Un primar cu grijă faţă de oameni – Nicolae Barbu

Şeful administraţiei publice de la Valea Iaşului este un tip care ştie ce vrea şi care nu se dă în lături de la lupta pentru mai binele oamenilor. Aflat spre finalul celui de-al doilea mandat, poate spune fără reţineri că a plasat comuna pe drumul dezvoltării durabile. Activitatea sa nu suferă comparaţie cu aceea a predecesorului şi poate tocmai din această cauză consilierii locali care-i vor postul de primar au încercat să-i blocheze proiectele. În ambele legislaturi a avut parte de lupte la baionetă în consiliu, dar cele mai dure le-a purtat după alegerile din 2008.
Legislativul cu care a trebuit să lucreze a fost amestecat, iar majorităţile pe care le-a constituit au fost, în general, pe termen scurt şi funcţie de anumite interese ale aleşilor. Din cei 11 consilieri locali, 3 sunt de la PRM, câte 2 de la PDL, PNL şi PSD, iar ultimii 2, de la PNGCD şi PIN. Cel mai constant sprijin i l-au acordat
cei de la PDL şi unul dintre colegii de la PRM, aşa că n-a fost de mirare faptul că Nicolae Barbu s-a apropiat de principalul partid din actuala guvernare. Anul trecut, în luna mai, şi-a pus postul la bătaie, pentru că nu mai suporta tensiunile din legislativ. Dar a conti-nuat şi şi-a îndeplinit angajamentul de a derula proiectele începute şi de a candida pentru un nou mandat sub sigla PDL. În 20 februarie s-a desfăşurat licitaţia pentru PNDI, care va aduce la Valea Iaşului investiţii de peste 100 miliarde lei vechi pentru asfaltarea a 7 km de drumuri comunale şi locale şi extinderea unor reţele de apă şi canal. Anul acesta, Valea Iaşului va rezolva definitiv problema apei potabile şi a canalizării, fiind prima comună din nordul Argeşului care are o primă reţea funcţională pentru apele menajere. Ceea ce, trebuie să recunoaştem, este de-a dreptul remarcabil, căci s-a făcut cu multe opoziţii, certuri şi zvonuri răuvoitoare răspândite prin comună – după cum povestesc sătenii. Aceştia au înţeles că primarul s-a zbătut să-i ajute, propunând proiecte sociale respinse cu regularitate matematică de anumiţi consilieri locali.

Cursuri de meşteşuguri tradiţionale pentru 100 localnici

Primarul Nicolae Barbu a fost singurul edil argeşean care a obţinut includerea într-un program de reconversie profesională finanţat din fonduri europene. Acesta a fost derulat de Fundaţia Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României în perioada 1 iunie 2010 – 31 august 2012, la care mai participă câte o localitate din judeţele Botoşani, Sibiu şi Vâlcea. “Promovarea meşteşugurilor tradiţionale pentru a facilita trecerea de la o agricultură de subzistenţă la ocuparea în acti-vităţi non-agricole în mediul rural” a fost cofinanţat de Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, Axa Prioritară 5, Domeniul Major de Intervenţie 5.2. Derularea sa a demarat la Valea Iaşului în data de 16 ianuarie 2012 şi s-a încheiat la 1 martie 2012, printr-o expoziţie cu vânzare a produselor realizate de cei 100 cursanţi de la pictură pe sticlă, ceramică, tâmplărie artizanală şi împletituri din răchită, desfăşurată pe platoul din vecinătatea Bisericii Domneşti de la Curtea de Argeş.
Ca bonus, participanţii la cursuri au beneficiat şi de pregătire în domeniul informaticii şi antreprenoriatului. Absolvenţii examenului final au primit diplome care le dă posibilitatea să lucreze în domeniile pentru care s-au pregătit şi să-şi vândă produsul muncii, din care pot face o afacere cu posibilităţi de dezvoltare. Pentru perioada în care au fost la cursuri au primit câte 750 lei ca stimulent. La final, instructorii au remarcat seriozitatea cursanţilor, care pe lângă talentul nativ au dovedit că nu se dau la o parte să-l dubleze cu muncă serioasă, pentru a scoate nişte produse cât mai reuşite, ca să le poată vinde pe piaţă. Primarul Barbu s-a declarat mulţumit de rezultate şi a lăsat să se înţeleagă că va propune Consiliului Local să înfiinţeze nişte ateliere în care noii meşteri populari să se perfecţioneze şi să lucreze efectiv în domeniile pentru care s-au pregătit. Ceea ce se va reuşi vom vedea în viitor, când după alegerile locale situaţia se poate schimba radical şi la Valea Iaşului.

Vladimir ALBU

2 răspunsuri sa “Un primar cu grijă faţă de oameni – Nicolae Barbu”

  1. pai diplomele cand ni le dati??? ca mai e un pic si se face anul 🙂

  2. aloooo,suntem si prima comuna fara drumuri asfaltate :::)))
    in schimb primarul si a luat duster sa poata circula prin gropi nu ca noi cei ce ne rupem picioarele si masinile

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: