Protest spontan fără precedent la Domneşti: Salvaţi Spitalul “Dr. Teja Papahagi”!

Fără îndoială, ziua de 8 februarie va intra în istoria celor 7 comunităţi locale de pe văile Vâlsanului, Râului Doamnei şi Slănicului, ai căror locuitori erau arondaţi Spitalului “Dr. Teja Papahagi” din Domneşti. Zeci şi zeci de reprezentanţi ai cetăţenilor s-au strâns în curtea unităţii pentru a protesta împotriva deciziei ministrului Sănătăţii, Cseke Atilla, de a o transforma în cămin de bătrâni, apărută înainte cu o săptămână. Oamenii le-au cerut primarilor să li se alăture şi la acest apel au răspuns Nicolae Smădu, din localitate şi Mihai Ungurenuş, din Corbi. VREM SPITAL, NU AZIL! – a fost deviza sub care s-a desfăşurat protestul. N-au lipsit nici lozincile antiguvernamentale, iar cele mai dure acuzaţii au vizat PDL, UDMR şi Preşedinţia României.

O reformă în sănătate contestată dur

Termenul cu care s-a jonglat până la saturaţie după 1990 a fost acela de reformă. În sistemul de asigurare a sănătăţii, acesta s-a tradus prin reducerea paturilor din spitale, a numărului medicamentelor compensate şi printr-o risipă fără precedent a resurselor. Sau cel puţin aşa susţin bolnavii şi chiar personalul medical din sistemul de stat, care consi-deră imorală finanţarea din sistemul public a unităţilor private. Anul trecut, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, dr. Adrian Streinu-Cercel a vizitat spitalele din Argeş şi s-a declarat mulţumit de ceea ce a găsit în unităţile din nordul judeţului.
Încă de la începutul anului 2011 s-a pus pe tapet ideea reorganizării sistemului spitalicesc, în sensul comasării unor unităţi sau schimbării destinaţiei altora. Primele vizate erau cele cu datorii, cu probleme de funcţionare pentru că nu aveau dotări sau linii de gardă complete şi nici perspective de redresare şi eficientizare a actului medical într-un interval de timp rezonabil. Potrivit amintitei decizii ministeriale, în Argeş erau vizate 10 spitale, dintre care 3 au fost desemnate pentru schimbarea destinaţiei. Este vorba despre cele de la Domneşti, Călineşti şi Mozăceni. Primele două nu numai că nu au datorii şi au fost date ca exemplu de dr. Adrian Streinu-Cercel, dar sunt singurele din judeţ care au laboratoarele acreditate RENAR, realizare pentru care s-au cheltuit sume serioase din bani publici.
“Asta nu e reformă în sănătate, e bătaie de joc!” – spuneau protestatarii strânşi în curtea spitalului din Domneşti. Aceştia au susţinut că pedeliştii se răzbună pe Argeşul pesedist, fără să le pese că pun sub semnul întrebării vieţile a peste 40.000 oameni arondaţi unităţii. Cei prezenţi au cerut să se reanalizeze situaţia, iar ministrul să păstreze Spitalul “Dr. Teja Papahagi” ca furnizor de servicii în sănătate, nu ca azil de bătrâni.

“E mai rău decât în ‘47-’48, pe timpul comuniştilor!”

Spitalul din Domneşti funcţionează de prin 1936 şi a fost ctitorit de medicul macedo-român Teja Papahagi. Acesta i-a convins pe domnişani de necesitatea unei astfel de înfăptuiri, aşa că au pus mână de la mână şi au muncit cot la cot până când şi-au văzut visul împlinit. Cei mai vârstnici localnici susţin că s-au făcut adevărate acte de eroism în perioada de început, când s-a operat la lumina lumânării, a lămpilor cu gaz sau chiar a lanternelor, reuşind să se salveze vieţile multor oameni. Spitalul a fost donat statului, iar acum oamenii nu admit să-şi bată cineva joc de truda lor şi a înaintaşilor, transformându-l într-un azil. Şi asta cu atât mai mult cu cât de mai bine de un an, primarul Smădu şi legislativul local au demarat procedurile pentru un astfel de aşezământ pe baza unei donaţii a familiei Ardei, ce include şi 3 ha teren în centrul comunei.
Spitalul “Dr. Teja Papahagi” a fost la apogeu prin anii ‘80, când dispunea de secţii de Interne, Chirurgie, Obstretică-Ginecologie şi Ambulanţă, unele dintre ele fiind desfiinţate de aşa-zisa reformă. Managerul unităţii, dr. Marian Hiru şi-a exprimat uluirea faţă de o asemenea decizie ciudată, “luată pe picior”, care scoate din circuit un spital în care, potrivit afirmaţiilor primarului Smădu, s-a investit numai în ultimii doi ani peste 3,5 miliarde lei vechi în modernizare (centrală termică pe gaze, schimbarea acoperişurilor la 4 din cele 7 corpuri de clădire, reparaţii interioare şi exterioare). La rându-i, primarul Ungurenuş a protestat vehement în numele comunităţii pe care o conduce şi care se mândreşte cu cele peste 37.000 capete de ovine. “Putem aduce aici omul bolnav şi călare pe măgar. Dacă-l ducem la Curtea de Argeş, la 60 km sau la Piteşti, la 80 km, riscăm să ajungem cu el mort!”
Personalul medical şi pacienţii au cerut ca unitatea care înregistrează anual circa 8.000 cazuri (consultaţii, internări, tratamente), având o rată de numai 3% a transferurilor, să fie păstrată ca spital. Primarii celor 7 comune au semnat în acest sens documente comune şi au cerut sprijinul Consiliului Judeţean, în administrarea căruia se află “Dr. Teja Papahagi”. Toată documentaţia a fost înaintată la Ministerul Sănătăţii, care a avertizat că unităţile luate în vizor, după 31 martie nu vor mai putea încheia contracte cu CAS. “E mai rău decât în ‘47-’48, pe timpul comuniştilor! Acum ni se încalcă dreptul de proprietate apărat de Constituţie! Fără să fim consultaţi, ni se ia spitalul. Este o nedreptate la care ne vom opune: numai peste trupurile noastre, dacă vor trece, vor putea face aşa ceva! Domnişani, sunteţi cu toţii aici?…”. “DAAA!…”. “Lăsăm să facă azil din spitalul nostru?…” – i-a întrebat pe cei prezenţi Constantin Hănescu, bunicul marelui nostru tenisman. “NUUU!” – s-a făcut auzit tunetul hotărât al răspunsului.

VREM SPITAL, NU AZIL!

Pentru locuitorii de pe văile celor trei cursuri de apă amintite mai sus, aceasta este o necesitate vitală. Participanţii la protestul din 8 februarie au înţeles-o, indiferent de vârstă şi şi-au strigat revolta faţă de o măsură pe care nu s-au sfiit s-o caracterizeze drept samavolnică. Dintre ei s-a detaşat o fetiţă care i-a cerut mamei sale s-o ducă de la grădiniţă în curtea spitalului, unde şi-a exprimat convingerea că dr. Papahagi se va ruga de unde este la Dumnezeu, ca să nu îngăduie o asemenea nedreptate. Managerul medical, dr. Dana Floarea, şefa laboratorului, dr. Lăcrămioara Năftănăilă, liderul de sindicat, Eugenia Popescu, au pledat convingător pentru păstrarea funcţionalităţii unităţii care dispune de aparatură modernă de radiologie şi imagistică, inclusiv pentru depistarea cancerelor de prostată. “Mama mea a lucrat aici 37 ani ca moaşă, mulţi ne-am născut în acest spital şi nu concepem ca el să fie desfiinţat!”, spunea primarul Nicolae Smădu.
Cei care nu agreează decizia Ministerului Sănătăţii au nevoie de solidaritatea tuturor argeşenilor pentru a o schimba. Oamenii s-au arătat dispuşi să facă donaţii pentru spitalul lor şi între timp a apărut şi ideea cedării legale a 2 procente din dările la stat pentru “Dr. Teja Papahagi”. Avertismentele înscrise pe unele pancarte – “Sănătatea nu este portocalie!” sau “Reformă pentru voi, moarte pentru noi!” – ar trebui să le dea de gândit factorilor de decizie.

O soluţie de compromis respinsă

Decizia desfiinţării unor spitale ar reduce cu aproximativ 5.000 paturi capacitatea de primire a bolnavilor la nivelul întregii ţări. Scandalul izbucnit în urma deciziei ministerului a generat proteste ca la Domneşti la Babadag, Bucureşti, Budeşti, Câmpia Turzii, Floreşti sau Ţăndărei. Preşedintele CAS Argeş, Ştefan Ciocănel, a declarat că va încheia contracte cu toate unităţile din sistem care au personalitate juridică, pentru că nu-şi permite să încalce legea. În 14 februarie a reacţionat şi prefectul Gheorghe Davidescu şi i-a convocat la Piteşti pe factorii responsa-bili din localităţile cu astfel de pro-bleme, pentru a găsi o soluţie viabilă împreună cu directorul DSP Argeş, Anca Alexandrescu. Prefectul a spus că ar susţine cererea Consiliului Judeţean de păstrare a spitalelor din Călineşti şi Domneşti în actuala formă de organizare. Cele din Mozăceni şi Rucăr, pentru că nu îndeplinesc condiţiile, pot fi transformate în cămine de bătrâni.
În cazul disperat în care nu s-ar accepta aşa ceva, primarul Ion Georgescu a propus ca Spitalul “Papahagi” să fie cooptat ca secţie a unităţii din Mioveni. Soluţia de compromis nu este de acceptat pentru dr. Marian Hiru şi pentru primarul domnişan Nicolae Smădu. Şi asta pentru că propunerea nu este total dezinteresată, căci vizează fie laboratorul acreditat, fie radiologia şi imagistica bine puse la punct, ca să nu mai vorbim despre posibilitatea pierderii unui număr de paturi din cele 55 existente şi a personalului aferent. Total inacceptabilă este posibilitatea pierderii personalităţii juridice de către Spitalul “Dr. Teja Papahagi”, ceea ce l-ar pune în imposibilitatea încheierii unui nou contract cu CAS. Pricolul transformării sale într-o anexă gospodărească a spitalului de la Mioveni este real şi imposibil de acceptat de orgoliul local, după 75 ani de funcţionare.

Fiii satului, somaţi să-şi facă datoria

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Argeş, Florin Tecău, domnişan la origine, sprijină salvarea unităţii conduse de către dr. Marian Hiru, ca şi dr. legist Dan Manu. Ar fi timpul ca şi alţi oameni să se alăture acestui demers. Prefectul Gheorghe Davidescu are casa părintească la circa 3 km de spitalul din Domneşti, subprefectul Ion Cârstoiu este din Nucşoara şi se ştie că este cumătru cu şeful statului, Traian Băsescu. La Cotroceni ar putea interveni şi europarlamentarul Elena Băsescu, despre care se ştie că în ultimul timp are legături strânse cu zona Mălureniului, de unde este originar şi tânărul politician pedelist Ştefan Lăzăroiu, care vizează un mandat de parlamentar în nordul Argeşului la viitoarele alegeri. E timpul cel mai potrivit ca personalităţile în cauză să facă efectiv ceea ce oamenii cărora le vor cere voturile aşteaptă de la ei. Ministrul Cseke Atilla a declarat că nu renunţă la reforma spitalelor, dar s-a arătat dispus să analizeze situaţia caz cu caz. Este o ocazie care nu trebuie ratată, dacă într-adevăr n-au uitat de unde au plecat şi unde, cine ştie, cândva, se vor întoarce având nevoie de îngrijire medicală…

Eva ADAM

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: