Poveste adevărată de Crăciun, cu final fericit: oameni cu suflete mari vin în sprijinul lui Ionuţ!

În prag de sărbători, un SOS lansat din disperarea sărăciei de un adolescent nu i-a lăsat indiferenţi pe creştinii din zona Curtea de Argeş. Ionuţ Bărbulescu este orfan şi locuieşte cu mama sa în satul Anghineşti, comuna Băiculeşti. Elev în an terminal la Grupul Şcolar Auto, a solicitat sprijinul presei locale pentru a i se da şansa de a nu se pierde pe valuri crizei şi a duce o viaţă normală.
Acest apel a declanşat investigaţii jurnalistice. De la şcoală s-a aflat faptul că Ionuţ era un băiat silitor şi cuminte, exemplu pentru colegi, astfel că fusese ales şef al clasei, funcţie pierdută apoi din cauza absenţelor. Acestea fuseseră provocate de imposibilitatea reală de a acoperi costul navetei de la Băiculeşti la Curtea de Argeş. Tânărul Bărbulescu se văzuse picat într-o situaţie dificilă, din care nu putea ieşi singur, mai ales că mama lui avea şi ceva probleme psihice. Atunci şi-a luat inima în dinţi şi a apelat la presă pentru a fi ajutat să-şi finalizeze studiile liceale prin bacalaureat şi să se angajeze, pentru a-şi putea ajuta mama să tră-iască o viaţă omenească, alta decât cea prezentă, când amândoi se zbat în lipsuri. Profesorii săi, în frunte cu dirigintele Aurelian Solomon, au avut numai cuvinte de apreciere faţă de comportamentul lui Ionuţ Bărbulescu, regretau situaţia în care a ajuns şi îşi exprimau speranţa ca va fi ajutat să iasă din ea.
La modesta, dar curata casă părintească din Anghineşti, jurnaliştii au aflat de la mama sa trista lor poveste. Acum trei ani a murit tatăl lui Ionuţ, care contractase un împrumut bancar. Pentru un rest de plată în sumă de 13 milioane lei vechi, cei doi riscau acum să-şi piardă casa. Nevoile îi siliseră să facă alt împrumut de 15 milioane la PROVIDENT, pe care nu aveau de unde să-l plătească, întrucât totalul veniturilor lunare ale familiei era de 3,5 milioane lei vechi, pensie de urmaş. Naveta lunară a băiatului la şcoală era de aproape 2 milioane. Aşa au ajuns mama şi fiul să nu prea aibă după ce bea apă, căci aveau şi datorii prin sat. Iarna i-a prins fără lemne de ajuns, fără haine şi încălţăminte cu care să înfrunte cu succes gerul agasant de la mijlocul acestui decembrie cu aspect siberian pe alocuri. Pe de altă parte, Ionuţ se temea să nu fie exmatriculat din cauza absenţelor.
Cazul său, prezentat în presa scrisă şi audio-vizuală locală şi eforturile jurnaliştilor care au bătut în uşile firmelor şi oamenilor cu posibilităţi materiale a stârnit un val de simpatie printre argeşeni. Fiecare a dat ce l-a lăsat sufletul, astfel că problemele familiei Bărbulescu, cel puţin pentru moment, s-au rezolvat: datoriile au fost acoperite, ca şi naveta până la sfârşitul anului şcolar, există promisiuni de angajare pentru Ionuţ, în sobă arde focul, astfel că nu vor mai tremura nici mâţele casei, iar pe masa de sărbători nu va bate vântul a pustiu. Ionuţ Bărbulescu şi mama lui pot acum să privească fără teamă în viitor, graţie solidarităţii umane în faţa nevoilor. O poveste adevărată, din care toţi avem de învăţat…
Vladimir ALBU

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: