În USL Curtea de Argeş, “o mână spală pe-alta” şi-amândouă plesnesc faţa comunităţii

În urbea Basarabilor, alianţa socialistă nu s-a constituit oficial, dar funcţionează – se spune – perfect în planul afacerilor care ridică destule semne de întrebare. Pesediştii, în frunte cu primarul Nicolae Diaconu, care oficial nu mai este acţionar la societatea care deţine monopolul asupra gestionării deşeurilor menajere, fac bani frumoşi din gunoi. Ultima lor lovitură a fost obţinerea unei suprafeţe de 1 ha teren la sediul din zona Electro, la un preţ derizoriu, de circa 5 euro pe metrul pătrat. Istoria a început cu ani în urmă, când a fost cumpărat Transargul, societate desprinsă din fosta RA GOSARG. Printre acţionarii firmei cumpărătoare se găseau alături de actualul primar prietenul şi colegul de partid Constantin Panţurescu, dar şi liberalii Constantin Călin şi Ioan Ghiţă, scos mai apoi din schemă, dar cu siguranţă nu oricum, căci retragerea a fost discretă, fără scandal. Printr-o “omisiune” în actul de vânzare-cumpărare, nu s-a trecut şi pământul, căci ar fi mărit (probabil) prea mult preţul. S-a convenit tacit asupra unei chirii modice anuale, care era şi ea amânată de la plată. Până la urmă, actualul vicepreşedinte al PDL, Costel Stan, a ridicat problema în Consiliul Local. “Mingea” a fost preluată de către peremiştii Ion Şerban şi Gheorghe Bugeac, care s-au opus categoric preţului dat de acţionarii de la Transarg pentru cumpărarea terenului, deşi oferta iniţială aproape se dublase, oscilând în jurul a 10 euro pe metrul pătrat. Ca să n-o mai lungim, s-a făcut o reevaluare a acestuia şi deoarece nu s-a ajuns la pace în legislativul municipal, rezolvarea a rămas la latitudinea instanţelor de judecată. Anul trecut, reclamanţii au obţinut o sentinţă la Tribunalul Argeş, care obliga Consiliul Local Curtea de Argeş să le vândă acţiunile deţinute în contul pământului respectiv la un preţ de circa 5 euro pe metrul pătrat. Cum juriştii primăriei n-au uzat de calea contestării deciziei judecătoreşti la Curtea de Apel Piteşti în termenul stabilit, aceasta a devenit definitivă, irevocabilă şi executorie. Drept urmare, consilierii municipali l-au împuternicit pe primarul Nicolae Diaconu să vândă acţiunile la preţul stabilit de instanţă, socotit de către specialiştii în domeniu drept derizoriu. “O afacere în familie, în care primarul Diaconu este împuternicit să-şi vândă lui însuşi nişte acţiuni ce aparţineau comunităţii!”, a caracterizat scurt şi precis situaţia vicepreşedintele PDL Vasile Sabie.
Acesta a atras atenţia că se pregăteşte o nouă lovitură grasă, după ce acelaşi primar a afirmat că staţia de asfalt cumpărată de predecesorul Gheorghe Nicuţ n-ar fi nici pe departe o investiţie rentabilă pentru comunitate. “Probabil că o firmă din Piteşti a pus ochii pe obiectiv”, a spus dumnealui, oferind şi soluţia eficientizării la maxim a staţiei prin privatizarea SPGC pe modelul Salubrităţii, de care s-a uzat anul trecut pentru a se fenta decizia guvernului de disponibilizare a unor funcţionari din primărie. Asemenea variantă nu este însă de agreat pentru pesediştii de la Transarg!

Altă afacere, dar cu actori liberali!

Directorul SPGC, Ioan Ghiţă, a fost luat la ochi de presă după ce a repetat tranzacţiile din ultimii ani cu un furnizor tradiţional de motorină pentru mai multe ADP-uri. De ce? Simplu: a cumpărat 180.000 l cu un preţ mai mare cu 1 leu decât la pompă. Socotind băbeşte, ziariştii au ajuns la concluzia că s-au tras din banul public 180.000 lei, la care dacă se adaugă şi TVA-ul, paguba produsă fiind de peste 2 miliarde lei vechi. Luat la întrebări, primarul s-a angajat că va verifica situaţia şi că va veni cu Ghiţă într-o conferinţă de presă ca să lămurească situaţia, deşi a spus că nu-l bănuia de lucruri necurate şi i-a acordat şi ceva circumstanţe atenuante, căci în reţeta pentru asfalt intră şi motorină. Atunci a făcut şi declaraţia cu staţia, care n-a fost una gratuită, afirmă cei care-l cunosc bine pe omul de afaceri Nicolae Diaconu. Şeful politic, dar şi administrativ direct al lui Ghiţă, viceprimarul Costinel Vasilescu, a fost deosebit de dur, ameninţând că dacă se găseşte ceva dubios în tranzacţie, îi retrage acestuia sprijinul politic şi-i zboară de sub fund scaunul de consilier local. Unii spun că amândoi şefii fac pe durii de ochii lumii şi că totul se va inmormânta discret, ca şi până acum, pentru că există documente care pot da aparenţa de legalitate, dacă sunt interpretate aşa cum îşi doresc protagoniştii. Oricum, Diaconu şi Vasilescu se luptă la greu pentru nominalizarea candidatului unic la postul de primar al municipiului pentru alegerile locale de anul viitor. Amândoi au fost asociaţi în afaceri cu directorul de la SPGC, ştiu multe unii despre alţii, aşa că estimările cunoscătorilor în materie merg spre o ţeapă trasă comunităţii…

Manuela AVRAMESCU

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

<span>%d</span> blogeri au apreciat: