Sf. Neagoe Basarab – domn bun şi drept

În Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului au avut loc în perioadă 24-26 septembrie manifestările religios-cultural-istorice dedicate cinstirii Sfântului Neagoe Vodă Basarab. Sâmbătă, începând cu ora 10.00, în Sala Manole din incinta Palatului Arhiepiscopal, a fost organizat un simpozion cu tema “Sfântul Neagoe Basarab – prinţ al păcii şi al culturii”.
Evenimentul s-a desfăşurat sub preşedinţia ÎPS Calinic, cu participarea profesorilor din principalele instituţii de învăţământ teologic şi religios ale Eparhiei. De asemenea, au fost prezenţi o parte din membrii Clubului Iubitorilor de Cultură din municipiul Curtea de Argeş.
Lucrările simpozionului au fost deschise de chiriarhul locului, care a adresat un cuvânt celor prezenţi, amintind de importanţa deosebită pe care o are pentru Eparhia Argeşului şi Muscelului, cinstirea Sfântului Neagoe Vodă Basarab: “Aceste manifestări dedicate Sfântului Neagoe Vodă Basarab sunt foarte importante pentru Eparhia Argeşului şi Muscelului, deoarece a venit vremea ca sărbătoarea să devină cunoscută în scaunul domnesc şi eclesiastic de la Curtea de Argeş. Nicăieri nu este mai potrivită această cinstire, decât în acest loc numit da marele istoric Nicolae Iorga – România de la Argeş”.
Lucrările simpozionului s-au desfăşurat în intervalul 10.00-13.00 şi au avut scopul de a scoate în evidenţă perso-nalitatea politică, culturală, diploma-tică şi religioasă a domnitorului sfânt Neagoe Vodă Basarab: “S-au pus în lumină diverse aspecte ale gândirii şi activităţii marelui domnitor. În acest sens a fost prezentată activitatea politică şi diplomaţia, activitatea culturală, ctitoricească, sprijinirea aşezămintelor din Orientul Ortodox, relaţiile sale politice cu Sfântul Scaun, Republica Veneţiei, Ungaria, Polonia, Transilvania, şi nu în ultimul rând, spiritualitatea sa adâncă, evlavia sa profundă şi gândirea sa ortodoxă reliefată în paginile lucrării Învăţăturile Sfântului Neagoe Vodă Basarab către fiul său Teodosie…”, a declarat pr. prof. dr. Radu Tascovici, profesor de istorie în cadrul Facultăţii de Teologie Sfânta Muceniţă Filofteia din Piteşti.
Manifestările dedicate cinstirii Sfântului Neagoe Vodă Basarab au continuat cu susţinerea unui concert de muzică religioasă şi instrumentală prezentat de trei corale importante ale Eparhiei: Corala Catedralei Arhiepiscopale, Corala Seminarului Teologic “Neagoe Vodă” şi Corala Preoţească din Protopopiatul Curtea de Argeş.
Evenimentul a fost organizat în faţa Catedralei Arhiepiscopale între orele 17.00-19.30. După concert, cei prezenţi la eveniment, împreună cu ÎPS Calinic şi cu oaspeţii de seamă veniţi la Curtea de Argeş, au admirat expoziţia de costume populare amenajată în jurul Catedralei Arhiepiscopale. Au participat la această manifestare deosebită Teodor Baconschi, ministrul de Externe al României, Emil Constantinescu, fost preşedinte al României, Gheorghe Davidescu, prefectul judeţului Argeş şi alte personalităţi din lumea culturală şi politică a judeţului.
Evenimentul din acea seară dedicat cinstirii Sfântului Neagoe Vodă Basarab a încântat prin organizare şi diversitate, fiind catalogat de cei prezenţi ca fiind unic între festivitaţile prezentate până acum în viaţa cultural-artistică a municipiului şi a Eparhei.

Roxana Moldovan

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: