Sport pe meleaguri de legendă – Aspecte inedite din activitatea sportivă

Având de disputat un meci de fotbal în cadrul unei ediţii a Cupei României, echipa Unirea Corbi a avut parte de unele momente inedite. În compania unui adversar cotat mai bine, pe teren neutru, echipa noastră a avut câteva momente ezitante. Cu o oră înainte de disputarea partidei, adversarii au ieşit la încălzirea dinaintea meciului. Într-un echipament impecabil, pe care puţine echipe din eşalonul secund al ţării noastre şi-l permiteau la acea vreme, la respectiva încălzire, jucătorii acelei echipe au etalat unele elemente tehnice “rafinate”, pentru intimidarea adversarului. In corpore, jucătorii mei mi-au sugerat să nu ne mai prezentăm pe teren, să facem “cale întoarsă”, că este mai onorabil să pierdem partida prin neprezentare, decât să fim umiliţi la un scor de proporţii. Deşi am avut unele reţineri, m-am opus categoric acestei propuneri, încurajându-mi jucătorii mei şi spunându-le că deznodământul meciului va fi cu totul altul! Ca din senin s-a pornit o ploaie torenţială, ce a făcut ca adversarii ieşiţi la încălzire să se adăpostească. Sub ploaia respectivă, ce a continuat, cu 15 minute înainte de ora oficială a meciului, am ieşit la încălzire cu băieţii mei, “îmbrăcaţi” ca pentru plajă şi am exersat unele scheme tactice. I-am îndemnat să iasă din starea în care se aflau, aceea de “victime sigure”. În acelaşi timp, i-am avertizat pe doi dintre cei mai tineri jucători, care fiind mai timizi, nu abordau jocul faţă de valoarea pe care o aveau, spunându-le că de acest meci depinde titularizarea viitoare a lor în echipă. La ora planificată, partida a început, sub ploaia care s-a înteţit şi a continuat mult timp. La finalul primei părţi a jocului, scorul ne-a fost favorabil cu 3-0, lucru nesperat pentru toţi, iar la finele partidei, scorul a fost 5-0, fapt de care ne-am mândrit şi felicitat unii pe alţii!
Amintim şi alte episoade din activitatea fotbalistică. În urma unui meci amical disputat în localitate, echipa Unirea a pierdut şi ne-am deplasat la adversari pentru a susţine revanşa. Formaţia aliniată în meciul tur a fost împrospătată cu 2-3 jucători din echipa liceenilor corbeni. De data aceasta, victoria a fost a noastră, la terminarea timpului regulamentar de joc. Arbitrul localnic, cuprins de mare zel, a prelungit meciul cu 20 minute, în speranţa că victoria va trece de partea consătenilor, lucru ce nu s-a întâmplat. Enervaţi de propria ineficienţă şi de încăpăţânare “fluieraşului” de a prelungi şi mai mult partida, patru jucători ai gazdelor au ieşit de pe teren, obligându-l pe central să pună capăt meciului. Aceşti jucători ne-au felicitat sincer şi ne-au rugat să-i lăsăm să urce alături de noi în căruţele cu care făcusem deplasarea! Iniţial n-am înţeles gestul acestora, dar misterul s-a dezlegat când am ajuns la marginea localităţii respective, acolo unde un număr de 8-10 indivizi mai înfocaţi ne-au aşteptat să ne “plătescă” îndrăzneala de a învinge echipa lor favorită. Dar văzându-i pe consăteni cu noi, au “tăiat-o”, ştiind că fuga-i sănătoasă şi abandonând intenţiile revanşarde!
La un meci disputat la una dintre ediţiile Campionatului Naţional de Fotbal, în deplasare, a trebuit să răbdăm cu stoicism unele “tratamente diferenţiale”, făcând cu greu faţă. Înfruntam o echipă abonată la locul I, pe care am învins-o pe terenul nostru la toate ediţiile la care am participat şi care n-a digerat înfrângerile pe care i le-am administrat cu regularitate. La Corbi, înaintea meciului la care ne referim, le-am “stricat” palmaresul, administrându-le un sec 8-1, scor ce le-a “şifonat” orgoliul rănit. Încă dinainte de începerea meciului, unii dintre pseudo-suporterii localnici ne-au înghiontit şi intimidat, promiţându-ne şi asigurându-ne şi de alte “favoruri”. În timpul meciului, o parte din fotbaliştii localnici au practicat un joc brutal, la intimidare, nerespectând regula fair-play, faultându-ne ori de câte ori aveau prilejul. Cu toate acestea, scorul până la pauză a rămas imaculat, deşi am avut de apărat şi un 11 m, iar la ieşirea noastră de pe teren pentru pauză, acei oameni certaţi cu bună cuviinţă ne-au răsplătit cu mai multe ghionturi şi cu palme din belşug. După un astfel de tratament, echipa Unirea n-a mai contat în atac şi am pierdut meciul cu 5-0. Cu toate acestea, în ciuda scorului respectiv, echipa noastră a ieşit în evidenţă prin portar, care a apărat tot ce se putea apăra. O prestaţie bună a avut şi fundaşul nostru dreapta, evoluţii ce au fost evidenţiate şi de presa locală. Chiar dacă am fost învinşi, “tratamentul” asupra noastră a continuat. Nu pot să nu pomenesc şi despre comportamentul exemplar a majorităţii spectatorilor prezenţi la acel meci de pomină, care ne-au sărit în ajutor, zădărnicind apucăturile de maidan ale mardeiaşilor respectivi!
Redăm în continuare şi o întâmplare din activitatea echipei liceenilor corbeni, petrecută la un meci în deplasare. Această echipă a luat fiinţă la iniţiativa elevilor din acea vreme, neavând atrenor, iar întâlnirile cu echipele din localităţile învecinate au fost perfectate prin colegii de liceu din acele localităţi. La meciurile din deplasare, toate echipele s-au deplasat per pedes. Acest impediment a fost înlăturat de ambianţa în care s-au desfăşurat toate meciurile amicale, jucate sub semnul prieteniei, al colegialităţii, al iubirii semenilor. Partidele s-au disputat în vacanţa mare a elevilor. La una dintre ele, un “individ” din galeria echipei locale a intrat pe teren când scorul ne era favorabil ca să ne aposteze. Ca la comandă, absolut toţi jucătorii echipei locale, colegii noştri de liceu, l-au scos pe intrus de pe suprafaţa de joc, nu chiar aşa de prieteneşte. Incredibil, dar adevărat! Prieteniile dintre toţi partenerii noştri de întrecere au rămas nealterate şi s-au cimentat şi păstrat toată viaţa.
Multă vreme, echipa de fotbal a Şcolii Generale Corbi a participat la Campionatul Şcolar Judeţean şi a avut un comportament şi rezultate demne, chiar dacă a întâlnit echipe puternice, cu jucători care evoluau la echipele de copii ale unor cluburil de performanţă precum FC Aripi Piteşti, Electronistul Curtea de Argeş sau FC Argeş. Cu aceste echipe, copiii noştri nu au suferit eşecuri usturătoare. Şi-au vândut scump pielea, au luptat de la egal la egal şi au câştigat de multe ori întrecerile cu colegii lor din echipele din mediul rural. Absolut toţi corbenii care au fost jucătorii echipei şcolii noastre îşi amintesc cu plăcere acele vremuri ale copilăriei lor! Ne reamintim şi de zilele de iarnă, când toţi elevii ai ambelor cicluri de învăţământ ai Şcolii Generale Corbi au participat la concursurile de săniuş. Fiecare copil a parcurs întregul traseu de la start până la sosire, fără să se înregistreze vreun abandon, deşi traseele au avut grade sporite de dificultate. Am admirat curajul şi îndemânarea tuturor elevilor, dar mai ales bucuria care se citea pe feţele lor pentru reuşite. Înflăcărate şi însufleţite erau numeroasele galerii ale elevilor formate ad-hoc, la întrecerile desfăşurate în cadrul campionatelor sportive şcolare!
Şi întrecerile de cros au avut un farmec aparte, elevii manifestând interes pentru acest gen de concursuri. La etapele judeţene, elevii noştri au fost întrecuţi doar de către colegii de la echipele Liceului Central de Atletism sau de cei de la unele şcoli din mediul urban. Preocupare s-a înregistrat din partea tuturor elevilor şi la competiţiile de şah şi la cele de tenis de masă. În timp ce băieţii au fost atraşi de şah, fetele au practicat intens handbalul. Cu bucurie, dragoste şi dârzenie, copiii noştri au practicat sportul, întrecându-se onorabil cu ceilalţi colegi ai lor. Frumoase au fost clipele petrecute pe terenurile de sport de către elevii noştri în compania plăcută şi reconfortantă a sportului… Anii din copilărie nu se uită niciodată, fiind – de altfel – şi cea mai frumoasă perioadă a vieţii, pe care ne-o amintim cu drag de fiecare dată!

Prof. Gheorghe C. CATANĂ Corbi – Argeș

Legendă foto: Echipa Unirea Corbi, după câştigarea unei cupe (are 11 la activ!). Alături de echipă, prof. Gheorghe C. Catană, fost component de bază şi antrenor 38 ani (în costum).
În stânga, prof. Dumitru Sturzeanu, un alt fost component al echipei
.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: