Savantul Gheorghe Mencinicopschi – cetăţean de onoare: Ziua comunei Domneşti, sponsorizată în totalitate

În ultima zi a lunii mai, Teatrul de Vară de la baza sportivă a găzduit ediţia a doua a zilei comunei. Edilii din echipa primarului Nicolae Smâdu şi a vicelui Adrian Achim au reuşit să facă istorie chiar şi în aceste vremuri de criză: costurile celui mai mare eveniment al anului s-au acoperit numai din sponsorizări, pentru a nu băga bugetul local în criză. Şi acest lucru a fost posibil pentru că la Domneşti aleşii locali au avut înţelepciunea de a lăsa la uşa Consiliului Local disputele politice pentru a reuşi să crească eficienţa gospodăririi treburilor comunităţii. Conducerea executivului colaborează eficient cu legislativul, care are următoarea componenţă: Marian Hiru, George Baciu, Gabriel Crăciun, Dumitru Pantazi, Nicolae Hirică, Nicolae Padea, Nicolae Tucă, Ion Florea, Mihai Grigore, Petre Dumitrache, Robert Vasile Dumitrache şi Elena Dina.

“Suntem aici Noi cu Noi…”

… curaţi la inimă, sinceri şi fără cusur! Ne facem planuri de viitor, aruncăm criza la gunoi, dar nu uităm de grija obştii. Le cer dragilor domnişani să fie lângă edilii pe care i-au ales şi să-i ajute să-şi onoreze promisiunile electorale!” – spunea primarul Smădu în cuvântul de deschidere, adresându-se sutelor de participanţi, încheind astfel: “Umăr la umăr, aşa cum facem de doi ani, suntem îndreptăţiţi să credem că putem ridica localitatea noastră la prestigiul de odinioară, când oricine trecea prin Domneşti, îşi scotea pălăria!”
Cel mai ilustru domnişan al momentului, nutriţionistul de faimă internaţională Gheorghe Mencinicopschi a primit titlul de cetăţean de onoare al localităţii în care s-a născut la 1 mai 1949. Absolvent al Facultăţii de Biologie şi Biochimie (Bucureşti 1972), cu doctorat în Biotehnologia enzimelor folosite la fabricarea alimentelor (1984), laureat al premiului Academiei Române (1980), absolvent al cursurilor postuniversitare de Automatică (1989) şi al Institutului de Inginerie Genetică şi Biotehnologie (ONU, Trieste-Italia, 1992); director ştiinţific şi apoi director general al Institutului de Cercetări Alimentare – Bucureşti; membru al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice, al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România şi al celei din New York; deţinător al Ordinului Naţional “Serviciu Credincios” în grad de cavaler (2000) şi al medaliei de Inventică Eureko, Bruxelles 2000.
Membrii comunităţii locale care au rotunjit o vechime în căsnicie de peste 50 ani, fiind exemple demn de urmat pentru consăteni, au primit diplome de fidelitate şi câte 100 lei de cuplu, bani asiguraţi din fondurile Consiliului Judeţean Argeş. Un moment aparte l-a constituit cinstea celui mai vârstnic domnişan, Ion Boşcănici, care pe lângă diploma acordată cu prilejul centenarului vârstei împlinit în toamna anului trecut, a primit şi un premiu în bani de 1.000 lei, dublat la propunerea unanimă a consilierilor locali.

Serbare câmpenească şi petrecere de viaţă lungă

Organizatorii s-au temut ca ploaia să nu le strice planurile, deşi îşi luaseră măsuri de precauţie. Cei care îşi exprimau speranţa că Dumnezeu ţine cu oamenii buni la suflet, au avut bucuria de a constata că nu se înşelaseră, căci ploaia şi-a făcut apariţia destul de târziu, în noapte. Sărbătoarea domnişanilor a fost onorată cu prezenţa multor oameni politici şi din alte medii de activitate, dar cum primarul Smădu, viceprimarul Achim şi ceilalţi organizatori şi-au exprimat dorinţa ca evenimentul să fie depolitizat, vom păstra tăcerea asupra dumnealor. Solişti şi ansambluri folclorice au concurat cu diferite formaţii de muzică uşoară de folk pe cocheta scenă a Teatrului  de Vară. “Cetina” (Domneşti), “Dorul”, “Doina Argeşului” (Piteşti), “Rapsozii Argeşului” (Curtea de Argeş), “Romanticii”, Alesis, Sanda Argint, Mădălina Manole, Elisabeta Turcu, Daniel Chiţulescu – au fost numai câteva nume de pe afiş, care au făcut deliciul celor prezenţi, ce i-au aplaudat să-şi rupă palmele, nu alta!
Berea, vinul, mititeii, pastrama, ţuica bătrână, sucurile, dansurile, jocurile populare au fost ingredientele unei zile de neuitat pentru participanţi.
La Mulţi Ani, Domneşti!
Eva ADAM

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: