Liturghie arhierească la Mănăstirea Slănic

Mănăstirea argeşeană Slănic s-a aflat duminică, 16 ianuarie, în sărbătoare. Sfânta Liturghie a fost oficiată, în paraclisul cu hramul “Schimbarea la Faţă”, de Înalt Prea Sfinţitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Argeşului şi Muscelului. “Se cuvine, fraţi şi surori, să avem recunoştinţă faţă de Dumnezeu. Să ne facem un examen şi să punem un început bun în rostirea noastră, pentru că orice cuvânt al nostru care poartă otravă, otrăveşte în jur şi orice cuvânt al nostru care poartă bucuria, mângâierea Duhului Sfânt, bunăvoinţa, iertarea, înţelegerea şi îngăduinţa, toate acestea zidesc şi ne ajută să ne înţelegem rostul pe acest pământ”, a spus Înalt Prea Sfinţitul Părinte Calinic.
Prima atestare documentară a mănăstirii argeşene Slănic datează din anul 1679. Despre schitul Slănic tradiţia se spune ca a fost ctitorit de voievodul Vlad Ţepeş şi ca ar fi existat şi pe vremea domnitorilor Neagoe Basarab şi Mihai Viteazul. În anul 1805, din motive necunoscute nouă, schitul se desfiinţează, biserica fiind mutată în jurul anului 1830 într-un sat din Vlaşca, nemairămânând din el, aşa cum ni se arată într-un document de la 1871, decât numai ruinele şi o cruce de piatră, datată 1788(9), care să vestească peste vremi că aici a existat, cândva, o vatră monahală.
La 1916, monahul Irinarh Pulpea, originar din Slănic, cunoscând cele depre schit, se retrage aici în sihăstrie, iar la 1922, luând de ajutor pe ieromonahul Isidor Ghimpeţeanu (de la Mănăstirea Robaia), încep construirea unei biserici în cinstea Maicii Domnului.
Construcţia bisericii durează până la 1930 şi se sfinţeşte în toamna aceluiaşi an, la 19 octombrie. Din 1991 se ridică o nouă biserică pe locul celei de la 1930, iar în 1932, Schitul Slănic capătă statut şi titulatură de mănăstire. După o perioadă relativ scurtă de instabilitate, în 1944 este numit ca stareţ al schitului părintele Vitimion Niţoiu, cel care va pune temeliile vieţii monahale la Slănic prin introducerea rânduielii de slujbă zilnică după tipicul mânăstiresc şi a vieţii de obşte după regulamentele monahale. În 1978 se retrage, lăsând conducerea schitului în seama ucenicului său, părintele Teofil Bădoiu, iar în 1990, cunoscându-şi dinainte sfârşitul, trece la cele veşnice.
În anul 2010, după moartea părintelui Teofil Bădoiu, este ales stareţ al mănăstirii părintele Clement, venit de la Mănăstirea Aninoasa. Mănastirea Slănic este numită astăzi de Înalt Prea Sfinţitul Părinte Calinic, Taborul Argeşului, datorită celor trei altare ridicate aici: biserica mare din zid ridicată în cinstea Maicii Domnului – Naşterea Maicii Domnului şi două paraclise mai mici cu hramurile “Schimbarea la faţă” şi “Sf. Ierarh Calinic de la Cernica”.
Roxana MOLDOVAN

Un răspuns sa “Liturghie arhierească la Mănăstirea Slănic”

  1. goru geo Says:

    Blogul Sfintei Manastiri Slanic: http://manastireaslanic.wordpress.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: