Buget de 29,65 miliarde lei vechi la Valea Iaşului

Luna februarie a fost plină de evenimente pentru comunitatea locală: în prima săptămână s-au semnat documentele oficiale ale înfrăţirii cu localitatea italiană Longobucco, iar în cea de a doua a fost adoptat bugetul local pentru anul în curs. Privind din exterior, se poate spune că deschiderea spre Europa a determinat o schimbare în bine a atitudinii aleşilor locali, care au ajuns să conlucreze foarte bine la adoptarea bugetului, fapt cu totul inedit în istoria ultimelor două decenii.

Istoricul unei înfrăţiri

Pe baza proiectului “Europa pentru cetăţeni”, în decembrie 2008, o delegaţie condusă de primarul Nicolae Barbu, alcătuită din reprezentanţi ai administraţiei publice locale şi ai şcolii a ajuns la Longobucco, localitate din Calabria, situată în apropierea oraşului Cosenza. Rădăcinile acesteia sunt antice şi a fost pomenită şi de Homer în “Odiseea” sub numele de Temsa, Temesa, iar mai târziu de Argentera. Aceasta deoarece în zonă erau zăcăminte de argint din care se băteau monede. Prima atestare documentară este din 1197, când regele Henric al VI-lea împuternicea o rudă a sa, Pietro di Livonia, să supravegheze extragerea preţiosului metal. Zăcământul s-a epuizat după 1763, mineritul a dispărut dintre ocupaţiile localnicilor care s-au întors spre agricultură, iar Longobucco a fost ocupată de trei ori în timpul războaielor napoleoniene de trupele franceze, între 1806 şi 1808. Spre sfârşitul secolului al XIX-lea, Calabria şi-a câştigat renumele de ţinut al briganzilor, graţie unor “haiduci vestiţi” precum Domenico Strafaci, zis Palma.
În prezent, Longobucco este o comunitate cu peste 3.500 locuitori care se ocupă de agricultură, prelucrarea metalului şi a lemnului, care se îngrijeşte de conservarea mediului. Localitatea are o suprafaţă 210 kmp şi este situată într-o zonă colinară, la altitudinea de 800 m. Delegaţia pe care a deplasat-o la Valea Iaşului a fost condusă de primarul Luigi Stasi şi viceprimarul Giovanni Pirillo şi a avut în componenţă reprezentanţi ai tuturor mediilor locale, inclusiv o româncă stabilită în Italia, revenită pentru o scurtă vizită la casa părintească. Oaspeţii au vizitat Piteştiul, Câmpulungul, comuna cu care se înfrăţeau, cu bisericile de la Bărbălăteşti (construită în 1801) şi Cerbureni şi au fost primiţi şi la Dr. Oetker, unde au fost impresionaţi de ceea ce au văzut. După semnarea documentelor de înfrăţire, acordul a fost sărbătorit cu un prânz prelungit mult după ora cinei, în cursul căruia au fost cinstite bucatele româneşti şi băuturile noastre. Ambii primari şi-au exprimat hotărârea de a strânge relaţiile dintre comunităţi în avantajul reciproc. O primă ocazie va fi pe 21 mai, când se va sărbători Ziua comunei Valea Iaşului, eveniment la care fraţii italieni şi-au anunţat deja prezenţa.

Bani pentru biserici, drumuri şi nevoi sociale

Adoptarea bugetului pentru anul 2011 s-a făcut mai uşor decât oricând, graţie colaborării la nivelul conducerii executivului, între primarul Nicolae Barbu şi viceprimarul Marian Olărescu şi a eficienţei cu care s-a lucrat în comisiile legislativului. Orgoliile de partid sau de grup au fost lăsate la o parte, s-a discutat argumentat, s-au analizat corect priorităţile şi oportunităţile şi în final s-au repartizat raţional cheltuielile. Banii pentru biserici n-au mai constituit prilej de ceartă, cum s-a întâmplat în anii trecuţi, dar s-a cerut imperativ justificarea sumelor deja primite. Primarul a obţinut susţinere atât pentru păstrarea elevilor localnici la şcolile din comună prin ajutorarea acestora cu rechizite şi materiale didactice, dar şi pentru acordarea de ajutoare sociale persoanelor aflate în dificultate. Condiţia este aceea a analizării situaţiilor în Consiliul Local, pe baza anchetelor sociale şi a stabilirii unor criterii precise pe tipuri de cazuri. În final, s-au asigurat şi banii necesari reparaţiilor de drumuri, absolut necesare după perioada de iarnă.
Demn de remarcat este faptul că şi într-un an de criză, la Valea Iaşului s-au găsit resurse pentru ajutoare sociale, datorită faptului că bugetul primeşte o “injecţie” financiară considerabilă de la Dr. Oetker, care plăteşte anual prin taxe şi impozite circa 12 miliarde lei vechi. Acum un an, firma germană a solicitat teren din izlazul de la Valea Uleului pentru construirea altor două fabrici. Datorită unui litigiu în justiţie pe pământul în cauză, nu s-a putut lua vreo decizie. Rămâne de văzut dacă solicitarea va rămâne de actualitate până la soluţionarea cauzei…

Vladimir ALBU

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: