Momentul adevărului după Bacalaureat: învăţământul românesc se află în moarte clinică!

Rezultatele de la BAC 2011, coroborate cu cele de la concursurile pentru titularizarea profesorilor, au dovedit clar criza profundă în care s-a afundat sistemul de învăţământ. Aşa-zisele reforme fără cap şi coadă la care a fost supus după 1990, lipsa de perspective generată de faptul că n-a fost gândit pentru a răspunde necesităţilor pieţei muncii, dezinteresul generalizat al cadrelor didactice, al părinţilor şi elevilor, aproape au îngropat sistemul. Statisticile europene ne clasează pe locuri codaşe la mai toate capitolele, estimând că gradul de analfabetism va creşte exponenţial în următorii ani, dacă nu se vor lua măsuri radicale menite să îndrepte lucrurile în timpul cel mai scurt. Promovabilitatea la BAC a fost sub 50%, iar 100.000 candidaţi au picat. Situaţia a fost şi mai dezastruoasă la examenele de titularizare date de pretendenţi la catedră, căci acolo s-au făcut de râs cam 70% dintre ei. Se poate spune că suntem aproape de a atinge culmea pedagogiei, dacă unii au pretenţia de a-i învăţa pe elevi ceea ce ei înşişi nu au habar! Pe de altă parte, nu trebuie uitate demonstraţiile de forţă care i-au scos pe dascăli în stradă pentru mărirea salariilor, considerate umilitor de mici. Numai că asemenea cerere nu este justificată în lipsa performanţelor. Într-adevăr, debutanţii sunt plătiţi destul de “subţire”, dar cei cu toate gradele luate şi cu vechime ajung la salarii de zeci de milioane lei lunar, în cazul în care-şi mai asigură şi funcţii de conducere administrativă. Să mai vorbim despre timpul efectiv lucrat, despre meditaţii netaxate de Fisc sau despre alte scandaluri care au zguduit învăţământul?…
Fără alte comentarii, vom prezenta situaţia promovabi-lităţii la BAC în zona noastră, cu precizarea că liceul de la Corbeni şi-a încheiat istoria existenţei fără glorie, iar pretenţiile Grupului Şcolar Domneşti de a i se acorda statutul de colegiu naţional nu sunt deocamdată justificate. Din păcate, datorită rezultatelor obţinute la exa-menul de maturitate, ISJ Argeş a redus la jumătate numărul locurilor în clasa a IX-a, ceea ce pune în imposibilitatea de a mai urma cursurile liceale copiii din zonă cu posibilităţi materiale reduse, datorită costurilor pe care părinţii mai săraci nu le pot acoperi.
La Colegiul Naţional “Vlaicu Vodă” au trecut 187 candidaţi din 200, unii cu medii de excepţie: Oana Cristina Vlaicu – 9,98, a doua medie din judeţ – Elena Mitu 9,80 şi Maria Mădălina Nicolae – 9,71. Cel mai fericit a fost probabil Gabriel Răzvan Căruntu, ultimul clasat deasupra liniei, cu fix media 6,00, care îi dă posibilitatea să intre în posesia mult râvnitei diplome de Bacalaureat.
La “Ferdinand I”, din totalul de 188 candidaţi au trecut Styxul 43, având ca extreme pe Alexandru Nicolescu (8,85) şi pe Alisa Căpraru (6,03). Grupul Şcolar Agricol l-a făcut de râs pe patronul spiritual, Constantin Dobrescu-Argeş, căci au dat lovitura (în sensul bun al cuvântului) numai 5 din cei 176 înscrişi!?!… La Auto, aşteptările n-au fost înşelate, căci şi-au câştigat permisul
de BAC numai 2 din 63. Aici s-au petrecut şi lucruri de-a dreptul bizare: un absolvent care reuşise anul trecut să ia note de peste 7 la examene şi se poticnise la Biologie, a dat-o-n bară şi anul acesta, când aceeaşi materie i-a venit de hac, fiind scos din sală. De ce, vă puteţi închipui şi dvs.! Media de vârf a fost aici destul de scundă, 6,78 şi a fost obţinută de Ana Maria Borovină, iar cea care i-a adus fericirea lui Vlăduţ Nicolae a fost de 6,10. În sfârşit, şi la Forestier sunt destule uscături printre absolvenţii de liceu, căci numai 21 din 277 au dreptul să se gândească la studii superioare. Extremele, ca medii, au fost înregistrate de Eliza Georgescu (7,73) şi de Marius Ciuvercă (6,01).
Un cuvânt bun merită Seminarul Teologic “Neagoe Vodă”, unde procentajul de reuşită este destul de ridicat, deoarece 24 din 36 candidaţi au trecut cu bine acest examen. Bogdan Grama a obţinut cea mai mare medie, 8,60, iar Ion Aurel Ilie, cu 6.00 în cap, a fost ultimul admis. Spre comparaţie, Seminarul “Iustin Patriarhul” de la Câmpulung-Muscel a avut 14 admişi din totalul de 24 înscrişi.

Eva ADAM

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

<span>%d</span> blogeri au apreciat: