Deşteaptă-te, române!

Astăzi încheiem prezentarea viziunii pe care o are despre ţara noastră un român care trăieşte departe de ea. Concluziile sunt la fel de dure, ca şi constatările anterioare:
“În faţa acestor oameni, care se încăpăţânează să dea ce au mai bun din ei, în aceste condiţii (pe care tu abia reuşeşti să le suporţi în trecere), îţi vei pleca fruntea şi te vei simţi inferior. Unii zic că enclavele sunt majoritare şi probabil că e adevărat.  Dar nemaiputând comunica între ele, neputându-se uni şi acţiona în front comun, sunt, practic, anihilate. Urletul ubicuu al imposturii îi ascunde, vrând să îi facă muţi şi invizibili. Caută să le discrediteze eforturile, îi bruiază şi descurajează sistematic, ca într-un plan perfid menit să convingă că verticalitatea aici e imposibilitate şi povară. Uneori reuşeşte.
Enclavele bine-crescute îşi acceptă marginalizarea, efectuând mişcări retractile către forul interior al propriei fiinţe, refugiindu-se în anonimat ca să se salveze măcar pe sine. Înţelepciunea lor proaspătă, răbdarea lor purificatoare se transmite ca alchimia numai pe filiere de iniţiaţi, iar copiii lor vor suferi precum ciudaţii şi inadaptaţii societăţii.
Vino, dacă însetezi tare, dar ai să pleci mai îndurerat şi mai confuz, realizând că, de fapt, alternativa perpetuă în care trăieşti, dulcele intangibil, posibilitatea acelui acasă la care visezi mereu şi-n care, ca emigrant român, eşti suspendat o viaţă întreagă, de fapt nu există. A murit şi, încet-încet, va muri şi în tine. Împotriva prostiei, zeii înşişi luptă în zadar…”.
Este cazul să ne supărăm oare pe Alin Fumurescu? Eu zică că nu. S-a născut pe meleagurile acestea, cărora ne place să le spunem mioritice. Contează mai puţin dacă a copilărit şi a trăit la oraş sau într-un sat, dacă a jucat fotbal ori ţurca printr-o mahala, sau a mers cu vacile la păscut pe nu ştiu ce coclauri. Cert este faptul că şi-a clădit în Lumea Nouă o carieră prin muncă. Asta pentru că acolo contează mai puţin sau deloc al cui copil eşti sau ce “proptele” ai, important este ceea ce ştii, dar mai ales ceea ce faci. Foarte probabil, a trăit şi experienţe pe care vrea să le uite şi de aceea nu mai este chiar atât de îngăduitor cu noi acum. Şi nici nu trebuie să fie, pentru că la noi e o jale de nedescris şi o tristeţe fără margini. Cauza: a început să ne placă prea mult să ne plângem de milă pentru a ne masca lenea ancestral-balcanică, grevată pe ticăloşia corupţiei cu rădăcini fanariote, pe nepotism şi jigodeală.
Comunismul ne-a distrus cultul despre muncă, otrăvindu-ne cu ideea că merită să ne facem că lucrăm cât timp stăpânii se fac că ne plătesc. Aşa am ajuns să ne placă să fim o naţie de asistaţi sociali, de milogari pe banii publici, pe care şi-au pus fundurile grase şmecherii momentului. E mai comod aşa, decât să încercăm să ne eliberăm de rele prin trudă, strângând din dinţi când ne simţim jefuiţi chiar şi de speranţe. Câţi dintre noi n-am fost umiliţi de refuzul celor pe care-i chemam să ne ajute să scoatem ţarinile din pârloagă, care spuneau că nu le trebuie banii noştri dacă e vorba să muncească?… Bătrânii noştri ştiu că în timpul ultimului război mondial se trăia mai bine în România decât acum, deşi un milion de plugari erau pe front. Performanţa a fost posibilă pentru că atunci nu rămânea petec de pământ nelucrat!
Mă opresc aici, pentru că nu-mi place să bat apa în piuă. Alin Fumurescu, venit de peste Ocean, a văzut mai bine lucruri care pentru noi s-au banalizat. Şi pentru că iubeşte cu adevărat ţara şi oamenii de unde a plecat, ne-a spus-o verde-n faţă. Şi ne-a amintit că avem o datorie faţă de noi şi de urmaşi. Iar pentru toate acestea se cuvine să-i mulţumim atât lui, cât şi lui Dan Puric, al cărui text îl puteţi găsi în pag. 10, să ne trezim din somnul raţiunii şi să ne suflecăm mânecile ca să facem ordine în ograda şi în viaţa noastră de zi cu zi. Altă soluţie nu există!
Virgil BACIU

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

<span>%d</span> blogeri au apreciat: