Investiţie europeană în resursele umane la Corbi – 8,5 miliarde lei pentru conservarea meşteşugurilor tradiţionale

Accesarea banilor europeni a fost şi rămâne o problemă greu de rezolvat pentru români. Dar nu chiar pentru toţi, dovadă preşedintele SCM ARGCOMS Curtea de Argeş, jr. Nichita Sandu. Acum câţiva ani a intuit oportunitatea obţinerii unor bani pe proiecte şi a întocmit unul care viza conservarea meşteşugurilor tradiţionale în nordul Argeşului, care oferea şi oportunitatea revitalizării forţei de muncă din zonele rurale, unde majoritatea populaţiei era angrenată în agricultura de subzistenţă. Sigur că echipei pe care a coordonat-o nu i-a fost deloc uşor să ajungă la finanţare, dar greutatea cea mai mare a apărut în momentul în care şi-a căutat parteneri la primăriile din zonă. Deşi a lansat nenumărate invitaţii, au răspuns numai primarii Mihai Ungurenuş, din Corbi şi Doru Dumitru Slătineanu, din Tigveni.
Programul finanţat prin Fondul Social European cu 8,5 miliarde lei vechi a demarat în octombrie 2009. Pentru Corbi s-au luat în considerare tricotajele textile din lână şi ceramică, iar pentru Tigveni împletiturile din lemn de răchită, ocupaţie care era pe punctul de a se pierde chiar şi în rândurile comunităţii de rudari din cătunul Momaia.

Diplomele – răsplata muncii

Vineri, 3 septembrie, Căminul Cultural din Corbi a găzduit festivitatea distribuirii diplomelor absolvenţilor primului modul la tricotaje textile din lână şi la ceramică, adică la 184 cursanţi care au muncit luni de zile pentru a se specializa şi a merita diplomele care le va permite nu numai să-şi exercite meseriile pentru care sunt autorizaţi, dar şi sâ-şi vândă produsele pe întreg teritoriul Uniunii Europene. De la eveniment n-au lipsit cei angrenaţi în desfăşurarea proiectului implementat prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, adică echipa de la ARGCOMS, în funte cu preşedintele Nichita Sandu şi maestrul ceramist Cucu Ureche, precum şi de la ADES Curtea de Argeş, reprezentat de Anatolie Socolovschi sau de lectorii de la cursuri care au fost primiţi cu braţele deschise de către primarul Mihai Ungurenuş şi echipa sa de la primăria locală. Actorii principali au fost, bineînţeles, absolvenţii cursurilor, care au fost elogiaţi de către examinatori pentru seriozitatea cu care s-au angrenat în proiect, dovedită şi de prezenţa foarte bună, dar şi de modul în care s-au descurcat la examene, unde au dovedit că sunt stăpâni nu numai pe teorie, dar şi pe chestiuni de legislaţia muncii, nefiindu-le străine nici noţiunile care să le permită o bună utilizare a calculatorului. Lectorii Gabriela Nedelcu, Aurelia Neagoe şi Cucu Ureche şi-au exprimat convingerea că oameni precum cei cu care au lucrat au un viitor frumos în domeniile alese, dovedind promiţătoare calităţi artistice şi o seriozitate consecventă care poate fi cheia succesului într-o piaţă în care  rezistă numai cei puternici.

“Sunt mândru să conduc această comună!”

Declaraţia îi aparţine primarului Ungurenuş, care pe un ton uşor nostalgic a evocat anii de şcoală, când majoritatea colegilor îşi doreau să se facă ciobani, ocupaţia de bază a locuitorilor comunei care şi acum se poate lăuda cu cele 37.000 ovine, în ciuda faptului că produsele acestei activităţi sunt tot mai greu de valorificat în ultimii 20 ani. Proiectul ARGCOMS a picat precum apa în deşert la Corbi, unde interesul pentru învăţătură al oamenilor a rămas nealterat. Primarul a relevat faptul că în ultimii ani Corbii au început să iasă din izolare, exemplificând şi cu asociaţiile agricole şi de creştere a animalelor, dar şi cu revigorarea vieţii cultural-artistice şi strângerea legăturilor cu locurile de baştină ardelene, de la Jina, din zona Sibiului. “Dumnezeu ne ajută, pentru că ştim să ne ajutăm şi noi!”, a spus primarul sigur de sine. “Avem o casă la Muzeul Satului, din Bucureşti şi putem ieşi acolo cu produsele noastre, mai ales dacă vom reuşi în timp să impunem brandul de Corbi, cum ne sfătuia maestrul Cucu Ureche”.
Nichita Sandu a răspuns mulţumirilor gazdelor cu cele proprii, subliniind faptul că reuşita este una comună, iar cel mai important lucru este continuitatea, dovedită prin faptul că în ziua în care se distribuiseră diplomele primilor absolvenţi, deja demarase a doua serie. De-a dreptul emoţionantă era înfrigurarea cu care proaspeţii posesori îşi admirau diplomele care le dădeau o legitimitate europeană pe care n-o mai avuseseră astfel certificată.
A urmat o masă comună în buna tradiţie românescă, planuri de viitor şi speranţe de mai bine care pentru scurt timp au făcut uitată criza. Ceea ce nu este chiar de mirare la Corbi, unde oamenii chiar au după ce bea apă.
Eva ADAM

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

<span>%d</span> blogeri au apreciat: