Sport pe meleaguri legendare (V)

În urma prezentării succinte a mişcării activităţii sportive din localitatea Corbi, încercăm să facem bilanţul ei, ţinând cont de numărul locurilor I obţinute la etapele pe raion şi a celor judeţene de către elevii şi tinerii săteni la competiţiile la care au participat, cât şi de participarea acestora la etapele zonale sau pe ţară.

Probele atletice au adus comunei noastre 19 locuri I şi prezenţa la etapa finală pe ţară la 4 ediţii. Fotbaliştii corbeni au obţinut 11 cupe la etapele raionale şi la competiţiile desfăşurate în unele localităţi. Alergările de cros ne-au adus 6 locuri I. Tinerii şi elevii şahişti s-au clasat de 5 ori pe locul I şi au fost prezenţi la 2 ediţii la etapele pe zonă şi pe ţară în cadrul competiţiei Căluţul de argint – şah prin corespondenţă. Au fost obţinute 2 locuri I la etapele raionale la concursul de ridicări de greutăţi – sport înrudit cu halterele. La popice, în cadrul etapei pe judeţ am cucerit 2 locuri I. Tenisul de masă a căştigat 7 locuri I la etapele judeţene şi 6 participări la ediţiile etapei pe ţară, datorită fetelor noastre. Au fost câştigate 2 locuri I la concursul de săniuş la etapa judeţeană. Voleibalistele au cucerit 2 cupe şi voleibaliştii o cupă la etapele raionale. În cadrul jocului de handbal, fetele noastre s-au impus de 5 ori la etapele pe judeţ, în timp ce băieţii au căştigat 2 locuri I pe raion, şi participarea la 2 ediţii pe zonă. Cele mai bune rezultate au fost obţinute de tinerii săteni la trânte – sportul nostru naţional – care s-au clasat de 28 de ori pe locul I la etapele judeţene şi au fost prezenţi la 6 ediţii la etapele pe ţară ale Campionatului Naţional sătesc de trânte, ocazii cu care s-au comportat mulţumitor. Şi am cucerit multe locuri II şi III în afara celor prezentate mai sus, precum şi altele în apropierea podiumului de premiere. Cu deosebită plăcere şi nostalgie am prezentat partea frumoasă şi luminoasă a fenomenului sportiv local. Dragostea tuturor elevilor Şcolii Corbi, a tinerilor săteni pentru mişcare şi sport şi interesul acestora a fost de nestăvilit, prin participarea continuă şi sistematică, cu multă bucurie şi entuziasm la sportul de masă, sportul pentru toţi. Ne exprimăm satisfacţia pentru comportarea exemplară pe terenurile de sport a elevilor şi tinerilor de la noi, care în disputele cu ceilalţi din alte localităţi s-au întrecut prieteneşte, paşnic, în spiritul fair-play-ului, în limita regulamentelor sportive, legând nenumărate prietenii care durează şi în prezent. Acestea au făcut ca întrecerile respective să fie o plăcere pentru sportivi şi o încântare pentru publicul spectator.
Publicul spectator corbean s-a manifestat manierat şi civilizat faţă de echipele oaspete, aplaudând şi reuşitele acestora şi încurajând sportivii localnici. În număr apreciabil, acesta a dat dovadă de bun simţ şi – afirmăm făra a greşi – că public ca al nostru nu s-a aflat nicăieri. Este admirabil! Datorită faptului că elevii şi tinerii noştri au participat la numeroase etape raionale sau judeţene la sporturile atletism, gimnastică, şah, schi, săniuş, tenis de masă, cros, popice, trânte, volei, handbal şi fotbal şi au fost prezenţi la mai multe ediţii la etapele zonale şi pe ţară la sporturile atletism, tenis de masă, şah şi trântă, toate acestea datorită numai a unui singur om, profesor de Educaţie fizică şi sport, dintr-o mică aşezare rurală cu puţini locuitori, facem afirmaţia că acest eveniment este unic în judeţ şi credem cu certitudine că şi în ţară, continent şi chiar pe Terra! Semnalăm şi faptul că toţi elevii de la Şcoala Generală Corbi au participat la etapele pe clasă în cadrul sporturilor preferate în mai mulţi ani şcolari. De aceea, îi rugăm pe domnii statisticieni să studieze aceste situaţii semnalate şi credem că vor avea surpriza şi satisfacţia omologării şi nominalizării în Cartea Recordurilor. Îndrăzniţi, stimaţi statisticieni, fiindcă senzaţionalul nu constă doar în unele lucruri artificiale, năstruşnice, nesemnificative, ci se găseşte de cele mai multe ori în lucrurile fireşti, obişnuite în activitatea coti-diană, în fapte adevărate, normale.
Îmi aduc aminte de doamnele învăţătoare şi domnii învăţători de la Şcoala Generală Corbi, cât interes şi atenţie au acordat educaţiei fizice şi sportului, efectuând aceste ore cu pricepere, tact de pedagogic si profesionalism, respectând locul lor în orarul şcolii. Domniile lor au organizat etapele pe clasă, fiind prezenţi şi la etapele pe şcoală şi chiar pe localitate. Doamnele profesoare, dirigintele şi domnii profesori diriginţi au participat la etapele pe clasă la clasele respective, asistând şi la etapele pe şcolă, localitate, iar de multe ori au însoţit profesorul de specialitate la etapa pe centru a localităţii. De altfel, colegele şi colegii mei au practicat sportul în liceele şi facultăţile absolvite şi chiar în localitatea noastră. Pentru toate acestea le mulţumesc încă o dată şi prin acest intermediu, tuturor colegilor mei, cu care am petrecut o mare parte din timp, din viaţă. Colegii de breaslă de la şcolile din localitate, respectiv de la Şcolile Corbşori şi Stăneşti şi cei de la şcolile din localităţile învecinate, şi anume din Galeş, Brăduleţ, Slatina, Nucşoara şi Muşăteşti, care au format centrul de localitate Corbi, au desfăşurat o activitate sportivă, contribuind la instruirea şi educarea generaţiilor din localităţile respective. Ţin să le mulţumesc în mod deosebit tuturor foştilor mei elevi şi tinerilor săteni din satele Corbi şi Jgheaburi, care au participat activ la orele de educaţie fizică şi au practicat continuu şi sistematic sportul de masă şi care prin munca lor voluntară şi-au adus contribuţii la construirea şi amenajarea bazei sportive şcolare, precum şi la întreţinerea în bune condiţii şi reamenajarea terenului de fotbal al comunei. Aceştia au contribuit şi la înzestrarea şcolii cu materiale şi echipament  sportiv, fiind premiaţi la etapele judeţene.
Nu avem cum să nu ne reamintim de acei ani când sportul din localitatea noastră şi nu numai, când elevii, tinerii şi cei maturi populau terenurile de sport practicând sportul pentru toţi! Oare de ce şi când au trecut aşa de repede acele timpuri minunate? Ne amintim nostalgic de acele vremuri, când voioşia şi freamătul erau prezente pe terenurile sportive. Din multele echipe la multele jocuri sportive şi la alte sporturi existente în satele localităţii noastre, astăzi, în satele Corbi, Jgheaburi şi Poenărei nu se mai găseşte nici măcar o singură echipă! Tinerii din aceste sate practicau multe sporturi în timpul lor liber, iarna pârtiile improvizate de ei şi locurile pentru practicarea săniuşului erau pline ochi de doritorii sportului sezonului alb. Cele 3 mese existente, necesare tenisului, au fost suficiente pentru practicanţii elegantului joc, iar cele 12 garnituri destinate practicării jocului minţii – şahul, s-au completat cu altele cumpărate de numeroşi  elevi pentru a practica jocul şi în familie. Setul complet de saltele necesar pentru lupte, în special trante, a atras elevii şi tinerii. Mirajul gimnasticii, acrobatice şi al săriturilor la aparate i-a atras pe toţi elevii şcolii. Spaţiile pentru atletism şi traseele pentru cros nu au fost ocolite nici ele de doritorii acestora. Nici pista simplă de popice nu a rămas nefolosită. Terenurile destinate jocurilor sportive au cunoscut o afluenţă, fiind luate cu asalt de elevii şi tinerii noştri. Serbările cultural-sportive prezentate în fiecare an pe scena căminului cultural din localitate au încântat numeroşii spectatori, care i-au aplaudat cu generozitate pe micii artisti.
Un sprijin continuu şi permanent l-am primit din partea familiei mele, care m-a încurajat mereu în activitatea profesională, care nu s-a supărat pe mine din pricina absenţei mele din mijlocul ei în repetate rânduri, chiar şi atunci când au avut nevoie mai mult ca oricând de sprijinul meu. Şi astăzi mulţumesc pentru înţelegerea de care a dat dovadă şi pentru toate! Personal, nu-mi arog nici cel mai mic merit la realizările pe linie sportivă. Am analizat activitatea sportivă din pitoreasca şi înfloritoarea localitate de pe meleagurile legendare, unde locuitorii ei au avut şi au o mare credinţă şi dragoste în Dumnezeu, iubire faţă de semeni, grijă, ataşament şi sprijin pentru bătrâni şi suferinzi. De asemenea, am o stimă deosebită şi tot respectul faţă de toate cadrele didactice şi intelectualii satului. Acestea s-au transmis de la strămoşii, moşii şi părinţii noştri care i-au venerat pe învăţătorii şi preoţii satelor noastre. Aşteptăm ca dumneavoastră să vă exprimaţi impresiile, părerile şi comentariile pertinente. Naşterea Domnului Nostru Iisus Hristos să ne aducă tuturor multe bucurii, oaze de linişte şi pace în sufletele şi casele noastre şi să ne facă parte de tot binele de care avem nevoie. Dumnezeu să ne binecuvânteze pe toţi. Vă dorim tuturor Sărbători Fericite, La Mulţi Ani şi Multă Sănătate!

Prof. Gheorghe C. Catană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: