Cea mai tare investiţie particulară din nordul Argeşului: sera lui Badea de la Ciofrângeni!

Claudian Badea este unul dintre oamenii care a sfidat criza şi şi-a luat soarta în propriile mâini lansându-se într-o investiţie de mari proporţii într-o unitate productivă. Investiţia totală a fost de peste 450.000 euro, din care fondurile nerambursabile au fost de circa 250.000. Fostul lucrător din domeniul petrolier şi-a schimbat orientarea la anii maturităţii şi cu ajutorul prietenilor, a întocmit un proiect care a obţinut finanţare europeană. În 2008, când documentaţia era realizată, rata de schimb valutar era de 38 lei la 1 euro, iar acum a depăşit 41 lei. Diferenţa a fost suportată de Claudian Badea, căruia nu i-a fost deloc uşor să iasă de la “înghesuială”. Iată ce spunea la inaugurarea serei din 12 iunie omul de afaceri Aurel Ilea: ”Era cât pe ce să-l dau în judecată pe dl. Badea, temându-mă că altfel nu voi mai putea recupera banii pe care mi-i datora. Văzând însă că lucra la un proiect serios, am decis să nu mă pripesc şi bine am făcut: în această primăvară, mi-a achitat datoria prin salata verde pe care mi-a livrat-o şi pe care am vândut-o în magazinele mele de la Curtea de Argeş. Salata de Ciofrângeni m-a convins că lumea vrea cu adevărat produse româneşti şi sunt convins că la fel de căutate vor fi şi roşiile şi castraveţii şi toate celelalte produse de la Sera Badea!”

Mircea Andrei, Sulfina Barbu şi Ştefan Lăzăroiu – exemple de punctualitate

Participanţii la inaugurare au avut plăcuta surpriză de a vedea că şi la noi se poate respecta punctualitatea nemţească: evenimentul a început fix la ora programată, 12.00 (!?!…). Cei care s-au bazat pe sfertul academic, s-au păcălit. Oaspeţii care mai aveau în program şi Ziua comunei Mălureni, localitatea natală a liderului PDL Curtea de Argeş, au folosit cu maximă eficienţă timpul şi după ce au vizitat anexele serei, au făcut şi o vizită la noul sediu al administraţiei publice locale unde ghid le-a fost primarul Doru Panţeru. Cum peste drum era şcoala pentru care primarul a fost cât pe ce să se ia de păr cu inspectorul general şcolar Gabriel Bratu, cei doi le-au povestit senatorului Andrei şi europarlamentarului Barbu istoria acelui conflict, amuzându-se pe seama a ce se întâmplase, împreună cu directorii de la deconcentratele judeţene.

Productivitate de 70-80 t roşii pe recoltă

Chestionat asupra productivităţii serei, Claudian Badea s-a mulţumit să spună că în ceea ce priveşte producţia de salată cu care a început încă din iarnă i-a adus beneficiile estimate, de câteva sute de mili-oane lei vechi. Acestea sunt ceva mai mici decât cele pe care le speră de la roşii, castraveţi sau alte produse obţinute vara, deoarece includ şi costurile pentru acoperirea căldurii necesare asigurării micro-climatului pentru plante şi topirea zăpezii care apasă asupra foliei. Totuşi, faptul că recolta sa este oarecum întârziată, ieşind cu roşiile la vârf de sezon nu-i va aduce un vârf de încasări din prima. Riscurile sunt însă calculate pentru a rezista şi a acoperi costurile de producţie şi în paralel ratele la împrumuturi. Cele mai multe contracte de livrare marfă le are deocamdată pentru zona Rm. Vâlcea, dar ia în calcul foarte serios şi o extindere pentru vânzarea produselor de la Ciofrângeni şi în Argeş. Asta cu atât mai mult cu cât trebuie să intre pe rod cele 6.800 fire de roşii de la care estimează producţii medii de 11-12 kg pe fiecare. Claudian Badea a început investiţia ca pe o mică afacere de familie, dar nu exclude posibilitatea extinderii acesteia în cazul în care cerinţele pieţei o vor impune.

Panţeru, tot mai aproape de PDL

Tradiţionala petrecere s-a desfăşurat la un canton din pădure, aproape de malul Topologului. Acolo a reuşit să ajungă şi prefectul judeţului, Gheorghe Davidescu, primit cu braţele deschise de cei prezenţi, dintre care mulţi au ţinut şi au reuşit să-i supună atenţiei dumnealui, a senatorului Mircea Andrei, a europarlamentarului Sulfina Barbu şi altor oameni cu funcţii problemele cărora nu reuşiseră să le găsească rezolvări. Pentru mulţi participanţi era uimitor modul amical în care discuta primarul Doru Panţeru nu numai cu gazda, Claudian Badea sau cu cumnatul Doru Georgescu, pus la index de organizaţia din urbea Basarabilor, dar şi cu “greii” din PDL. Şi asta pentru că de aproape un deceniu, edilul-şef de la Ciofrângeni este cunoscut ca fiind 90 la sută PSD voturi la alegeri. Totuşi, în ultimul timp, Panţeru şi-a cam diluat culoarea politică de la roşu spre portocaliu. Faptul este explicabil, pentru că dinamic cum este, nu-şi permitre să stea cu mâinile în sân, iar cum izvorul banilor dinspre Consiliul Judeţean a cam secat anul acesta, PDL rămâne singura speranţă. Şi nu este una nefondată, căci localitatea pe care o conduce se găseşte pe lista beneficiarelor de bani guvernamentali pentru asfaltări. După cum se ştie, cu sprijinul senatorului Mircea Andrei, în Argeş s-au repartizat pentru acest obiectiv înscris în Planul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI), desfăşurat prin ministerul condus de către Elena Udrea, 2.800 miliarde lei vechi, din care 880 vor ajunge în colegiul din nord, unde va candida Ştefan Lăzăroiu. Acesta a explicat selecţionarea comunelor care vor primi bani în funcţie de vrednicia şi calităţile de gospodari dovedite de primarii acestora. Iar Doru Panţeru pare să se înscrie în acest tipar, căci din 2000, de când a luat primul mandat, a reuşit să schimbe în bine situaţia din localitatea pe care o conduce.
Pe de altă parte, acesta este nu numai ambiţios, dar şi pragmatic, fapt dovedit în 2002, când s-a despărţit de PUR, pe listele căruia candidase, optând pentru PDSR, actualul PSD. Concluzionând, Panţeru se pregăteşte să încheie un ciclu şi nu este deloc exclus ca anul viitor să ceară şi să obţină un nou mandat de primar, dar de această dată pe lista PDL!

Eva ADAM

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: