La Valea Iaşului, primarul Barbu pregăteşte marea asfaltare

Organizaţia judeţeană a PRM şi-a salvat ultimul primar pe care-l avea în Argeş atunci când l-a anunţat pe prefectul Gheorghe Davidescu de faptul că Nicolae Barbu îşi păstrează calitatea de membru al partidului. În consecinţă, contestatarii săi din legislativul local au primit răspunsurile oficiale care le dau dreptate în ceea ce priveşte sesizările făcute, în sensul că primarul îşi pierdea funcţia odată cu calitatea de membru PRM, însă având în vedere situaţia de fapt, totul rămânea cum era până la alegerile locale de anul viitor. Acum rămâne de văzut cum vor evolua lucrurile în Consiliul Local Valea Iaşului în perioada următoare.

Cartea din mâneca primarului

Nicolae Barbu mizează pe marea asfaltare care urmează să se realizeze prin Planul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI), lansat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului. Comuna pe care o conduce este prinsă cu asfaltarea a 7 km de drumuri în diferite zone. Au existat şi mai există destule controverse pe această temă, s-a spus că este praf în ochii proştilor şi proiectele pe PNDI nu se vor pune în practică niciodată, deoarece nu s-au alocat bani în bugetul naţional pentru aceste lucrări de mare anvergură, care vor băga administraţiile publice locale în faliment. Chiar şi după ce la sfârşitul lunii iulie s-a adjudecat licitaţia de execuţie pentru judeţele Argeş şi Olt, cârcotelile n-au încetat. Primarul Barbu rămâne însă încrezător şi are ca prioritate pregătirea marii asfaltări, pe care speră s-o vadă realizată încă din această toamnă. Adversarii săi – este convins – îi vor pune pe cât posibil beţe-n roate, dar el spune că are mai multe spiţe decât au ceilalţi beţe. Încrederea îi vine de la sprijinul promis de reprezentanţi ai partidului forte la guvernare, ceea ce i-a atras destule adversităţi. Logice până la urmă, căci dacă se realizează asfaltarea celor 7 km de drumuri, va porni ca favorit în cursa pentru un nou mandat de primar.

Branşări la canalizări

De curând s-au finalizat rigolele betonate la drumul asfaltat anul trecut la Valea Uleului (1,25 km), iar acum eforturile se concentrează pe branşările gospodăriilor de la Cerbureni la reţeaua de canalizare care urmează să fie preluată în administrare de către Aquaterm, împreună cu cea de alimentare cu apă din comună. Primarul Barbu este în căutarea unor soluţii pentru extinderea reţelei de canalizare, căci n-a găsit înţelegerea necesară în legislativ atunci când încă mai lucra constructorul, iar dacă se va realiza asfaltarea, acest obiectiv va trebui să fie amânat ani la rând, ceea ce va stârni destule nemulţumiri printre cei rămaşi departe de această utilitate.

Sute de miliarde lei vechi investite în asfaltări

Din totalul de 7 km drumuri programate pentru asfaltare, pe 4 există asigurate cam toate utilităţile. Este vorba despre zona Cerbureni, unde pe o lungime de 3,5 km există şi reţea de alimentare cu gaze. O problemă de rezolvat ar fi în satul Borovineşti, în ceea ce priveşte alimentarea cu apă, unde se preconizează asfaltarea pe
2,7 km. De asemenea, în analiza legislativului local este suplimentarea fondurilor de investiţii cu 3 miliarde lei vechi pentru alimentarea cu apă de la Bărbălăteşti. Altă prioritate ar fi punerea în funcţie a canalizării menajere mai întâi în zona Cerbureni, apoi la Valea Iaşului, unde situaţia este ceva mai delicată, deoarece sun necesare şi anumite staţii de pompare spre cea de epurare. În ambele zone trebuie asigurat numărul de abonaţi pentru a face rentabilă exploatarea. Taxa de branşare individuală stabilită de Consiliul Local este de 5,5 milioane lei vechi, incluzând proiectul, cu obligaţia primăriei de a crea condiţiile necesare branşării conductei la limita de proprietate a abonatului.

Lucrări de investiţii la biserici

În această vară, nici parohii bisericilor ortodoxe din comună n-au stat cu mâinile în sân, mai ales că au reuşit să obţină bani de la bugetul local sau de la ministerul de resort pentru investiţii. La Biserica “Sf. Paraschiva” de la Cerbureni, părintele Vergiliu Savu construieşte o trapeză pentru ctitorii şi slujbe de înmormântare ori hram, clădire în care va funcţiona biroul parohial şi se va instala şi o clopotniţă. La Valea Iaşului se lucrează la capela mortuară impusă de normele europene, care va fi practic de mărimea unei biserici din sate mai amărâte. Oamenii pământului construiesc temeinic, pentru viitor, convinşi că improvizaţiile sunt de respins în aceste vremuri. Lor le pasă mai puţin de luptele politice dintre cei care caută să-şi asigure noi mandate, chiar mai bune decât cele deţinute. Sigur că sătenii au simpatii şi antipatii, dar evită, în cele mai multe cazuri să şi le dezvăluie. Viaţa, însă, merge înainte…

Alexandra SIMIONESCU

2 răspunsuri sa “La Valea Iaşului, primarul Barbu pregăteşte marea asfaltare”

  1. marea asfaltare?
    gradinita si scoala din mustatesti nu are wc desi avem canalizare si primarul circula cu un duster nou nout,

    • Timp de 6 ani primarul a circulat, pentru comună, cu masina personală. Iar noul Duster este folosit doar in timpul serviciului.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: