FĂRĂ JUMĂTĂŢI DE MĂSURĂ – Gloria stăpânului a apus

Unde este unitatea de monolit de altădată a social-democraţilor argeşeni? Disciplina cazonă a dispărut odată cu problemele penale şi de sănătate ale preşedintelui Constantin Nicolescu. Partidul a intrat într-o nouă epocă, realmente imposibilă cu numai câţiva ani în urmă. Nicolescu este azi sfidat fără teamă de oamenii din jurul său, oameni care au înţeles, unii din oportunism, că perioada de glorie deplină a “stăpânului” a apus.
Sunt primari PSD care îl pun pe Constantin Nicolescu într-o postură teribil de jenantă pentru un lider politic. Nici măcar nu-şi mai ascund bunele relaţii, croite, desigur, din interes, cu Mircea Andrei. Nu sunt conspirativi. Îşi etalează la vedere simpatia sau obedienţa faţă de senator. O fac parcă cu voluptate, cu răutate, parcă special în ciuda lui Constantin Nicolescu.
Am ajuns să-l aud pe Nicolescu vorbind împăciuitor la adresa actelor de “trădare” ale acestora. În vremurile în care un singur gest din partea sa era suficient ca să se aştearnă liniştea, nimeni din PSD Argeş nu îşi permitea să schiţeze vreo atitudine rebelă. Asemenea derapaje nu erau posibile. Acum nu doar că sunt posibile, dar însuşi Constantin Nicolescu le tratează cu prudenţă, ba chiar le iartă. Nicolescu contabilizează un deficit de autoritate.
Întrebat de jurnalişti despre prezenţa primarilor Nicolae Diaconu, de la Curtea de Argeş şi Ion Dumitru, de la Albota, la o acţiune de partid a PDL (alegerea lui Mircea Andrei la conducerea Comisiei pentru Justiţie a democrat-liberalilor), Nicolescu nu s-a grăbit să îi pună, categoric, la punct pe cei doi. Din contră. A încercat să le găsească circumstanţe atenuante. Ba că primarii opoziţiei sunt supuşi de putere la constrângeri de neimaginat, ba că au nevoie de bani pentru comunităţile pe care le reprezintă.
Să-mi fie cu iertare că o spun: vax albina! Participarea acestor primari PSD la un eveniment al principalului adversar al lui Constantin Nicolescu este o dovadă limpede a decăderii preşedintelui social-democrat. Nicolae Diaconu şi Ion Dumitru ştiau prea bine că prezenţa lor acolo este o demonstraţie de nesupunere faţă de liderul pesedist. Nimeni nu i-a forţat să vină. A fost alegerea lor, opţiunea lor să îl sfideze pe Nicolescu.
“Nimeni nu va sta cu forţa în PSD şi nici nu îi vom exclude. Nu trebuie să fim zbiri. Nu vreau disciplină militară în partidul nostru!”, declara Constantin Nicolescu. Îl credeţi? Chiar nu vrea disciplină militară în PSD Argeş? Ba vrea, dar nu (mai) poate. Atât timp cât a putut, a condus partidul cu mână de fier, fără “sensibilităţi” democratice. Azi nu mai este în stare să o facă. Nici nu va mai fi. Lumea s-a schimbat, iar gloria “stăpânului” a apus.
Fără voia lui, dar şi fără drept la recurs, Nicolescu face pasul înapoi.

Mihai Paul CODUNAS
mihaipaulcodunas@yahoo.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: