Sărbătorirea Sf. Dimitrie cel Nou, sub păstorirea PF Daniel

Acesta a fost al patrulea an în care a fost organizată Sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou sub păstorirea Prea Fericitului Părinte Patriarh Daniel. Fiecare dintre aceşti ani a avut o semnificaţie deosebită pentru preoţii şi credincioşii din Patriarhia Română, Biserica noastră omagiind de fiecare dată câte un eveniment major din istoria creştină bimilenară: 2008 a fost Anul “Sfintei Scripturi”, 2009 a fost Anul “Sfântului Vasile cel Mare” şi al celorlalţi Sfinţi Capadocieni, iar 2010 este Anul “Crezului Ortodox şi al Autocefaliei Româneşti”. Credincioşii veniţi din toate zonele ţării s-au putut închina, de sărbătoarea Patriarhiei Române, şi la moaştele altor sfinţi.
“La Sărbătoarea Cuviosului Dimitrie cel Nou din anul 2008 au fost aduse spre închinare moaştele Sfântului Apostol Pavel din Grecia. Anul trecut, în 2009 au fost aduse moaştele Sfântului Vasile cel Mare din Grecia şi, de asemenea, moaştele Sfântului Grigorie Teologul primite atunci în dar de către Patriarhia Română din partea Eminenţei Sale Christoph Schonborn, Arhiepiscopul Vienei, ca şi moaştele Sfântului Grigorie de Nyssa, cele care se păstrează la Biserica Domniţa Bălaşa din Bucureşti. Anul acesta, proclamat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept Anul Crezului Ortodox şi al Autocefaliei Româneşti, la Sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, a fost adusă pentru prima dată la Bucureşti racla cu un fragment din Lemnul Sfintei Cruci pe Care a fost răstignit Mântuitorul Iisus Hristos”, a spus pr. Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.
Anul acesta, la Sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou a participat la Sfânta Liturghie, alături de Prea Fericitul Părinte Patriarh Daniel şi de ceilalţi ierarhi români şi străini, şi Sanctitatea Sa Bartolomeu I, Patriarhul Ecumenic. Sanctitatea Sa a mai vizitat România în anul 2007, atunci când a participat la funeraliile vrednicului de pomenire Părinte Patriarh Teoctist. “La sărbătoarea de anul acesta a Cuviosului Dimitrie cel Nou a participat şi Sanctitatea Sa Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, care a efectuat o vizită frăţească în Patriarhia Română, la invitaţia Prea Fericitului Părinte Patriarh Daniel. Această vizită frăţească a Sanctităţii Sale a fost un răspuns la întâlnirea pe care Prea Fericitul Părinte Patriarh Daniel a avut-o la Patriarhia Ecumenică în cursul anului 2009. De asemenea, trebuie să subliniem faptul că a fost prima vizită pe care Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a întreprins-o la Patriarhia Română de când Întâistătătorul bisericii noastre este Prea Fericitul Părinte Patriarh Daniel”, a mai precizat pr. Constantin Stoica, citat de TRINITAS TV.  Manifestările din Capitala României au culminat cu şedinţa solemnă a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, care a avut loc joi, 28 octombrie, la Palatul Patriarhiei şi care a fost dedicată Autocefaliei Româneşti.
Roxana MOLDOVAN

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: