FĂRĂ JUMĂTĂŢI DE MĂSURĂ – Sistemul public de sănătate, sub urmărire penală

Parchetul a început urmărirea penală a asistentei de la Maternitatea Giuleşti acuzată că a lipsit nejustificat, minute fatale, din salonul devenit crematoriu pentru bebeluşii născuţi prematur. Femeia, cel mai probabil, a greşit şi merită să înfunde puşcăria pentru ucidere din culpă şi pentru vătămare gravă din culpă. Având în vedere că vorbim despre un caz mai dramatic ca oricare altul şi, pe cale de consecinţă, foarte mediatizat, sunt ceva şanse ca asistenta să plătească, în justiţie, pentru imprudenţă.
Cele întâmplate la maternitatea bucureşteană reprezintă, însă, numai vârful iceberg-ului. Sistemul public de sănătate este efectiv în metastază, nu doar subfinanţat, ci, mai ales, dezumanizat. Spitalele statului se află la discreţia unei caste, cea a medicilor şi a asistentelor, care nu are compasiune pentru bolnavi şi care şi-a construit bunăstarea pe şpăgile pacienţilor.
Este o stare de fapt generală. Mă revoltă, mă irită discursurile, ipocrite, ale unora şi ale altora, în special din sistem, care pretind, insistent,  până în pânzele albe şi în ciuda evidenţei, că derapajele sunt izolate. Nu, nu sunt izolate, sunt cât se poate de obişnuite, de banale, de cotidiene. În orice spital de stat aţi ajunge şi pentru orice suferinţă, veţi fi tratat cu spatele, ca să nu zic altfel, până când veţi împărţi şperţ în stânga şi în dreapta, doctorilor, asistentelor şi infirmierelor. O ştim cu toţii, este o realitate indubitabilă!
Dincolo de lipsurile materiale, atitudinea sfidătoare, de ţoapă, a personalului medical este cea care pune între paranteze sistemul public de sănătate. Rar mi-a fost dat să văd în spitalele româneşti doctori care să discute cu rudele pacienţilor omeneşte, calm, cu prietenie, cu înţelegere. Nu le pasă, dragii mei. N-au afecţiune nici pentru bolnavul căruia îi caută în măruntaie, nici pentru familia acestuia, îngrijorată şi cu lacrimi în ochi.
Dacă aţi trecut ca pacient printr-un spital de stat de pe la noi, de pildă la Judeţean sau la municipalele din Curtea de Argeş şi Câmpulung, sunt convins că aţi avut cel puţin un motiv să înjuraţi şi să blestemaţi sistemul public de sănătate. Nici nu vă întreb dacă aţi dat şpagă, ci cât. Şi nici nu vă întreb dacă vi s-a întâmplat ca vreun doctor sau ca vreo asistentă ori infirmieră să ridice tonul la dumneavoastră, ci doar dacă n-aţi simţit cumva că vi se urcă sângele la cap, abia abţinându-vă să nu-i pocniţi pe obraznici.
Tot sistemul public de sănătate ar trebui pus sub urmărire penală, metaforic vorbind, desigur. De la cazurile de malpraxis şi de deficit de profesionalism până la răutate şi indiferenţă, este un sistem de condamnat. Un sistem împotriva omului, iar nu în favoarea lui.
Mihai Paul CODUNAS
mihaipaulcodunas@yahoo.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: