe, la Protecţia Consumatorilor, Inspectoratul de Muncă sau la Garda de Mediu. Au trecut luni bune cu USL la guvernare. Unde-s auditurile?
Nu sunt nicăieri. Am întrebat în stânga şi-n dreapta, la Prefectură şi la directorii numiţi de Uniune. Răspunsul? În niciun serviciu deconcentrat din Argeş, nici măcar în unul singur, nu au loc verificări ale activităţii foştilor conducători. Cum e posibil? Cum rămâne cu promisiunile useliştilor?
Încep să cred că a fost gargară. Retorică de tip electoral. Iar dacă auditurile nu vor fi demarate nici în următoarea perioadă, voi concluziona, tranşant, că, în realitate, USL nu vrea să deconspire, cu argumente exacte, cu nume şi prenume, nemerniciile pe care pedeliştii le vor fi făcut în instituţiile statului. Că justiţia pe care a trâmbiţat-o a fost doar subiect de discurs politic, iar nu demers obligatoriu odată cu venirea Uniunii la putere.
Nu mă interesează disputa pe ciolan dintre USL şi PDL. Ca cetăţean plătitor de taxe şi impozite am, însă, dreptul, legitim, să ştiu dacă un director sau altul s-a dedulcit la banul public, iar dacă da, vreau ca abuzul să fie reclamat la Parchet. Aşa se lucrează într-un stat de drept, eficient şi construit pe principii, temeinice, de corectitudine şi imparţialitate. În caz contrar, devine limpede că o mână spală pe alta şi că mafia transcende politicul!
Ca jurnalist, îmi fac datoria să întreb ce se întâmplă cu auditurile. Nu pot insista, însă, la nesfârşit. Dacă autorităţile nu operează controalele promise, înseamnă că, în continuare, trăim în realităţi paralele. Una a retoricii politicianiste, cu acuzaţii grave, aproape apocaliptice, şi o alta, în planul concret, material, în care acuzaţiile nu au nicio urmare, nicio consecinţă. La mijlocul celor două realităţi, turmentat, fără să mai poată înţelege ceva din circul care i se oferă de ani de zile, stă cetăţeanul.
Cel puţin până acum, niciun fost director PDL de instituţie guvernamentală din Argeş nu a fost subiectul vreunui audit. Dorin Falcă, Gabriel Vasilescu, Ciprian Berevoianu sau Ioan Ene sunt bine-mersi. Mai mult decât atât. Lui Falcă i s-a dat voie să fie adjunct al Finanţelor Publice în administraţia USL. În atare condiţii, fie useliştii închid ochii pe principiul “au furat ei, furăm şi noi”, fie acuzaţiile din urmă cu câteva luni au fost baliverne, iar directorii PDL sunt curaţi ca lacrima. Voi ce credeţi?

Mihai Paul CODUNAS
mihaipaulcodunas@yahoo.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: