O carte cu deosebite rezonanţe sufleteşti – “Povestiri adevărate. Crâmpeie de viaţă”

Scriu cu plăcere şi din convingere despre o carte care mi-a plăcut în mod deosebit. Este vorba de volumul “Povestiri adevărate. Crâmpeie de viaţă”, de un autor bine cunoscut şi respectat în rândurile intelectualităţii argeşene. Aceasta pentru faptul că el a devenit un veritabil reprezentant moral al unei vestite localităţi – Domneşti, din judeţul Argeş – un om devotat trup şi suflet consătenilor. Împreună cu editorul, istoricul şi poetul George Baciu, tipăresc de câţiva ani revista “Pietrele Doamnei”, care cunoaşte deja o răspândire naţională. A publicat, ca autor sau coautor, monografii, prezentări de personalităţi locale, studii de gramatică şi istorie.
De mult nu mi-a fost dat să citesc o nouă apariţie ca această carte, motivaţia afirmaţiilor mele referindu-se la faptul că în paginile ei am întâlnit o îmbinare armonioasă între “Povestirile adevărate”, pe care autorul însuşi le-a trăit, cum ar fi: “Domneşti între legendă şi adevăr” sau “O poveste devenită realitate” şi legende istorice, preluate ca adevărate, bazate pe hrisoave şi tradiţii folclorice, precum: “O poveste însângerată” şi “Amintiri nostalgice”. Unele lecturi provin din relatările altora, oameni de seamă din Domneşti, aşa cum putem exemplifica: “Durerea unei iubiri”, preluată din memoriile profesorului universitar Petre Ionescu-Muscel, despre o pasiune din copilărie pentru frumoasa Nişeta, o ţigăncuşă de un farmec tulburător.
Alte povestiri îşi trag izvoarele direct din istoria medievală, de la Basarab şi mai de departe, reînviate printr-un timp al prezentului permanent, în măsura în care acele izvoare păstrează un filon al realităţii, pe care ni-l transmit cu aceeaşi emoţie ca odinioară. Autorul împleteşte relatările despre comuna Domneşti cu acelea ale familiei sale, bucurându-se de fiecare dată când localitatea natală atrage, din punct de vedere economic şi istoric, atenţia întregii ţări.
Luptători anticomunişti, “Haiducii Muscelului”, destine ale unor oameni harnici, frânte de teroarea comunistă, prin naţionalizare, persecuţie şi închisoare, intelectuali de nivel naţional, preoţi, medici şi învăţători, care se dedică progresului comunei Domneşti – o întreagă pleiadă de oameni deosebiţi populează paginile acestui volum – destine pe care autorul le consideră demne de scrisul său. Îi urăm domnului Ion C. Hiru noi succese pe drumul spre o împlinire superioară!

Ion C. ŞTEFAN

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

<span>%d</span> blogeri au apreciat: