Ctitorii Satului Nou Antoneşti îşi dorm somnul de veci în pământul lor

În cursul lunii noiembrie, un descendent al Caliopiei şi al lui Gheorghe Erbaşu a reuşit să împlinească diata înaintaşilor şi i-a adus de la Piteşti la Corbeni, unde şi-au dorit să-şi găsească odihna de veci. Cei doi au fost mari proprietari de pământuri în localitate, înainte de jumătatea secolului trecut, alături de Piţurcioaice, boieroaicele care aveau conac la sediul fostului IAS, de boierul Niculăiţă Popescu, de la Berindeşti şi de alţii. Familia Erbaşu voia să ridice comuna la standarde înalte de civilizaţie, mai ales după ce la conducerea statului a ajuns gen. Ion Antonescu, fiu al satului, căruia i-au dat o mână de ajutor atunci când li s-a cerut.

Cum a apărut Satul Nou

Bătrânii din Corbeni îşi mai amintesc şi acum de ruperea de nori care s-a abătut asupra Văii Argeşului la vreo săptămână după ce ostaşii noştri începuseră lupta pentru recuperarea pământului sfânt al Basarabiei, răpit prin ultimatumul dat de Stalin în iunie 1940. “Vă ordon: treceţi Prutul!”, a spus şeful guvernului de la Bucureşti, gen. Ion Antonescu, la 22 iunie 1941…
Cam după o săptămână, puhoaiele au ras de pe faţa pământului casele gospodarilor de pe lunca Argeşului, dintre Căpăţâneni şi Corbeni. Antonescu a căutat rapid soluţii pentru rezolvarea problemelor sinistraţilor. Şi le-a găsit, graţie unor oameni cu suflet mare, cum au fost Gheorghe şi Caliopia Erbaşu. Aceştia au donat o suprafaţă considerabilă de pământ, situată pe un deal, departe de furia apelor, pentru fondarea unei noi aşezări umane. Condiţia era ca noul sat să aibă nu numai biserică, dar şi o şcoală horticolă, în care să fie pregătiţi copiii!
Cum la Corbeni se înfiinţase un lagăr de prizonieri de război, mâna de lucru a fost asigurată de aceştia. Doi ani mai târziu, sinistraţii se mutau în Satul Nou Antoneşti, care avea biserică, unde îşi rezervaseră locuri de veci generoşii donatori. Şcoala horticolă nu s-a mai construit, biserica a fost părăsită zeci de ani în timpul comuniştilor, iar şoseaua visată de Antonescu a lăsat ca urme numai pilonii podului care mai pot fi văzuţi şi astăzi… În 2004, ÎPS Calinic a inaugurat noua mănăstire, cu biserica refăcută din Satul Nou. Acolo se odihnesc acum şi Gheorghe şi Caliopia Erbaşu, în pământul lor, dat spre folosinţă urmaşilor. Fie-le ţărâna uşoară în vecii vecilor!…

Vladimir ALBU

Un răspuns sa “Ctitorii Satului Nou Antoneşti îşi dorm somnul de veci în pământul lor”

  1. STELiAN nicolae Says:

    Imi pare rau, dar nu sunt inteles! EU am pus o intre are! Unde isi dorm somnul de veci, Ion Antonescu si Mihai Antonescu?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: