Cum alegeţi pardoseala pentru bucătărie

Pentru alegerea pardoselii pentru bucătărie, trebuie împăcate cât mai bine aspectele practice cu cele de ordin estetic. Spre deosebire de alte încăperi, bucătăria reprezintă un spaţiu umed, care nu permite orice material. De aceea, vă recomandăm să “cântăriţi” bine particularităţile fiecărui tip de finisaj, pentru a face alegerea cea mai bună.

Plăcile ceramice: accesibile şi foarte practice

Fără îndoială, gresia este cel mai utilizat finisaj şi, în opinia multor specialişti, cel mai potrivit pentru spaţiile umede, aşa cum e bucătăria. Prezintă o serie de caracteristici care o ridică în topul celor mai convenabile şi accesibile tipuri de pardoseli: este rezistentă la abraziune, durabilă în timp, uşor de întreţinut şi nu lasă pete. Şi din punct de vedere estetic se ridică la “înălţime”. Plăcile de gresie de găsesc într-o gamă foarte variată de mărimi, culori şi modele (unele pot imita foarte bine parchetul sau piatra naturală). Aşadar, în cazul în care doriţi să oferiţi bucătăriei un look natural, dar fără costuri mari, puteţi opta pentru gresie cu aspect de parchet. În general, preţul gresiei variază în funcţie de calitatea plăcilor (I, II şi III), însă, comparat cu cel al altor tipuri de finisaje, este mic. Pentru o placare de calitate, plăcile ceramice trebuie să întrunească anumite caracteristici de bază, cum ar fi: rezistenţă la umezeală, rezistenţă mecanică (la loviri sau greutăţi), rezistenţă la principalii agenţi chimici.
Atenţie! În bucătărie se pot produce uşor accidente, motiv pentru care vă recomandăm să evitaţi placarea pardoselii cu gresie lucioasă.

Piatra naturală: pentru distincţie şi eleganţă

Pardoselile din piatră sunt uşor de asortat atât din punct de vedere cromatic, cât şi al texturii cu restul elementelor dintr-o cameră. Piatra provine din roci naturale dure (granit, marmură etc.) care pot fi finisate prin tăiere, lustruire şi frecare, fiind un material rece, recomandat în bucătărie, baie şi pe hol, şi mai puţin în încăperi ca livingul şi dormitorul. Calitatea pardoselilor din piatră se îmbunătăţeşte dacă sunt aplicate pe un strat-suport rigid, de obicei pe o placă din beton.
O variantă deloc de neglijat o constituie conglomeratele de granit-cuarţ, deoarece sunt durabile, rezistente, destul de uşor de întreţinut şi au o schemă de culori interesantă. Granitul este cunoscut prin faptul că nu absoarbe grăsimea şi rezistă foarte bine la impact. Dintre avantajele unei pardoseli din piatră amintim: rezistenţa la abraziune, impermeabilitatea (sunt non-absorbante), întreţinerea uşoară, doar prin spălare, durabilitatea (cu condiţia să fie fixată corect). Trebuie precizat faptul că plăcile din piatră pot avea dimensiuni mai mari decât cele din ceramică şi “cusături” (rosturi) mult mai subţiri, datorită cărora are aspectul de suprafaţă uniformă. Ca dezavantaje pot fi menţionate greutatea mare şi temperatura rece, pe care o întreţine în încăpere. Ultimul aspect poate fi rezolvat prin alegerea unui sistem de încălzire prin pardoseală.
În general, bucăţile de piatră sunt tăiate în formă de plăci (pătrate, dreptunghiulare etc.), cu mărimi standard, dar pot fi tăiate şi la cererea clienţilor, însă costurile sunt mult mai mari. În privinţa preţului, este bine de ştiut că o pardoseală din piatră naturală este mai scumpă decât una din plăci de gresie.

Piatra artificială

Pardoselile din piatră sunt la modă de mulţi ani şi nu îşi pierd frumuseţea. Dacă vi se par mai puţin accesibile din punct de vedere financiar, vă puteţi orienta către acoperiri din piatră artificială. Acestea pot fi realizate din beton de ciment turnat monolit, mozaic turnat, plăci ceramice, plăci de beton mozaicate şi cărămidă. Deoarece au multe rosturi, creşte probabilitatea pătrunderii apei prin ele, ceea ce poate duce la o umezire persistentă a suportului.

Parchetul: ideal pentru bucătării clasice sau rustice

O pardoseală din lemn emană “căldură” şi creează un decor intim. În cazul în care bucătăria şi livingul sunt de tip open space, iar livingul are pardoseala din parchet, vă recomandăm să optaţi pentru acelaşi tip de finisaj şi în bucătărie, pentru a obţine un look unitar. O alternativă la parchetul clasic este cel laminat, uşor de montat şi accesibil ca preţ. Trebuie să ştiţi însă că parchetul aflat permanent în contact cu umezeala poate dezvolta dedesubt mucegai. De aceea, unele tipuri sunt mai recomandate decât altele. De exemplu, există un parchet pietrificat, creat special pentru bucătării şi băi. Acesta aduce ca noutate compactarea compo-ziţiei pe straturi şi o garnitură ce permite etanşarea plăcilor după montaj. Un alt tip de parchet potrivit pentru bucătărie este cel stratificat, deoarece este foarte bine uscat, iar dispunerea straturilor compactate nu permite umezelii să lucreze în timp. Stratul de uzură poate fi şlefuit şi lăcuit ulterior. Se ştie că lemnul de bambus rezistă foarte bine la condiţii de umiditate crescută, datorită densităţii şi elasticităţii lui. Deci şi parchetul triplu stratificat din bambus este recomandat în bucătărie.

Linoleum: ieftin şi comod

Deşi pare o soluţie depăşită, modelele reuşite de linoleum din ultimul timp (în special cele tip poivre) şi faptul că poate imita destul de bine toate celelalte soluţii sunt şi argumente pentru ca să fie luată în considerare. Soluţia are în continuare adepţi, de exemplu, în Franţa, nu puţini fiind cei care susţin că, spre deosebire de gresie, a cărei suprafaţă prezintă mici cute şi pori, murdăria şi bacteriile pot fi lesne îndepărtate. Cel mai important aspect este cel al preţului mic, care oferă posibilitatea schimbării dese, atunci când te saturi de un decor. Nu trebuie uitat că întreţinerea este, de asemenea, foarte uşoară, ca şi montatul, care nu implică şantier.

ARGEȘUL DE NORD

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

<span>%d</span> blogeri au apreciat: