Spaimă la Nucşoara: pământul se scufundă şi copacii urcă spre cer!

“Ne înghite pământul, draga mea, nu ne mai rabdă Dumnezeu răutăţile… Iată semnele Apocalipsului!” – aşa se jeleau nişte bătrâne, după ce în primele zile ale lui decembrie, în pământul din satul Gruiu au apărut cratere imense în unele locuri, iar în altele movile cu copaci, care tindeau cu fruntea spre cer, oglindindu-se în bălţi noroioase ivite ca prin minune. Prin zona Carpeni, solul părea să fi intrat în stăpânirea cârtiţelor, sobolilor sau altor vietăţi teribile iscate din coşmaruri ancestrale, care-şi făcuseră de cap în voie, fără teamă de pedeapsă. Probabil că, de la o anunmită înălţime, privitorii ar fi putut jura că la Gruiu s-a mutat enigmaticul poligon de la Nazca, din America de Sud. Aşa s-a făcut că prin nordul Argeşului au început să bântuie zvonuri potrivit cărora, la Nucşoara şi-ar face de cap nişte vulcani noroioşi.

Fenomen natural, proprietari păgubiţi

Singura explicaţie raţională a apariţiei craterelor cu diametre de peste 20 m şi adâncime de peste 5 m pare să ţină de structura solului şi de ploile abundente din prima săptămână a lunii decembrie, care s-au adăugat celor anterioare. Îmbibarea pământului cu apă a determinat alunecări de teren haotice, care au înspăimântat populaţia. Autorităţile locale au apelat la ISU şi la celelalte organisme specializate ale statului. Specialiştii au explicat distrugerile prin cauze naturale, mai ales că nu erau singulare. Proprietarii terenurilor din zona calamitată vor rămâne cu pagubele, pentru că nu au terenurile asigurate, iar statul – mai ales în vremuri de criză cum sunt cele pe care le trăim – nu are resurse disponibile pentru a-i ajuta, mai ales după ce în vară s-au înregistrat inundaţii catastrofale în Moldova. “Am convocat Comitetul local pentru situaţii de urgenţă, am făcut un inventar al pagubelor evaluate şi am întocmit raportul pentru informarea autorităţilor administrative la toate nivelurile. Am cerut ajutor, dar e greu de spus dacă există posibilităţi, mai ales acum, în preajma iernii”, spunea primarul Corneliu Berevoianu la un post de televiziune local.
În urma alunecărilor de teren de la Gruiu, mai multe drumuri de câmp au fost afectate şi au pus în pericol şi Drumul Comunal 268, care face legătura între Nucşoara şi Vlădeşti. Este greu de crezut că se vor găsi bani pentru consolidarea terenurilor de acolo, atâta timp cât în ultimii 20 ani nu s-a făcut mare lucru nici măcar pentru drumul care leagă comuna Corbi de cea mai nordică localitate de pe valea Râului Doamnei. Acesta are destule porţiuni unde pare de-a dreptul bombardat şi gata s-o ia la vale în orice moment. Terenurile afectate de la Gruiu – foarte probabil – nu vor mai putea fi folosite decât pentru păşunatul ovinelor şi caprinelor, pentru că bovinele ar fi în mare pericol. Înaintea începerii recensământului terenurilor şi animalelor din decembrie curent, la Nucşoara se estima că proprietarii de animale, inclusiv membrii celor două asociaţii constituite, deţineau circa 1.500 oi. Anul acesta s-a pierdut subvenţia pe suprafaţă, deoarece nu s-au îndeplinit condiţiile stabilite de normele europene, potrivit cărora terenurile trebuiau să fie în administrarea utilizatorilor. Şi foarte probabil situaţia nu se va schimba nici anul viitor, deoarece Consiliul Local refuză să scoată la licitaţii publice pentru concesiune păşunile de pe izlazuri sau cele alpine în suprafaţă de peste 1.000 ha, din Munţii Mariţa, Gruişor, Mavrea şi Galbena. Cauza: teama de “străinaşii” care ar putea să le câştige, dându-i la o parte pe localnici. Aceştia nu au posibilitatea să rezolve problemele de îmbunătăţiri funciare prin resurse proprii, astfel că, în lipsa banilor europeni, le rămâne numai speranţa în ajutorul divin…
Vladimir ALBU

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: