Picătura de credinţă – “Nebuneala lumii”

Este şi aceasta o expresie, slobozită din mintea cuiva, care a păţit-o rău pe lumea asta. Dacă de muşte mai scapi lovindu-le cu pliciul, dacă ţânţarii sunt ţinuţi la distanţă de niscaiva stropşeli insecticide, dacă de neisprăviţi mai fugi ca să nu te mai găsească, de limba clevetitoare n-ai unde fugi, nici când eşti viu, nici când eşti mort, numai că veninul clevetirii lor nu pătrunde până la oasele din groapă ca să ţi le îndoaie.
Oricât am fi de lepădaţi de lume şi ne-ar încerca ceva evlavie şi lepădare de sine, atunci când auzim expresiile înmuiate în otrăvurile zdrobitoare de inimi şi pace, viaţa este pusă la încercări de rezistenţă pentru a învinge valurile care se abat asupra noastră. Citind în Urmarea lui Hristos, Toma al Câmpului (Kempis) ne arată: “Fiul meu, nu te necăji dacă unii gândesc rău despre tine şi grăiesc ceea ce nu-ţi place să auzi. Tu trebuie să gândeşti despre tine chiar şi mai rău şi să crezi că nimeni nu e mai slab decât tine”. În timp de ispite, când cei de lângă tine sau din stirpea ta nu-ţi întind o mână de ajutor sau un sfat bun, încurajator, atunci trebuie să ne căutăm mai cu atenţie pe dinlăuntru: “Dacă trăieşti o viaţă lăuntrică, nu vei cântări mult nişte vorbe ce zboară în vânt”, ne spune acelaşi Toma al Câmpului. Pentru a ne ocroti zilele şi aşa scurte este nevoie de mare dibăcie şi înţeleaptă atitudine, pentru a ne stăpâni în faţa provocărilor.
A tăcea în asemenea împrejurări tulburi înseamnă să ai tărie de caracter: “Nu e puţină înţelepciunea să taci la vreme rea şi să-ţi întorci inima spre Mine şi să nu fii tulburat de judecata omenească”.
Iată soluţia salvatoare pe care ne-o îmbie însuşi Iisus Hristos, Mântuitorul lumii, care a trecut prin astfel de încercări cu mult înaintea noastră. Toma de Kempis ne-a lăsat peste veacuri revelatoarele cuvinte pe care le-a auzit de la Iisus: “Pacea ta să nu atârne de gura oamenilor. Căci, fie că vor tălmăci bine faptele tale, fie că le vor tălmăci în rău, tu nu eşti, prin aceasta, un alt om. Unde este o adevărată pace şi adevărată mărire? Oare nu întru Mine?”
Atunci când Iisus le-a spus ucenicilor Săi: “Pacea Mea las vouă, pacea Mea dau vouă. Vă dau nu precum o dă lumea. Să nu vi se tulbure inima, nici să nu se înfricoşeze” (Ioan 14, 27), ne-a dat curaj să întâmpinăm cu răbdare orice încercare ne vine de la lume. Răutatea nu trebuie să trăiască. Dacă unul o sădeşte, noi, ceilalţi să nu o adăpăm cu apa răutăţii noastre pentru a ne răzbuna.
Astfel, într-o vreme oarecare, răutatea unora dintre noi se va potoli. Grija noastră trebuie să se îndrepte, cu răbdare, nu atât spre cei cuminţi şi evlavioşi, cât spre cei care au handicapul neîmplinirii şi al răutăţii care se afişează cu obstinaţie prin diferite mijloace, crezându-se că răutatea vindecă pe cel din care izvorăşte, ca pucioasa din adâncurile neputinţei. La nebuneala lumii stă şi răutatea. Smulgând acest cancer din rădăcinile inimii şi a sufletului nostru, vom avea pacea cu oamenii şi pacea cu Dumnezeu.
Aceasta este şi condiţia de a vedea pe Dumnezeu: “Căutaţi pacea cu toată lumea şi sfinţenia fără de care nimeni nu va vedea pe Dumnezeu” (Evrei 12, 14). Orice durere şi amărăciune provocăm, nejustificat, celor din jurul nostru, ne duce în lumea de nebuneală, nestăpânită. Dacă am fi atenţi şi am avea delicateţe sufletească şi bunătate, altă ar fi faţa şi viaţa lumii în care trăim. Cine urăşte este ucigaş de oameni, cum auzim cuvântul Domnului Iisus, de atâta amar de ani.
“Pacea şi Sfinţenia sunt cele două punţi de aur care ne duc în Împărăţia luminii dumnezeieşti. Să luăm, cu grijă, aminte! Să alungăm răutatea şi pofta de răzbunare şi războire! Mărturisească toată limba că Domn este Iisus Hristos, întru slava lui Dumnezeu Tatăl!” (Filipeni 1, 9 10).

ÎPS Calinic, Arhiepiscop al Argeşului şi Muscelului

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: