FĂRĂ JUMĂTĂŢI DE MĂSURĂ – Ce îl şochează pe un occidental în România

Reprezentanţi ai unor regiuni din câteva ţări europene au fost, zilele trecute, în Argeş. Oaspeţii, din Italia, Belgia, Franţa, Germania, Spania şi Polonia sunt, alături de Consiliul Judeţean, parte a unui proiect pentru susţinerea socială a diverselor categorii de persoane vulnerabile. N-am să fac referire la capitolul oficial al vizitei. Discursurile din faţa camerelor de luat vederi, diplomatice şi politicoase, nu ne interesează. Sunt protocolare.
Imediat după conferinţa de presă pe care au susţinut-o în Piteşti, am discutat, dincolo de “lumina reflectoarelor”, cu unul dintre invitaţi. Locuieşte în Bruxelles (Belgia) şi este originar din Maroc. L-am întrebat ce îl deranjează în România, rugându-l, totodată, să răspundă cu maximă sinceritate. A fost cât se poate de deschis, vorbindu-mi, obiectiv, despre lucrurile care l-au şocat în ţara noastră, inclusiv în Argeş.
Înainte de toate l-a surprins, neplăcut desigur, sărăcia. “Nu înţeleg cum pot românii să trăiască din veniturile pe care le au! Mai ales în sistemul public salariile sunt foarte, foarte mici!”, mi-a mărturisit belgianul. “Apoi am constatat diferenţa uriaşă între bogaţi şi săraci. Practic, la voi societatea este super, super polarizată. Clasa de mijloc e extrem de subţire, eu aşa cred din ceea ce am văzut”, a continuat el. Are dreptate? A observat corect sau nu?
L-au uimit şi autoturismele de lux care circulă pe străzile oraşelor româneşti. “Aveţi sărăcie extremă, dar pe şosele sunt maşini scumpe, maşini pe care rar le vezi la noi”. Nu i-a plăcut nici arhitectura Piteştiului: “Construcţiile sunt alandala. Nu există un stil unitar. Pare că fiecare a construit după capul lui, fără un proiect urbanistic. Este ca în unele ţări africane, seamănă cu Marocul meu”, râde oaspetele nostru. Greşeşte?
Mi-a adresat şi el o întrebare: “Cine crezi că este vinovat pentru situaţia din ţara voastră? Guvernul?”. I-am răspuns că nu doar acesta. “Şi noi, poporul, suntem vinovaţi. Avem corupţie la toate nivelurile, nu numai sus, ci şi jos”. A fost punctul final al dialogului nostru. Ne-am urat succes şi ne-am despărţit. El urma să se întoarcă acasă, să revină în partea civilizată a lumii, iar eu – să rămân în partea cealaltă, săracă şi departe de normalitate.
Belgianul cu care am discutat nu mi-a spus lucruri spectaculoase, spectaculoase pentru noi, românii din ţară. Le ştim, sunt realităţi pe care le trăim zi de zi, cotidian. Nu credeam, însă, că un străin, aflat, din câte ştiu, la prima vizită în România, poate să îşi formeze, în doar câteva zile de şedere aici, o părere atât de corectă despre ţara noastră. Sau, mai degrabă, sărăcia este atât de evidentă la noi încât până şi un orb ar vedea-o?
Mihai Paul CODUNAS
mihaipaulcodunas@yahoo.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

<span>%d</span> blogeri au apreciat: