FĂRĂ JUMĂTĂŢI DE MĂSURĂ – Sănătatea de stat, aproape o hazna

Sistemul public de sănătate din România ar trebui “dinamitat”, ras de pe faţa pământului şi apoi reconstruit din temelii. Sănătatea de stat a ajuns într-o stare vecină cu haznaua. Cineva trebuie să pună piciorul în prag din punct de vedere al deciziei politice. Dar cine? Cui îi pasă cu adevărat de soarta pacientului român? Nu există partid care să fi trecut pe la putere şi care să fi vrut să facă ordine, să schimbe radical situaţia. Toate sunt o apă şi-un pământ, ceea ce dovedeşte că mafia politico-medicală, să-i zicem aşa, este realmente de neclintit. O mafie mai cinică şi mai sfidătoare ca oricare alta, pentru că produce bani, bani grei, din boala omului de rând.
Nici reacţia societăţii civile nu este pe măsură. Aţi văzut vreun protest serios, în ultimii douăzeci de ani, împotriva umilinţelor la care eşti supus în spitalele statului? Împotriva sistemului care te obligă să dai şpagă la doctori, la asistente, la infirmiere? Românii ies greu în stradă, iar cand ies – se hlizesc, ridicoli, unii la alţii, distrându-se copios pe “dansul pinguinului”. Ştiţi bine, ne lipseşte simţul tragicului. Am spus-o de nenumărate ori: Sănătatea trebuia declarată prioritate naţională, indiferent de vremuri, bune sau de criză. Dar cine să-i oblige pe politicieni să treacă domeniul pe lista priorităţilor absolute? Cine? Unde ne sunt intelectualii, care, prin excelenţă, ar fi firesc să emită opinii critice, unde sunt oamenii din sistem corecţi şi buni profesionişti, unde sunt pacienţii care-au fost nevoiţi să mituiască pentru o porţie de sănătate?
Nu avem replică organizată. După fiecare episod dramatic consumat în spitalele de stat, ne indignăm, dar nu sub o formă structurată, ci numai între prieteni, între vecini şi în faţa televizorului. La câtă mizerie, materială şi morală, este în sistemul sanitar de stat, ar fi fost normal să existe nu una, ci o sută de asociaţii care să militeze pentru drepturile bolnavilor. În loc să dăm o replică tăioasă, stăm cu braţele încrucişate şi ne lamentăm în scara blocului. Sistemul public de sănătate din ţara noastră este unul tipic lumii a treia. Politicul e principalul vinovat, pentru că politicul ia hotărâri şi face legi. Spitalele de stat sunt la cheremul politicului, o vacă de muls pentru “gangsteri”. Mafioţii s-au îmbogăţit, în timp ce sistemul oferă condiţii oribile, de groază, românilor care sunt nevoiţi să-l frecventeze ca pacienţi.Trecerea spitalelor de la minister la administraţiile judeţene şi locale nu va rezolva nimic. Dacă opinia publică va continua să tacă şi să fie complice prin lipsa unei atitudini tranşante, spitalele publice vor rămâne raiul şpăgilor şi al săraciei. Sunt convins, însă, că nici de acum înainte comunitatea nu va reacţiona. Vom da şperţ pe mai departe, încurajând, indirect, un sistem aproape criminal să-şi perpetueze nemernicia.
Mihai Paul CODUNAS
mihaipaulcodunas@yahoo.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: