Asociaţia crescătorilor de ovine CORBII DE PIATRĂ sfidează criza prin muncă

Asociaţia crescătorilor de ovine condusă de către dr. Ion Săvescu a încheiat anul 2010 având în cont la 31 decembrie suma de 1.416.782 lei (14,167 miliarde lei vechi), după ce şi-a achitat toate obligaţiile faţă de stat. Este o reuşită care merită să fie remarcată, mai ales într-un an de criză. Secretul acesteia este simplu şi la îndemâna oricui şi are trei componente de bază: munca inteligentă, fructificarea oportunităţilor şi împărţirea corectă a beneficiilor între cei 221 membri, astfel încât să se constituie şi un fond de dezvoltare.

Scurt istoric

La Corbi, creşterea ovinelor este o ocupaţie tradiţională ale cărei rădăcini se pierd în negura veacurilor. Dragostea de animale şi spiritul gospodăresc organizat moştenit de la componenta ardeală a arborelui genealogic i-a ajutat deseori să se ridice deasupra nevoilor zilnice chiar şi în vremuri mult mai grele. Se poate spune fără teamă de a greşi prea mult, că faima păstorilor din Corbi justificată prin rezultatele trudei lor este binemeritată.
După 1990, pentru mulţi dintre români, creşterea ovinelor a devenit o ocupaţie din ce în ce mai puţin rentabilă, datorită costurilor tot mai greu de acoperit prin valorificarea bunurilor – lână, produse din lapte şi carne. În comuna de pe valea Râului Doamnei erau însă oameni care nu se împăcau cu o asemenea situaţie. Unul dintre ei era medicul veterinar Ion Săvescu. Acesta a reuşit să adune un comitet de iniţiativă format din 9 membri, care aveau împreună circa 4.000 oi. Visul lor era să pună bazele unei asociaţii puternice a crescătorilor de ovine locali şi, până la sfârşitul anului 2006, numărul deţinătorilor de ovine care li s-a alăturat a ajuns la 49, iar turma comună a ajuns la 8.500 capete. Aşa s-a născut Asociaţia crescătorilor de ovine CORBII DE PIATRĂ care, la sfârşitul anului trecut – după cum am spus – număra 221 membri cotizanţi şi 30.000 ovine.

Trudnicul drum spre reuşită

Constituirea asociaţiei n-a fost decât primul pas pe o cale presărată cu destule greutăţi. La început, aceasta a obţinut închirierea pământurilor libere, care ameninţau să se pârlogească. În 2007 a apărut oportunitatea obţinerii unor subvenţii pentru păşuni, inclusiv cele alpine. Asociaţia a închiriat păşunile aferente satelor Corbi şi Poenărei, de pe izlazuri şi golul alpin. Din 2008 s-au închiriat pe 5 ani păşunile alpine din munţii Maliţa, Preotesele, Bîndea, Gălăşescu, Păpăul şi Muşătescu, adunând o suprafaţă de 1.779 ha. Folosirea inteligentă a subvenţiilor a permis nu numai creşterea calităţii acestora sau amenajarea unor drumuri de acces, dar şi ajutorarea membrilor.
“Am căutat astfel să oferim un sprijin real pentru crescătorii de ovine, iar pentru a-i stimula, le-am dat şi ajutoare materiale. Dacă în 2009, pentru anul anterior le-am dat câte 20 lei pe cap de ovină, în anul următor ne-am permis să dăm 25 lei”, spune dr. Ion Săvescu, preşedintele în funcţie al asociaţiei, omul care s-a zbătut pentru rotunjirea averii comunităţii locale. Urmare a eforturilor sale de obţinere a documentelor doveditoare ale proprietăţii şi a unor cadastrări, a dus la creşterea bazei materiale a păşunilor cu aproape 800 ha, spun ceilalţi membri.
CORBII DE PIATRĂ funcţionează pe bază de statut şi regulamente interne stabilite de Adunarea Generală care se desfăşoară de două ori pe an. Ultima a fost în 9 ianuarie. Conducerea aleasă din 4 în 4 ani este asigurată de un consiliu director format din 9 membri. Preşedintele Ion Săvescu este ajutat în acest mandat de Viorel Cotigă, Ion Mogaru, Adrian Prodea, Vasile Rizoi, Benone Stăncescu, Vasile Stăncescu, Ion Tărciatu şi Gheorghe Gh. Zaharia. În ultima vreme s-au înmulţit cererile deţinătorilor de animale “străinaşi”, dar ei sunt acceptaţi în asociaţie condiţionat, deoarece nu dispun de suportul material al păşunilor.

Proiecte pentru 2011

Asociaţia a obţinut în 2009 subvenţii pe păşuni de la APIA pentru anul precedent în sumă de 1.057.357 lei (10,573 miliarde lei vechi), iar anul trecut de 1.332.320,68 lei (13,323 miliarde lei vechi). Din aceste sume s-au reparat drumuri de acces, s-au făcut curăţiri de lăstăriş şi mărăcini pe izlazuri şi păşuni alpine, s-au construit podeţe şi bordeie şi stâna de la Bîndea. În urma numeroaselor controale ale reprezentanţilor APIA şi SAPARD şi a monitorizării din ultimii 3 ani s-a obţinut certificat ecologic pentru unele păşuni (şi, pe cale de consecinţă, şi pentru produse), care au fost categorisite de valoare naturală. Totodată s-a recunoscut şi păstrarea practicilor tradiţionale. Astfel, dacă plata unică pe suprafaţă de zonă defavorizată este de 71,12 euro/ha, păşunile care au certificat primesc 124 euro/ha.
Asociaţia CORBII DE PIATRĂ a sponsorizat anul trecut tradiţionala “Rapsodie păstorească”, amenajând scena şi oferind crescătorilor de animale fruntaşi premii de câte 150 lei, care au totalizat 3.600 lei. “Suntem singura asociaţie din ţară care a oferit şi sprijin material membrilor!”, afirmă cu mândrie preşedintele Ion Săvescu. Acesta recunoaşte că este imposibil să mulţumeşti pe toată lumea, dar este convins că drumul pe care s-a plasat asociaţia este cel corect.
Proiectele pentru acest an sunt extrem de interesante. Mai întâi se urmăreşte împrejmuirea păşunilor de la Poienile Vâlsanului, terenuri în suprafaţă de 74 ha cumpărate de oamenii din Corbi prin 1921, care sunt poluate din inconştienţa turiştilor cu fel şi fel de gunoaie. Ideea este ca ecologizările periodice să fie păstrate, iar zona, de o deosebită frumuseţe, să nu fie afectată. Se va continua cu repararea drumurilor de acces spre păşuni şi se urmăreşte amenajarea unei stâne moderne la Maliţa. Aceasta ar urma să fie dotată cu camere şi două băi, pentru a fi introdusă în circuitul turismului pastoral. În viitor, în jurul ei se vor construi mai multe căbănuţe, iar turiştilor li se vor pune la dispoziţie produse ecologice tradiţionale.
De asemenea, se are în vedere cadastrarea munţilor Păpăul (care este aproape de final) şi Muşătescu. Preşedintele Săvescu a vorbit în acest context nu numai despre dificultatea găsirii documentelor doveditoare, dar şi despre o anumită superficialitate constatată la întocmirea cadastrelor necesare intabulărilor terenurilor cu păşuni. Există o permanentă preocupare a conducerii asociaţiei pentru valorificarea produselor din carne şi lapte de ovină, pentru că din lână, practic, nici costul tunsului nu se mai plăteşte. În ideea adaptării la cerinţele pieţei, s-a luat în considerare şi valorificarea fructelor de pădure de pe terenurile certificate ecologic sau a petalelor de bujor de munte pentru ceai. Strategia pe următorii ani urmăreşte creşterea rentabilizării şi prin colaborarea cu cu asociaţia condusă de către Virgil Baciu. Un prim pas ar fi înfiinţarea unui depozit de fructe. Asociaţia crescătorilor de ovine CORBII DE PIATRĂ a plătit anul trecut la bugetul local 95.485 lei, adică aproape 1 miliard lei vechi. Dr. Ion Săvescu este, totodată, membru fondator şi face parte din structura de conducere a Federaţiei Oierilor de Munte, cu sediul la Braşov. Dumnealui este convins că asociaţiile crescătorilor de animale, ca şi cele agricole pot fi soluţii viabile pentru prosperitatea locuitorilor zonelor rurale, dar numai atunci când sistemul de infrastructură (drumuri de acces, alimentare cu apă, electricitate ş.a.m.d.) va fi cât de cât pus la punct. “Suntem pe drumul cel bun, dar mai avem mult de muncă…”.
Vladimir ALBU

Un răspuns sa “Asociaţia crescătorilor de ovine CORBII DE PIATRĂ sfidează criza prin muncă”

  1. Oferta furaj miei marca Evialis – grupul Agricola Bacau
    SAC 25 kg – 38 ron. Pentru detalii 0752172360

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: