FĂRĂ JUMĂTĂŢI DE MĂSURĂ – Imposibila empatie a puterii cu omul simplu

Empatia cu omul simplu aflat în nevoie este imposibilă pentru reprezentanţii puterii. Răutatea şi agresivitatea cu care “boierii” portocalii îi tratează de ani de zile pe români s-au manifestat plenar şi cu ocazia tragediei trăită de zeci de mii de persoane din cauza ninsorilor abundente şi a viscolului. Potentaţii zilei au folosit din nou cuvinte tari şi insultătoare.
Coborât în Palatul Victoria de pe jilţul de director al Serviciului de Informaţii Externe, Mihai Răzvan Ungureanu nu şi-a depăşit fostul statut de utecist. Cu indolenţa unui prim-secretar din vremurile de altădată, noul prim-ministru şi-a permis să jignească. Cu o dezinvoltură de mitocan arţăgos, Ungureanu le-a reproşat sinistraţilor c-ar fi leneşi. În loc de compasiune şi de sprijin, bieţii noştri conaţionali au primit lecţii sfidătoare de la premier.
Ca şi cum declaraţia din topor a lui Mihai Răzvan Ungureanu nu ar fi fost suficientă, un alt rătăcit în politică, Mircea Toader, liderul deputaţilor PDL, a avut incredibila obrăznicie de a pretinde că cei decedaţi din pricina gerului vor fi murit, în realitate, de la prea mult consum de alcool. Scuzele ulterioare ale acestui nefericit sunt tardive. Afirmaţia parlamentarului este halucinantă. Înspăimântătoare! De-o grosolănie formidabilă! Fără limite! Înspăimântătoare, dar perfect pliată pe stilul de “comunicare” publică instituit de preşedintele Băsescu. De la Traian a început totul.
Vă amintiţi, de pildă, când şeful statului, în urmă cu puţini ani, a lovit cu palma în casa unui năpăstuit de inundaţii? Iritat, şeful statului a avut vorbe grele pentru un om care, în contextul dramatic de atunci, ar fi meritat o îmbrăţişare de la preşedinte. Nu, nu e populism. E empatie. O stare de spirit care puterii îi este străină. Uneori am impresia că ne conduc nişte mutanţi fără sentimente. Dacă astfel de derapaje nu s-ar fi repetat la nesfârşit, într-o manieră sau alta, aş fi zis că sunt greşeli de moment. Accidente. Dar nu, exemplele sunt nenumărate.
Vorbim, aşadar, despre un tip de atitudine caracteristică actualei puteri. Aroganţa, agresivitatea, răutatea, sălbăticia, mitocănia, mârlănia, atât faţă de adversarul politic, cât mai ales faţă de omul simplu, reprezintă elemente constitutive ale ADN-ului regimului Băsescu. Măsurile de austeritate, unele dintre ele poate obligatorii şi necesare, nu au fost explicate cu răbdare şi bun simţ. Protestatarii din stradă au primit înjurături şi apelative defăimătoare, iar drama sinistraţilor din Buzău şi Vrancea a avut parte de insulte. Sunt dovezi limpezi şi definitive ale lipsei de empatie a puterii cu omul simplu. Dovezi care, fie doar ele, sunt suficiente pentru a concluziona că regimul Băsescu este nociv pentru România şi pentru români şi că trebuie musai schimbat la alegeri.

Mihai Paul CODUNAS
mihaipaulcodunas@yahoo.com

Un răspuns sa “FĂRĂ JUMĂTĂŢI DE MĂSURĂ – Imposibila empatie a puterii cu omul simplu”

 1. Zippel Adrian Says:

  comentariul dvs este corect.
  Daca ar fi consecvent (ceea ce dovedeste neseriozitatea balcania) (adoua paranteza-o spun din perspectiva unei persoane care traieste in Germania)
  1. MRU ar fi trebui sa oblige primarile sau direct cetatenii sa faca curatenie altfel cei in cauza sa primeasca amenzi dure.Macar primarii PDL…Dar e totul vorba goala.
  2.Norme noi la constructii , nu e admisibil sa avem case de chirpici in sec 21,palate tiganesti etc.Arhitectural azi Romania e o catastrofa.Dar iara nu intereseaza…
  Deci MRU numai vb …nimic mai mult.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: