Revederea absolvenţilor Seminarului Special de la Argeş

În data de 18 august 2011, la Sala Manole din Curtea de Argeş a avut loc revederea absolvenţilor Seminarului Special de la Curtea de Argeş, promoţia 1968-1971. Înfiinţat de Părintele Patriarh Justinian, cu menirea de a forma preoţi pentru Transilvania şi Banat, Seminarul Special de la Curtea de Argeş a format trei serii de slujitori ai Sfintelor Altare. În prima serie au absolvit 123 persoane dintre care, cei rămaşi în viaţă şi care au putut, s-au reîntâlnit în Cetatea Basarabilor. După Sfânta Liturghie săvârşită în Catedrala Arhiepiscopală, Înalt Prea Sfinţitul Părinte Arhiepiscop Calinic i-a primit în Sala Manole. A fost prezent şi Părintele Vicar Patriarhal Constantin Pârvu, sprijinitorul Părintelui Patriarh Justinian la înfiinţarea acestui seminar.

„După roadele lor îi veţi cunoaşte”

Preoţii veniţi au evidenţiat aspecte ale misiunii pastorale săvârşite şi roadele pregătirii teologice primite la Argeş. Moderatorul întâlnirii a fost Părintele Ioan Chiţu. Părintele Rusu Dumitru mărturisea cum a revenit în satul său şi a găsit pe toţi trecuţi la greco-catolicism. “Ce-aţi făcut mă, fraţilor! Aţi ajuns de pomină! Mi-au spus să rămân preot în sat şi se reîntorc la ortodoxie. Aşa am venit în sat şi am zidit Biserică vie. Vă mulţumim, Înalt Prea Sfinţite Părinte Arhiepiscop, pentru că păstoriţi cu multă dragoste şi credinţă Argeşul care ne-a format şi de unde am plecat!” Părintele Baciu, născut în valea Mureşului, slujitor în mijlocul a trei confesiuni: greco-catolici, romano-catolici şi protestanţi, mărturisea cum au fost oamenii păcăliţi să facă unirea. Au fost chemaţi să semneze că sunt de acord să fie pietruită o stradă. Au semnat fără să vadă că pe hârtie scria că trec la greco-catolicism. “Acum mă rog la Dumnezeu să slujesc cât mai mult marea familie a preoţiei”. Părintele Cionca i-a mulţumit Părintelui Constantin Pârvu, Vicar Patriarhal, cel care a fost toiagul şi sprijinul Părintelui Patriarh Justinian şi a învins greutăţile inerente de organizare şi finanţare a acestui Seminar Special: “Părintele Patriarh Justinian a fost un mare vizionar şi dăm slavă lui Dumnezeu că după 40 ani suntem aici la ctitoria Părintelui Patriarh şi a Părintelui Vicar Pârvu. Nu am fost trimişi de părinţi, ci am lăsat ale noastre, meseriile, gospodăriile, colegii şi am venit să slujim lui Dumnezeu”. Absolvenţi ai Seminarului Special de la Argeş au fost păstrători şi propovăduitori ai credinţei dreptmăritoare, ctitori de biserici, de case parohiale, restauratori, luptători pentru drepturile românilor transilvăneni de a avea cele necesare traiului zilnic. Tulburătoare a fost mărturia Părintelui Filimon, care nu a vrut să părăsească mănăstirea şi a făcut puşcărie peste 9 ani. Dumnezeu l-a întărit şi a depăşit toate greutăţile, reuşind să devină ctitor de mănăstire şi biserică. Fiecare, după darul primit de la Bunul Dumnezeu, a mărturisit prin cuvânt şi faptă bună adevărata viaţă în Hristos.

„Viaţa noastră este parte a tezaurului Bisericii”

În cuvântul de încheiere, Ierarhul Argeşului şi Muscelului I-a mulţumit Bunului Dumnezeu pentru toate şi a îndemnat preoţii întâlniţi la Argeş să continue slujirea preoţească şi după ce sunt absolviţi de obligaţiile administrative: “Activitatea este mai matură şi cu mai mare cuprindere când nu ai obligaţii administrative. Fiecare să aibă cartea de aur a parohiei şi a familiei. Fiecare să-şi scrie cartea vieţii sale, de la început şi să arate darul lui Dumnezeu cu venirea sa pe lume, minunile lui Dumnezeu concretizate în viaţa, faptele şi lucrările făcute. Fiecare să-şi strângă şi să publice cartea de predici, monografia localităţii, a bisericii, teza de licenţă. Cărţile vor da mărturie despre existenţa noastră şi a lucrărilor făcute cu ajutorul Domnului. Evocările prezentate sunt extraordinare şi trebuie să facă parte din tezaurul Bisericii şi al Neamului Românesc”.

Pr. Daniel Gligore

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: