Prăjitură cu bezea

Ingrediente: 5 gălbenuşuri; 200 gr zahăr; 250 gr făină cernută; 50 gr unt sau Rama; 50 gr cacao cernută; 12 linguri de lapte fiert şi răcit; un praf de copt stins cu lămâie sau oţet; o fiolă esenţă de rom.
Mod de preparare
Ai la dispoziţie câteva minute? Haide, împreună, să le folosim pentru a prepara un desert delicios şi apetisant, ce va fi cu siguranţă foarte apreciat atât de cei mici, cât şi de cei mari!
Blatul
Se freacă bine gălbenuşurile cu 50 gr unt şi se adaugă treptat şi cele 200 gr zahăr (este de preferat să se folosească zahăr farin) până ce zahărul nu se mai simte; urmează cacaoa, praful de copt, apoi, rând pe rând, câte puţin, făina, laptele şi jumătate din fiola cu esenţa de rom. Se toarnă compoziţia într-o tavă unsă cu unt şi tapetată cu făină (nu ungeţi şi tapetaţi şi marginile tăvii, deoarece blatul nu va creşte uniform!).
Coacere
În cuptorul preîncălzit, la foc mic, timp de 25-30 min.
Bezeaua: 5 albuşuri: 250 gr zahăr.
Se bat albuşurile spumă tare cu un praf de sare şi puţină sare de lămâie, se adaugă zahărul puţin câte puţin; apoi, deasupra unui vas cu apă clocotită se bate până devine bezeaua tare şi mătăsoasă.
Glazura: 3 linguri lapte; 2 linguri cacao; 150 gr zahăr; 150 gr unt sau Rama cu cacao; jumătate fiolă esenţă de rom.
Zahărul, cacaoa şi laptele se fierb până se îngroaşă puţin, se scoate de pe foc, se adaugă untul şi se amestecă până începe să se răcească.
Asamblare
Se pune bezeaua fierbinte peste blatul copt şi se pune tava înapoi în cuptor numai pentru 6 minute (uşa cuptorului întredeschisă!). Glazura călduţă se toarnă peste bezea. Când se răceşte glazura, prăjitura se taie cuburi sau romburi, mici sau mari, după preferinţe.
Timp de preparare: 60 min.
Complexitate: medie.

Roxana MOLDOVAN

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: