Cu cărţile pe faţă: “Primăria Corbi riscă să intre în insolvenţă!”

Virgil Baciu, noul primar din Corbi, este un om foarte ocupat. Ziua lui de lucru începe dimineaţa devreme şi se termină atunci când îi dau pace oamenii, care au învăţat repede drumul spre casa în care locuieşte la Poenărei. Şi asta pentru că fiecare are probleme şi îl vede pe omul pe care
l-au ales să-i conducă drept cel mai potrivit ca să le rezolve. Iar după o aşteptare de vreo două mandate de câte 4 ani, nu prea mai au răbdare şi le este greu să înţeleagă nevoia prioritizării acestora sau de lipsa fondurilor. În ziua în care l-am căutat la primărie era plecat la o şedinţă cu cadrele didactice, care i-a consumat ore bune din programul zilei. De la angajaţi am aflat că după rezolvarea problemelor curente, pleacă pe teren, unde sunt lucrări, se sfătuieşte cu muncitorii şi cadrele tehnice şi decid cele mai bune soluţii de rezolvare. Mulţi s-au declarat uluiţi de capacitatea sa de muncă şi de orientare în cele mai diverse probleme, ca şi de spiritul practic dovedit. “Experienţa de om de afaceri care ştie unde şi cum să identifice soluţii de rezolvare se pare că-l ajută enorm, iar faptul că este un tip corect, impune”, spunea cineva dintre cei care au vizitat primăria. Atunci când a revenit, primarul Baciu s-a scuzat că nu poate discuta imediat cu reporterii publicaţiei noastre, pe care i-a rugat să aştepte până rezolvă problemele curente ivite între timp şi până când pune la punct activitatea pentru ziua următoare. Atunci când s-a eliberat de sarcinile de serviciu, s-a dovedit a fi un interlocutor agreabil, sincer şi preocupat ca din dialogul purtat să scoată, eventual, şi ceva răspunsuri pentru problemele care îl frământau.

“Încercăm să intrăm din mers în normalitate”

– D-le primar, aţi suferit un şoc atunci când aţi preluat noua funcţie?
– Se poate spune şi aşa, pentru că am pătruns într-o altfel de lume, total diferită de ceea ce îmi închipuisem…
– N-aţi vrea să nuanţaţi ideea, ca să nu apară confuzii printre cititori?
– Bun, să încercăm… Obişnuit cu ordinea care domneşte la firma mea, am fost uluit să descopăr că, la Primăria Corbi, organizarea, dar mai ales funcţionarea aparatului, era în mare suferinţă. Să mă explic: m-am lămurit destul de repede că oamenii, practic nu ştiau ce aveau de făcut şi aşteptau “indicaţii preţioase” de la primar!
– Să înţelegem că nu exista un Regulament de Organizare şi Funcţionare (ROF), fişa postului ş.a.m.d.?!?…
– Ba existau, dar nu fuseseră prelucrate cu personalul din subordine, astfel că funcţionarii şi ceilalţi angajaţi ştiau destul de vag ce aveau datoria şi dreptul să facă în îndeplinirea sarcinilor de serviciu pentru care sunt plătiţi. Drept urmare, am luat toate măsurile care se impuneau, am pus documentaţia la dispoziţia subordonaţilor, le-am prelucrat cu dumnealor şi sper că lucrurile au intrat oarecum pe un făgaş de normalitate, care să asigure funcţionalitatea administraţiei publice locale.

Un buget de funcţionare, nu unul de dezvoltare!

– Cum aţi găsit construcţia bugetului local pentru anul în curs?
– Dacă este să fiu cinstit până la capăt, trebuie să spun că bugetul de la Corbi este prost construit. Argumentul de bază este acela că mare parte a resurselor sunt alocate pentru funcţionarea administraţiei, adică pentru acoperirea salariilor, pentru cheltuieli curente şi nu pentru dezvoltare, care înseamnă investiţii şi posibilitatea creării unor locuri de muncă.
– Aveţi posibilitatea de a face o rectificare bugetară în acest sens sau trebuie să mergeţi pe acest buget până la sfârşitul anului?
– Suntem obligaţi să facem o evaluare cât se poate de corectă a situaţiei, pe care apoi s-o prezentăm legislativului local cu propuneri concrete de rectificare. Decizia trebuie s-o ia Consiliul Local şi eu sunt convins că va fi una care să ne dea posibilitatea de a mişca lucrurile în direcţia cea bună. Pentru anul viitor, pornind de la experienţa din cel curent, avem datoria de a întocmi un proiect de buget cât mai echilibrat, orientat mai mult spre dezvoltare.
– Cum veţi proceda, la modul practic?
– Am iniţiat un dialog cu cetăţenii, pe care vrem să-l permanentizăm şi cu ajutorul consilierilor locali şi al celor săteşti. Prin intermediul său aflăm care sunt dorinţele oamenilor, stabilim o ordine a priorităţilor, completăm proiectul de buget al executivului cu propunerile legislativului local şi apoi vor urma dezbaterile finale, pentru aprobare.
– Cele mai multe administraţii publice locale au în subordine servicii publice de gospodărire, despre care se spune că “înghit” mare parte din resursele bugetului. La Corbi vă confruntaţi cu o asemenea problemă?
– Chiar am analizat în mare activitatea Serviciului Public de Gospodărie Locală şi am constatat că, deşi are alocate sume de 3,5 miliarde lei vechi pentru funcţionare, veniturile realizate de cei 9 angajaţi totalizează un mare zero!
– Ce intenţionaţi să faceţi pentru a corecta această situaţie anormală?
– Vom căuta să-l rentabilizăm, în condiţiile prevederilor legale în vigoare, iar dacă nu vom reuşi, voi propune Consiliului Local tot o soluţie legală, şi anume aceea a externalizării sale!

Pe marginea prăpastiei

– Totuşi, care este cea mai mare problemă cu care se confruntă administraţia pe care o conduceţi dvs.?
– Am descoperit cu stupoare faptul că Primăria Corbi riscă să intre în insolvenţă!
– Ce anume a provocat această situaţie?
– Cred că n-ar fi normal ca eu să stabilesc vinovăţii, pentru că nu am o asemenea abilitare şi nu-mi permit să mă substitui anumitor orgnisme ale statului de drept… Povestea este destul de lungă, dar am să caut s-o sintetizez, conform datelor pe care le deţin la ora actuală. Primăria noastră a fost acţionată în instanţă de Biff Internaţional, o firmă de construcţii care urmăreşte să obţină peste 20 miliarde lei vechi, la nivelul lunii septembrie 2011.
– Pe ce se bazează cererea – vorba lui Ilie Moromete?!?…
– Firma în cauză a executat lucrări de construcţie la o reţea de apă în comuna noastră, demarată prin 2005, pe un proiect comun care mai include Domneştiul şi Pietroşanii şi finanţat pe OG nr. 7. Din datele pe care le deţin la ora actuală, aceasta a facturat, pe baza unor situaţii de lucrări acceptate de beneficiar contravaloarea acestora. Facturile au fost înregistrate în contabilitatea firmei, dar banii nu s-au plătit!
– Aveţi cunoştinţă de sumele pentru care firma a trebuit să plătească TVA-ul legal la stat, chiar dacă nu încasase banii?
– Din câte ştiu eu acum, s-a ajuns la aplicarea unor penalităţi de întârziere la plata facturilor întârziate, care au dus la o datorie reclamată de Biff Internaţional de circa 10 miliarde lei vechi. Firma a acuzat faptul că neîncasarea banilor a dus-o în situaţie de insolvenţă şi s-a adresat instanţei de judecată pentru recuperarea datoriei, plus daune care, după cum spuneam, se cifrau la un total de vreo 20 miliarde lei vechi în septembrie 2011.
– Se ştie cine a semnat acele situaţii de lucrări, pe baza cărora s-au întocmit facturile?
– Fostul primar, contabilul şi dirigintele de şantier. Ciudăţenia cea mare este însă alta: deşi au fost două sau trei termene de judecată, Primăria Corbi nu s-a apărat!…

“Trebuie să ne apărăm poziţia”

– Cum a fost posibilă această situaţie greu de acceptat?
– Mi-e greu şi mie să înţeleg… Am întrebat de ce nu s-a prezentat cineva la proces şi mi s-a spus că nu s-a ştiut despre acele termene de judecată. Dacă acesta este adevărul care se va stabili în urma cercetărilor, la care nu mă îndoiesc că se va ajunge, va indica persoanele care se fac vinovate de această situaţie, oricare ar fi ele, trebuie să răspundă pentru faptele lor!
– Mai precis?
– Noi suntem obligaţi să ne apărăm poziţia! În cazul în care se va ajunge în final la un verdict nefavorabil primăriei, ne vom adresa, la rându-ne, justiţiei, pentru a recupera pagubele de la cei care le-au produs. Repet: vom uza de toate modalităţile legale pentru a ne apăra poziţia, pentru că avem şi argumente!
– Puteţi să ne daţi un punct de reper?
– Deţin informaţii conform cărora fostul primar a dezinformat populaţia. Mereu se văita că nu poate continua lucrarea la alimentarea cu apă din proiectul celor 3 comune demarat acum 7 ani, din cauza faptului că n-a primit banii aşteptaţi de la guvern. Din documentele oficiale în posesia cărora am intrat înainte de preluarea funcţiei de conducere a administraţiei publice locale, rezultă clar că Primăria Corbi primise de la bugetul statului 94% din sumele necesare finanţării proiectului! Concluzia care se impune este aceea că am ajuns în această situaţie delicată din cauza modului în care s-au cheltuit acei bani. Altfel, apa trebuia să curgă prin reţelele care acum sunt îngropate şi îmbătrânesc din cauza faptului că nu sunt folosite. Exemplul cel mai sugestiv este bazinul de apă de la Corbşori, care este destul de depreciat şi nu-şi poate îndeplini menirea.
– Să fi fost şi o problemă de cofinanţare locală?
– Probabil că lipsa asigurării acesteia ne-a dus la procesul cu acea firmă şi la pericolul, cel puţin teoretic, ca primăria noastră să intre în insolvenţă, în cazul unui verdict nefavorabil!
– Ce măsuri efective aţi luat după preluarea funcţiei, pentru a evita un asemenea verdict?
– Datorită litigiului care îşi aşteaptă soluţionarea în instanţele de judecată, lucrarea este blocată la ora actuală. Eu l-am invitat pe dirigintele de şantier la discuţii, pentru a mă lămuri cum s-a ajuns în această situaţie. Vom încerca să vedem ce documente au stat la baza acceptării situaţiei de lucrări prezentate de firmă şi acceptate de reprezentanţii primăriei, ce recepţii s-au făcut şi, mai ales, voi cere o expertizare a acestora. Ştiu că din cele 10 miliarde cerute iniţial de firmă s-au plătit cam 3, astfel că – repet – suntem obligaţi să ne apărăm poziţia prin mijloacele pe care legea ni le pune la dispoziţie. Cine a greşit, va plăti, pentru că nu e permis cuiva să se joace, la modul absurd, cu banii publici şi, în ultimă instanţă, cu soarta comunităţii locale!

 A consemnat Eva ADAM

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: