Elevi doar pentru o zi

După o frumoasă tradiţie, în una din zilele începutului toamnei astronomice 2011, fiicele şi fiii Galeşului argeşean stabiliţi în diferite colţuri ale ţării şi din afară şi-au dat întâlnire în satul natal la împlinirea vârstei de 60 ani şi 45 ani de la absolvirea clasei a VIII-a. Organizatorii manifestării care s-au străduit ca ziua revederii să ofere clipe de trăire sufletească au fost Iustinian Vasile, Ion Stan şi Maria Olteanu (Vintilă).
Ora 07.55. În parcul şcolii domină o atmosferă de bună dispoziţie provocată şi de amintirile plăcute din timpul când au plantat puieţii de tei, de tuia, de trandafiri sau de brazi, un parc care oferă şi azi momente plăcute de recreere elevilor şi nu numai lor.
Elevul de serviciu Ion Stan sună clopoţelul de intrare în şcoală. Cei prezenţi păşesc cu emoţie pe coridorul şcolii, schimbând cuvinte de admiraţie pentru ordinea şi curăţenia întâlnite la tot pasul. Se vizitează sălile de clasă, sala de informatică şi biologie, laboratorul de fizică-chimie, cele două săli de grădiniţă, sala de gimnastică, biblioteca, bucătăria. Şcoala are acum şi instalaţie de încălzire centrală.
În sala de clasă sunt aşteptaţi de fostul diriginte Ion Pepenescu – ajuns acum la venerabila vârstă de 80 ani. Sunt prezenţi şi foştii profesori Lucreţia şi Gheorghe N. Tiţa, primarul comunei Brăduleţ, Emil Simion şi directorul şcolii, Ion Cristescu. După momentul de reculegere pentru profesorii şi colegii lor trecuţi la cele veşnice, propus de învăţătorul Iustinian Vasile, nerăbdarea şi bucuria se citeau pe feţele tuturor. În cuvântul de bun venit, prof. Ion Pepenescu menţiona: “(…) Ne-am cunoscut la 15 septembrie 1962. În clasă aţi fost 36 elevi, instruiţi şi educaţi în clasele I-IV de învăţătoarea Ileana State (Danciu). Îmi amintesc cu plăcere cum vă preocupaţi să vă însuşiţi cunoştinţele predate în clasă, să vă ajutaţi părinţii la treburile gospodăreşti, grijulii cu ţinuta de şcolari… Intrarea la orele de curs se făcea în mod ordonat, unul după altul, fără îmbrânceli, fără gălăgie. Până la venirea profesorului se restabilea atmosfera de lucru – se revedea tema avută pentru acasă. Pe prima pagină a caietului pentru teme, fiecare elev scria Caietul este oglinda şcolarului. Ştiu că toţi v-aţi realizat profesional, fiecare prin efort propriu”.
Se strigă catalogul. Emoţii molipsitoare, zâmbete, flori şi chiar lacrimi de bucurie. Au trecut doar 60 ani… Prof. Ion Cristescu prezintă câteva date din istoria de 173 ani a instituţiei pe care o conduce şi înmânează diplome de onoare celor prezenţi.
Participarea la Sfânta Liturghie duminicală din biserica satului a oferit noi momente de trăire sufletească. Preotul paroh Nicolae Eftimie şi fiul său, pr. Victor Eftimie, şi-au exprimat bucuria de a-i avea rugători Domnului, fie şi pentru scurt timp, în mijlocul consătenilor, au dăruit fiecăruia o iconiţă şi cartea “Troiţele din Galeş – o componentă importantă a patrimoniului spiritual şi cultural-etnografic al satului munteano-ardelean vechi de un sfert de mileniu”, 2010, autor pr. Nicolae Eftimie.
Un moment cu totul emoţionant l-a constituit intonarea de către corul bisericii “Întru mulţi ani această zi” şi fotografierea cu toţi cei prezenţi. Colegele de generaţie Maria Ionescu (Sâru) şi Ileana Ionescu (Pietraru) i-au invitat la o masă tradiţională găleşeană. În după-amiaza zilei s-a vizitat Muzeul Etnografic al satului Galeş, muzeu deschis pentru public în urmă cu 35 ani. Au fost răsfoite albume, monografii, documente scrise aflate în arhiva muzeului. Următorul pas – Biblioteca satului Galeş, deschisă în 27 iulie 2001, în urma finalizării unui proiect intitulat “O carte pentru satul meu”, proiect semnat de înv. Gheorghe N. Tiţa şi pr. Nicolae Eftimie. Biblioteca număra 9.372 volume, 205 cititori cu fişă de lectură, 4.514 cărţi împrumutate, 62 donatori. În fiecare an, la data de 27 iulie se organizează o manifestare cultural-artistică dedicată cărţii. Se acordă premii câştigătorilor unui concurs organizat pe bază de buletine, diplome pasionaţilor de lectură şi se urmăreşte un program prezentat de formaţia tinerilor din sat, “datina păstorilor”. Ziua s-a încheiat cu o seară distractivă.
S-au făcut şi consemnări în “Cartea de onoare – fiii satului”. “(…) Prima noastră revedere după 45 ani… Sunt colegi cu care azi m-am întâlnit prima dată după absolvirea celor 8 clase. Îi găsesc frumoşi, tineri, bucuroşi pentru realizările lor pe linie profesională şi familială. N-am uitat nici jocurile copilăriei, relaţia elev-profesor care presupunea mult respect, ca şi relaţia copil-părinte. Mă bucur că aici încă se mai păstrează tradiţiile nealterate şi admir oamenii de azi, de aici, pentru efortul care-l depun în acest sens” – educatoare Valeria Toader (Vintilă).
“(…) N-am uitat meleagurile natale, neamurile, prietenii din copilărie şi mă întorc aici ori de câte ori am posibilitatea… M-am implicat material în refacerea unui drum din cătunul meu. Satul se poate mândri cu o şcoală aşa de frumoasă, de bine dotată, curată, cu încălzire centrală, cu cadre didactice care-şi merită pe deplin titlul de DASCĂLI” – prof. Vasile Uleanu.
“(…) Cu sufletul deschis, cu emoţie stinsă în lacrimi, cu inima aprinsă de dragul ce l-am simţit întotdeauna pentru găleşenii omenoşi cei mulţi la număr, urez de bine minunatului leat 1951, pe care l-aş numi acum o pildă de armonie, un buchet de calităţi şi aptitudini profesionale, o îmbinare de caractere şlefuite în şcoala vieţii după reguli creştineşti, toate cu bun simţ – dirijate – de organizatorii acestei întâlniri aniversare. Bucuria, mulţumirea, gândul bun şi paşnic, iubirea semenilor şi a tot ce înseamnă valoare de suflet, nepieritoare, să vă însoţească tot restul zilelor pământeşti!” – pr. Nicolae Eftimie.
“(…) Mulţumim d-lui înv. Iustinian Vasile – preşedintele Comitetului de organizare – pentru implicarea totală în reuşita excelentă a revederii după 45 ani de la absolvirea clasei a VIII-a şi 60 ani de viaţă a fiicelor şi fiilor din Galeşul argeşean! Dovada: au răspuns prezent 31 din 36 absolvenţi. Promitem să fim prezenţi şi în anul 2016!” – leatul 1951.

Înv. Gheorghe N. Tiţa
Foto: Vasile ULEANU

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: