Săptămâna poeziei mondiale la Curtea de Argeş

În ultimii 14 ani, soţii Dumitru M. Ion şi Carolina Ilica au reuşit performanţa organizării Festivalului Internaţional “Nopţile de Poezie de la Curtea de Argeş”. Ediţia din acest an s-a desfăşurat în perioada 7-14 iulie, iar poeţii veniţi din 20 ţări ale lumii au ajuns atât la Corbii de Piatră, cât şi la Cetatea lui Vlad Ţepeş, de la Căpăţâneni, astfel că au ce povesti acasă. Academia Orient-Occident, patronată de poeţii organizatori ai evenimentului, a primit la Palatul Arhiepiscopal un nou membru cu nume greu, actorul şi regizorul Sergiu Nicolaescu, luni, 12 iulie, după prânz.
Seara, Primăria Municipală a găzduit ceremonia câştigării premiilor. Cel pentru literatură naţională i-a revenit acad. Horia Bădescu, originar din Arefu, stabilit la Cluj, unde a fost director al Teatrului Naţional şi al Radiodifuziunii, demn ambasador cultural în ţările francofone. Premiul European de Poezie a fost decernat de juriul condus de către Carolina Ilica franţuzoaicei Nicole Barriere, iar Marele Premiu al Festivalului azerului Elkin Iskenderzade, spre nemulţumirea unora dintre poeţii participanţi, care nu s-au sfiit să bârfească la modul cel mai balcanic cu putinţă.
S-a spus, de pildă, că festivalul a devenit o afacere de familie pentru D.M. Ion şi Carolina Ilica şi că aceştia vor beneficia de o excursie gratuită la Baku împreună cu moştenitoarea familiei, Lana (şi ea academiciană de Orient şi Occident încă de pe vremea când se mai juca zglobie cu păpuşile). Despre datoriile istorice pe care le-ar avea organizatorii pe la anumite locaţii, cifrate la mii de lei noi, nu merită să mai pomenim, cât timp municipalitatea a fost anul acesta zgârcită, lăsându-le organizatorilor festivalului fierea speranţelor înşelate în locul mierii banilor. Una peste alta însă, este o performanţă să păstrezi asemenea eveniment tradiţional în calendarul manifestărilor culturale ale lumii. În rest, vorba poetului (popular): “Foaie verde lobodă, gura lumii slobodă!”
Roxana MOLDOVAN

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: