Război pe faţă la Valea Iaşului: aleșii locali par incompatibili unii cu alţii!

Alegerile locale din 2008 au avut ca rezultat un legislativ destul de eterogen politic. Primarul Nicolae Barbu şi-a păstrat cei 3 consilieri PRM – Ion Dumitrescu, Viorel Zinca şi Constantin Oancea – dar n-a reuşit să le dubleze numărul, aşa cum şi-ar fi dorit. Adversarul său liberal din turul doi al finalei pentru postul de primar, Constantin Ştefănescu, l-a adus alături de el în consiliu pe prof. Andrei Grigorescu. Fostul viceprimar democrat Cristian Enescu îl are ca partener pe Florin Mira. PSD-ul, pentru care a fost cât pe ce să candideze primarul Barbu, şi-a asigurat cu sprijinul său decisiv postul de viceprimar prin şeful local, col. (r) Marian Olărescu, alături de care a rămas în post consilierul Teodor Teacă, fost viceprimar cu ani în urmă. Vasile Ungureanu (PNGCD) şi-a păstrat locul în legislativ şi era cât pe ce să-l secondeze pe şeful administraţiei publice locale. Numai că primarul se înţelesese cu şefii pesedişti de la judeţ şi şi-a silit colegii să returneze ce primiseră, ameninţându-i că din postura de lider local le va retrage sprijinul politic şi-şi vor pierde posturile de consilieri. Aceştia s-au supus de nevoie, dar nu l-au uitat. În legislativul local a mai intrat Emil Gorunescu, reprezentantul PIN, care s-a apropiat în timp de PSD. Consilierii locali îl acuză pe primar că vrea să ţină totul sub control şi argumentează atât prin consilierii săteşti Ion Barbu şi Constantin Sorescu, cât şi prin plasarea oamenilor săi în posturi cheie din executiv. Dacă în trecutul mandat ţintele atacurilor erau contabilul Mihai Bărbulescu, secretarul Gheorghe Nedea (acum pensionat) sau agentul de dezvoltare locală Nicolae Stoicescu, acum tunurile s-au pus pe soţia şefului administraţiei publice locale, Nicoleta Barbu. Prezenţa sa în organigrama primăriei pare să fi devenit un adevărat motiv de război în Consiliul Local. Cum s-a ajuns aici?

“Cine nu e cu noi, e împotriva noastră!”

Deviza comunistă rămâne valabilă pentru mulţi dintre aleşii locali de la Valea Iaşului. Pacea dintre primar şi ei s-a rupt în mandatul trecut, când omul de afaceri Benone Lazăr a cerut să concesioneze 2 ha teren în izlazul de la Valea Uleului, pentru a face o bază sportivă. Consilierul din zonă, Viorel Zinca, a fost contra şi de atunci a intervenit ruptura, pentru că i s-a alăturat şi colegul Constantin Ştefănescu, omul care voia să candideze la postul de primar şi nu putea rata oportunitatea atragerii simpatiilor votanţilor de acolo. Scandalul izbucnit nu s-a rezolvat nici prin referendumul lansat după alegeri, care nu s-a validat din lipsa numărului cerut pentru participare. Războiul din campania electorală s-a prelungit şi după realegerea primarului Barbu, chiar dacă au mai apărut şi perioade de neutralitate armată.
Viceprimarul Marian Olărescu, dorindu-şi mai mult pentru 2012, nu putea sta în umbra actualului şef administrativ şi aşa au apărut primele clinciuri între cei doi, pe care nu le-a putut aplana nici măcar liderul judeţean al PSD, Constantin Nicolescu. Primarul Barbu a ripostat interesându-se la Prefectura Argeş dacă nu cumva viceprimarul era incompatibil cu calitatea de pensionar militar. De la acest demers pare să se fi rupt toate punţile dintre şefii executivului. Replica vicelui Olărescu a vizat incompatibilitatea dintre primarul în funcţie şi soţia sa, care îi este subordonată. Răspunsul Prefecturii a fost afirmativ, dând satisfacţie taberei adverse primarului, care vrea să-i forţeze mâna, astfel încât unul dintre ei să plece. Soluţii de rezolvare ar fi, pentru că incompatibilitatea constatată ar dispărea dacă soţia primarului nu i-ar fi în subordine directă. Încercarea de a modifica organigrama, în sensul trecerii Nicoletei Barbu în subordinea secretarului primăriei, a fost blocată în şedinţa din 22 octombrie, pe motiv că n-a existat proiect de hotărâre avizat de secretar, al cărui post este girat de jurista Elena Ţiţei, aflată în concediu. Amânarea convine mai ales celor care vor suspendarea primarului Barbu din funcţie. Situaţia este aparent pe muchie de cuţit, dar să nu anticipăm, pentru că fiecare tabără îşi rezervă loviturile decisive pentru finalul luptei, care, însă, încă nu se întrezăreşte nici măcar în următoarele 60 zile. Termenul este interpretat pro-domo atât de primar, cât şi de adversarii săi pe faţă sau pe ascuns. Impresia generală este însă aceea că aleşii locali din această comună au cam devenit incompatibili unii cu alţii şi orice transfer dintr-o tabără în alta este posibil, funcţie de interesul de moment…

Semicentenarul clădirii şcolii din Valea Iaşului

Evenimentul a fost sărbătorit sâmbătă, 9 octombrie, iar lângă primarul Nicolae Barbu au fost consilierii Ion Dumitrescu (elev în prima serie cu cursuri gimnaziale în comună), Constantin Oancea, Andrei Grigorescu, Constantin Ştefănescu, Teodor Teacă, Viorel Zinca şi Emil Gorunescu. Aceştia au fost primiţi de directorul instituţiei, Sabina Marin şi de colegi, fiind gazde primitoare pentru cadrele didactice care au trudit de-a lungul anilor pe ogorul pedagogic local, ca să semene sămânţa devenirii ca oameni în minţile copiilor localnici. În timpul discuţiilor s-au rememorat cu nostalgie momente semnificative din viaţa şcolii din localitate, începută pe la 1856. Prin 1960, învăţătorul Constantin Georgescu şi-a asigurat sprijinul autorităţilor locale, în frunte cu primarul Aurel Dragomir şi cu contabilul Alexandru Marinescu şi a celor raionale, prin construcţa  unui local modern de şcoală. Voluntarismul comunist a fost extraordinar, căci a polarizat toate energiile locale şi şcoala s-a ridicat din iulie până la 15 septembrie, când elevii au putut intra la cursuri, avându-l ca prim director pe prof. Constantin Voiculescu. Promovat la raion de la 1 ianuarie 1963, a fost urmat de Valeriu Boteanu, apoi de Constantin Georgescu (1965-1969), Constantin Săvulescu (1969-1985), Aurelia Corbeanu (1985-1989), Vasile Păuna (1989-1990), Nicolae Lupulovici (1990-1994), Angel Dumitrescu (1994-1996), Vergilica Jianu (1998-2005) şi Ionel Marinescu (2005-2009). Amintirile foştilor profesori şi elevi au fost de-a dreptul emoţionante, mai ales că nu i-au uitat pe colegii trecuţi la cele veşnice, iar prof. Daniel Dejanu, prin revista “Muguri”, editată de şcoală cu sprijinul primăriei, a dat greutatea documentelor acestei reuniuni de suflet.
Din păcate, organizatorii au omis să-şi primească oaspeţii măcar cu cîte o floare pentru doamne şi, mai ales, n-au luat în calcul un dialog al generaţiilor, cu reprezentanţi ai actualilor elevi. Experienţa poate ar fi fost interesantă, dar rămâne ca obiectiv probabil pentru aniversarea a 75 sau 100 ani.

Hramul bisericii din Cerbureni

Construcţia lăcaşului de cult ortodox s-a făcut între 1858 şi 1863 şi a fost sfinţită în timpul când paroh era părintele Nicolae Savu, un strămoş al preotului de acum, Vergiliu Savu (foto), şcolit timp de vreo 8 ani pe la aşezămintele de la Muntele Athos, licenţiat în Filologie la Universitatea Aristoteles din Grecia. Tradiţia sărbătoririi hramului Sf. Parascheva s-a împământenit acum 9 ani, când sfinţia sa a venit la Cerbureni.
Miercuri seara, dar mai ales joi, 14 octombrie, numeroşi localnici şi invitaţi ai lor au ţinut să fie prezenţi la slujba de hram. Dintre politicienii anunţaţi n-a venit decât deputatul PSD Mircea Drăghici. Acesta a fost primit cu braţele deschise de către oamenii din colegiul său, în frunte cu primarul Barbu, vicele Olărescu şi consilierii locali Cristian Enescu, Teodor Teacă şi Emil Gorunescu. La finalul slujbei de hram, potrivit obiceiului creştinesc, toţi cei prezenţi au luat loc la masa comună, cinstind după cuviinţă bucatele gătite cu dragoste şi lăsând să pice pe pământ câteva picături de băutură pentru morţii cei dragi, cărora le aprinseseră câte o lumânare la mormintele în care îşi dormeau somnul de veci.
Vladimir ALBU

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

<span>%d</span> blogeri au apreciat: