Prima Săptămână de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor

Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor a început în seara zilei de 18 ianuarie, la Catedrala Patriarhală din Bucureşti. Acolo a fost oficiată Slujba Vecerniei de Prea Sfinţitul Părinte Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal. La slujbă a participat Prea Fericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române şi au asistat reprezentanţii Bisericilor creştine din Bucureşti, informează Radio TRINITAS.
Prea Fericitul Părinte Patriarh Daniel a arătat în cuvântul său că fidelitatea şi continuitatea depăşesc descurajarea şi delăsarea care se pot instala în eforturile de unire ale creştinilor: “Cu această dorinţă de fidelitate faţă de idealul care devine pentru noi şi o datorie de a lucra pentru unitatea creştină, ne reîntâlnim. Când Dumnezeu trimite Duhul Său şi noi suntem pregătiţi să Îl primim, iarăşi dăruieşte nebănuite inspiraţii pentru a lucra împreună, pentru a ne recunoaşte reciproc şi pentru a arăta frăţietatea între noi. Uneori Dumnezeu ne îndemnă să ne apropiem prin bucurii, prin daruri neaşteptate şi nemeritate, alteori prin situaţii dificile la care nu ne aşteptăm. De exemplu, acum în lume sunt foarte mulţi creştini care suferă pentru că sunt creştini, care sunt persecutaţi şi îşi dau viaţa doar pentru că mărturisesc că sunt creştini. O sensibilitate creştină sporită, o manifestare a frăţietăţii şi a solidarităţii cu ei este iarăşi parte din rugăciunea pentru unitate, unitate în suferinţă, nu doar unitate în bucurii, în realizări şi succese”.
Conform programului stabilit, omilia din acea seară a fost susţinută de reprezentantul Bisericii Greco-Catolice, Prea Sfinţitul Mihai Frăţilă, Episcop greco-catolic rezident în Bucureşti, auxiliar de Alba-Iulia şi Făgăraş, care a arătat că statornicia în credinţă este o precondiţie în vederea realizării unităţii creştine: “Nu ştim cum şi când se va reface unitatea creştină. Putem sau nu să o întrezărim, dar nimeni nu cunoaşte felul în care ea va deveni realitate. Dacă acest scenariu îi aparţine în mod exclusiv Cerului, Dumnezeu ne cere însă ca în aşteptarea darului Său, fiecare dintre noi să fie statornic în simplitatea de a săvârşi binele, de a fi cuviincios şi de a continua rugăciunea”.
Tema din acest an a Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor a fost textul scripturistic: “Şi stăruiau în învăţătura apostolilor şi în împărtăşire, în frângerea pâinii şi în rugăciuni” (Faptele Apostolilor 2,42).
Manifestările religioase s-au încheiat pe 25 ianuarie.
Roxana MOLDOVAN

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

<span>%d</span> blogeri au apreciat: