Vizită franceză în nordul Argeşului

În perioada 27-30 martie, o delegaţie de 6 reprezentanţi ai Grupului de Acţiune Locală (GAL) Pays de la Valee de Montlucon et du Cher a răspuns invitaţiei lansate de omologii români de la GAL  Făgăraşul de Sud – Ţinutul Posadelor. Scopul vizitei în nordul Argeşului a fost unul de informare şi identificare a unor posibilităţi de colaborare reciproc avantajoasă. Anouck Marce, Gwenola Bianchi, Virginie Laurent, Philippe Bernard, Elisabeth Blanchet şi Yveline Dubillon au putut descoperi multe lucruri interesante dintr-o regiune care îşi face un titlu de glorie din faptul că este nu numai leagănul primului stat feudal independent, dar şi al limbii române. Practic, ei au făcut invers drumul marchizului de Ronsard, ajungând în ţinutul său de baştină, unde era cunoscut sub numele de Banu Mărăcine. Şi de unde plecase în secolul al XIV-lea, pentru a le da o mână de ajutor fraţilor de gintă latină de la celălat capăt al Europei, care s-au luptat cu invadatorii veniţi din ceţoasa Anglie în cursul războiului de 100 de ani. Un arc peste timp, care poate da valenţe noi unei prietenii multiseculare!

“Argeşul de Nord” la Ambasada Franţei

Programul vizitei oaspeţilor francezi a fost deosebit de condensat. Sosiţi luni seara la Curtea de Argeş, şi-au stabilit cartierul general la Hotelul “Posada”. În cadrul parteneriatului public privat iniţiat, primirea oficială s-a făcut a doua zi, la Primăria din Domneşti, unde este şi sediul GAL-ului Ţinutul Posadelor. Francezii au fost conduşi acolo de către viceprimarul domnişan Adrian Achim. Din comitetul de primire n-a lipsit şeful său, primarul Nicolae Smădu, omologii de la Albeşti şi Valea Iaşului – Vasile Sava şi Nicolae Barbu – directorul executiv al GAL-ului, Tudor Radu, Florian Povarnă, de la Direcţia Agricolă Argeş, dar şi oameni de afaceri precum Virgil Baciu, originar din Corbi, preşedintele Asociaţiei Agricole “Argeşul de Nord” şi alţi întreprinzători particulari. Oaspeţii au făcut cunoştinţă cu gazdele, apoi au vizitat muzeul local, găzduit de Casa de Cultură, ca şi biblioteca, una dintre cele mai organizate din întreaga zonă rurală a judeţului şi, în final, au luat masa de prânz la fostul hotel. După masă s-au deplasat la Bucureşti, unde au fost primiţi la Ambasada Republicii Franceze, iar Virgil Baciu, fondatorul ziarului nostru, a înmânat diplome din partea asociaţiei agricole pe care a ctitorit-o şi o conduce Excelenţei Sale, ambasadorului Philippe Gustin, şi personalului diplomatic prezent la întâlnire.

Primarul din Corbi, ghid la Biserica din Piatră

În cea de-a doua zi a vizitei, francezii au urcat pe Vâlsan în sus până la Brăduleţ, unde au fost conduşi de către primarul Emil Simion la o fabricăde lapte, unde se realizează şi vestitul caşcaval de Brădet, care a întrunit aprecierile unor oameni pentru care brânzeturile nu mai au secrete. Următoarea etapă a fost comuna Corbi, unde au vizitat fantastica Biserică din Piatră, monument de cult ortodox din perioada medievală. Cel care le-a servit drept ghid, probabil şi pentru că are un preot în familie, a fost primarul localnic, Mihai Ungurenuş. Oficiul l-a îndeplinit însă după posibilităţi, adică aşa cum s-a priceput, probabil pe principiul că “la ţară, merge…”. Şi tot aproximativ s-a respectat şi programul zilei, în care figura o vizită la Asociaţia Crescătorilor de Ovine “Corbii de Piatră”, condusă de către doctorul veterinar Ion Săvescu, peste care primarul a sărit. Acum nici nu mai contează dacă este pasionat de probe atletice sau la mijloc a fost altceva… Dar a ţinut să prezinte cu mândrie părintească Asociaţia “Eco Horticola”, care a realizat într-adevăr o plantaţie intensivă modernă, demnă de toată lauda. Investiţia s-a făcut prin atragerea de fonduri europene – se spune de vreo 360.000 euro – sumă deloc de neglijat. Tata-primarul şi-a dovedit capacitatea de absorbţie a unor fonduri de investiţii pentru afacerea băiatului său. Na, să mai zică acum cineva că n-are Mihai Ungurenuş vână! Are, dar pentru sufleţelul său, pentru familion, şi nu pentru comunitatea locală, unde s-a veşnicit în fotoliul de şef, dar n-a adus un euro măcar, aşa de sămânţă, cum se spune…

Pe Valea Argeşului

Francezii au putut vizita în ziua următoare Mănăstirea Argeşului, superbul monument de cult medieval, apoi au ajuns la Arefu şi au urcat prin defileu până la ceea ce nouă ne place să numim “Marea din creierul munţilor”. Acolo, primarul Gheorghe Stoican s-a descurcat de minune cu oaspeţii, cărora le-a oferit şi o masă festivă, greu de uitat, pe malul Lacului Vidraru. Ultima zi a fost dedicată vizitării celei mai prestigioase firme din zona Curtea de Argeş, Dr. Oetker. Ghid a fost primarul din Valea Iaşului, Nicolae Barbu, până la poarta fabricii germane, după care reprezentanţii acesteia şi-au făcut exemplar datoria de gazde, cu siguranţa celor care-şi respectă deviza – “Calitatea este cea mai bună reţetă”. După-amiază, oaspeţii din Franţa au plecat spre Bucureşti, de unde urmau să se întoarcă acasă pe calea aerului. Dacă se vor încheia sau nu nişte parteneriate, rămâne să aflăm în perioada următoare. Oricum, unii dintre cei care i-au însoţit în acele zile pe vizitatori şi-au făcut prieteni printre ei. Aşa că există posibilităţi reale. Concluzionând, avem destule lucruri de învăţat din această vizită străină pe meleagurile noastre.

Eva ADAM

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: