Să ne păstrăm optimismul!

În aceste zile, tot omul gospodar se retrage în bătătura casei. Iarna a luat în stăpânire dealurile dimprejur acoperind cu zăpadă rănile pământului de la Gruiu sau de aiurea. Munţii şi-au pus cuşme albe, iar gerul face pe arhitectul, construind sloiuri sau ţurţuri ucigători din gheaţă. Când scriu aceste rânduri, mă gândesc la unul dintre alpiniştii noştri omorât de un astfel de ţurţure în Munţii Argeşului. În vară a cucerit vârful Aconcagua, din America de Sud, faptă ce nu e la îndemâna oricui, şi-acum…
Îmi trag sufletul aproape de căldura focului, încercând să alung frigul din suflet şi ostenelile oaselor adunate pe drumurile bătute în acest an. Şi în liniştea nopţii, încerc să pun în balanţa socotelilor câte din planurile făcute la sfârşitul lui 2009 le-am împlinit în 2010. Şi nu prea dă casa cu masa, cum se spune… Aş putea da vina pe criză, dar eu nu sunt guvernul, aşa că nu sunt tentat să arunc responsabilitatea în curtea nu ştiu cui. Şi asta pentru că prin muncă am scos-o fiecare din noi cât de cât la capăt, în ciuda curbelor de sacrificii care au dus la îngroşarea numărului şomerilor, la ciuntirea veniturilor bugetarilor cu 25% şi a tuturor celorlalţi Dumnezeu mai ştie cu cât, din cauza scumpirilor în lanţ.
În cursul anului 2010 am asistat la lupte politice în Parlament şi la masive demonstraţii de protest, spectaculoase în aparenţă, dar fără rezultatele aşteptate. În lumea satelor, noi ne-am văzut de treburile ştiute din veac în veac şi am năduşit din primăvară până în toamnă, ca să nu ne prindă iarna cu hambarele şi grajdurile goale şi să nu luăm foamea chiriaş. În vară, pe lângă publicaţia noastră, a început să funcţioneze Asociaţia Agricolă ARGEŞUL de NORD. Orice început se vrea rodnic, dar în an de ciză ştiam că lucrurile se mişcă mai greu. Important este că se mişcă şi putem avea speranţe întemeiate pentru anul care vine. Tot mai mulţi oameni ai pământului conştientizează faptul că acum avem o şansă în plus pentru a reuşi prin noi înşine, însă numai strângând rândurile.
Peste câteva zile se vor împlini 21 ani de la acel decembrie sângeros, în care au pierit sub gloanţe mulţi compatrioţi ce nu mai sufereau egalitatea în sărăcie, impusă de comuniştii care au furat alegerile din noiembrie 1946, cu ajutorul tancurilor sovietice. Nici acum nu se ştie dacă a fost sau nu revoluţie în 1989, dar judecând după ce s-a întâmplat în anii care au urmat, o concluzie se impune: am intrat în zodia strângerii curelei, chiar dacă au mai fost şi scurte perioade de relaxare. Între ceea ce am visat şi realitatea cotidiană s-a căscat o prăpastie în care mulţi dintre noi au căzut. E timpul să ne împăcăm şi să ne scoatem din nevoi prin munca noastră, nu aşteptând să ne pice din cer nu ştiu ce pară mălăiaţă a pomenilor electorale.
Anul de care ne vom despărţi curând nu ne-a adus prea multe bucurii, deşi poate am fi meritat. Speranţele neîmplinite se vor materializa anul viitor dacă vom şti să trudim pentru acest scop. Poate că uneori ne-am rămas datori nouă înşine, dar n-avem dreptul să ne dezamăgim copiii. Chiar dacă toate par să ne fie împotrivă, nu trebuie să disperăm. Putem găsi sumedenie de exemple în jurul nostru. Aici, în nordul Argeşului sunt numeroase familii care au pierdut oameni dragi prin puşcăriile comuniste, pentru că voiau o viaţă mai bună pentru noi. Să nu-i dezamăgim! Echipa naţională de handbal feminin a câştigat medalia de bronz la Europene luptându-se împotriva danezelor, acasă la ele şi înfrângându-şi propriile neputinţe. Copiii noştri s-au remarcat la olimpiade şi concursuri şcolare internaţionale, deşi comparativ cu ceilalţi erau socotiţi nişte fomişti. Dragii mei, dacă vrem cu adevărat, avem viitor! Nu trebuie să disperăm, pentru că suntem nişte supravieţuitori ai unor vremuri şi mai grele decât acestea. Şi tocmai de aceea vă urez, cu inima deschisă, La Mulţi Ani!
Virgil BACIU

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: