Cum să curăţaţi corect un frigider sau un congelator

Este timpul să curăţaţi frigiderul şi să împrospătaţi spaţiul rece în care vă păstraţi alimentele. Iată cum trebuie să faceţi această operaţiune în mod corect, urmând paşii de mai jos:
– Opriţi funcţionarea frigiderului şi, după caz (depinde de modelul şi construcţia frigiderului) şi funcţionarea congelatorului. Frigiderul poate funcţiona independent de congelator (combină cu 2 motoare sau 1 motor, plus electrovalve) sau poate funcţiona numai împreună cu congelatorul (modelele mai vechi cu un singur motor). Este recomandată scoaterea ştecherului din priză, pentru o protecţie electrică sporită!
– Scoateţi toată mâncarea din interiorul frigiderului.
– Aruncaţi mâncarea mucegăită, expirată sau stricată.
– Dezgheţaţi frigiderul, în funcţie de tipul acestuia. La modelele mai vechi, se dezgheaţă frigiderul plasând sub congelator un recipient pentru scurgerea apei. Pentru modelele noi, se activează funcţia de dezgheţare înainte de oprirea funcţionării frigiderului şi se aşteaptă uscarea peretelui din spatele rafturilor. Indiferent de metoda de dezgheţare a frigiderului, este indicat să respectaţi recomandările producătorului.
– Scoateţi toate părţile demontabile, inclusiv rafturile şi sertarele.
– Puneţi într-un vas apă caldă şi adăugaţi detergent/săpun pentru spălat vase sau, şi mai indicat, un produs special pentru curăţarea frigiderelor. Se pot folosi cu succes şi spray-uri speciale pentru curăţirea interioară a frigiderului.
– Cu un burete înmuiat în solutia de mai sus, ştergeţi orice resturi de mâncare din interior şi spălaţi rafturile, gratarele şi sertarele. Pentru persoanele foarte exigente cu curăţenia, recomandăm un amestec de jumătate apă, jumătate clor şi curăţaţi total interiorul şi sertarele, folosind o perie care poate ajunge în cele mai dificile colţuri.  Această soluţie va distruge şi cele mai mici bacterii şi culturi! Pentru cei care nu suportă mirosul clorului, acesta poate fi înlocuit cu oţet alimentar.
– Clătiţi totul cu multă apă călduţă.
– Se lasă la uscat toate componentele spălate sau se pot şterge cu o cârpă moale care să nu lase scame.
– Mutaţi frigiderul de pe locul pe care se află şi aspiraţi/ştergeţi reţeaua de conducte din spatele frigiderului. Încercaţi să nu deformaţi radiatorul metalic din spate!
– Ştergeţi/spălaţi suprafaţa respectivă pe care a stat frigiderul. Deseori sub frigider se adună mult praf.
– Readuceţi frigiderul pe poziţia iniţială şi verificaţi dacă acesta este stabil pe toate cele 4 picioare. Dacă frigiderul se clatină, înseamnă că unul dintre picioare nu mai este bine reglat şi este necesară o nouă reglare.
– Ştergeţi interiorul cu o cârpă uscată şi moale;
– Puneţi la loc toate rafturile, sertarele şi grătarele;
– Lăsaţi un plic cu bicarbonat de sodiu, pe unul dintre rafturile frigiderului sau congelatorului. Acest plic va absorbi eventualele mirosuri, apărute ulterior în frigider. Plicul se schimbă în fiecare lună. De asemenea, puteţi folosi cărbuni speciali pentru frigider, care înlătură eficient mirosul.
– Ajustaţi temperatura la nivelul dorit.
– Puneţi în funcţiune frigiderul.
– Ascultaţi câteva clipe dacă zgomotul produs de frigiderul în funcţiune este asemănător cu cel pe care îl ştiaţi înainte de igienizarea acestuia. Dacă se aud zgomote/trepidaţii, verificaţi mai întâi dacă acestea nu vin din interiorul frigiderului, zgomote apărute din fixarea incorectă a pieselor interioare pe care le-aţi curăţat/spălat. Dacă zgomotul persistă, încercaţi reaşezarea frigiderului pe o poziţie puţin diferită decât cea pe care se află. Când frigiderul face în continuare zgomot este bine să solicitaţi un specialist pentru o verificare.
– Aşteptaţi (cel puţin o jumătate de oră) pe cât posibil atingerea temperaturii dorite.
– Puneţi mâncarea înapoi în frigider, ştergând mai întâi borcanele şi sticlele.
– Un frigider/congelator curat, igienizat, păstrează alimentele proaspete un timp mai îndelungat. La fel vă păstrează şi dumneavoastră sănătatea. Nu este de neglijat nici consumul de curent electric. Un frigider/congelator îngrijit, vă poate oferi un randament mai bun şi un consum mai redus de energie electrică.
Atenţie!!!
* Nu deconectaţi/conectaţi frigiderul (de) la reţeaua de curent electric având mâinile ude. Vă supuneţi unui mare risc de electrocutare!
* Solicitaţi un specialist pentru verificarea împământării prizei de curent electric, de unde este alimentat frigiderul. Lipsa unei împământări corecte poate produce electrocutări! *
Nu folosiţi vreodată pentru curăţare soluţii chimice sau bureţi duri, obiecte metalice ascuţite sau tăioase!
* Dacă dezactivaţi şi depozitaţi un frigider/congelator,  pentru o perioadă de timp, demontaţi din balamale uşa acestuia (copiii sunt tentaţi să se ascundă în interiorul aparatului, riscând să se blocheze în interior). În lipsa uşii, frigiderul poate fi acoperit cu folie de plastic, lipită pe marginea acestuia cu bandă adezivă. Atenţie: dacă pentru aplicarea sfaturilor de mai sus consideraţi că vă supuneţi unui risc de orice fel, nu aveţi îndemânarea necesară, vă este teamă să efectuaţi singuri una dintre operaţiuni, sau dacă nu vă regăsiţi în niciuna dintre situaţiile descrise de noi, vă recomandăm să consultaţi sau să solicitaţi serviciile unui frigotehnist.

Argeşul de Nord

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: