Cum să curăţăm filtrul de cafea

Unul dintre cele mai înâalnite electrocasnice este filtrul de cafea sau cafetiera. Ca orice aparat electrocasnic, pentru menţinerea aparatului în stare optimă de funcţionare, filtrul de cafea are nevoie de curăţare frecventă a depozitelor minerale depuse de apa folosită, pe interiorul aparatului, operaţiune care trebuie executată cu rezultate optime fără deterioarea aparatului. În primul rând vă rugăm să citiţi cu atenţie manualul de utilizare al aparatului, secţiunea care face referire la curăţare şi îngrijire periodică. Indicaţiile producătorului sunt primele pe care trebuie să le urmaţi. Dacă nu mai aveţi manualul sau rezultatele precedente nu sunt satisfăcătoare, vă indicăm câteva metode de curăţare pentru filtrele de cafea care nu sunt dotate cu funcţie specială de autocurăţare. În funcţie de duritatea (calitatea) apei folosite la prepararea cafelei şi de frecvenţa utilizării cafetierei, filtrul de cafea trebuie curăţat o dată pe lună (pentru apa cu duritate mare şi folosire intensă) sau o dată la şase luni (pentru folosire rară şi cu apă de bună calitate). La fel şi concentraţia soluţiilor folosite se adaptează condiţiilor de utilizare. Curăţarea depunerilor minerale (calcar) şi a grăsimii (ulei) de cafea se realizează cu ajutorul diferitelor soluţii, prezentate mai jos în ordinea eficienţei acestora:
– Soluţii de curăţare (lichide sau solide/pastile) speciale pentru curăţarea cafetierelor, ceainicelor, ibricelor, care se vând în magazinele de electrocasnice sau cele de menaj.
– Soluţie de curăţare pe bază de oţet, obţinută în casă, prin amestecul unei părţi oţet şi a trei părţi apă (pentru situaţii normale) sau amestec – jumătate oţet şi jumătate apă (pentru cazurile de folosire intensă). Dezavantajul acestei soluţii este mirosul de oţet care poate persista o perioadă.
– Soluţie de curăţare pe bază de sare de lămâie, obţinuta în casă prin amestecul a 3 pliculeţe de sare de lămâie într-o cană cu apă.
– Soluţie de curăţare pe bază de bicarbonat de sodiu, obţinută în casă prin amestecul a două linguri de bicarbonat de sodiu într-o cană cu apă. Oricare dintre soluţiile prezentate mai sus se pregătesc în prealabil în căni şi se pun gata amestecate în cafetieră. Soluţia se pune în filtrul de cafea pentru aproximativ 15 minute şi se fierbe în aparat, operaţiunea putând fi repetată de două sau trei ori, până la eliminarea tuturor depunerilor. După finalizarea operaţiunii şi eliminarea soluţiei din aparat, se foloseşte apă curată (se fierbe în aparat) pentru eliminarea tuturor urmelor de soluţie din aparat. Menţinerea soluţiei în aparat pentru timp îndelungat îl poate deteriora.

Vladimir ALBU

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

<span>%d</span> blogeri au apreciat: